Grote zorgen over windturbines
MAAR WAT ZIJN DE OPTIES VOOR DE GEMEENTE BORNE?

Grote zorgen over windturbines

Bij het Politiek Beraad dinsdagavond waren er maar liefst 12 insprekers, die zich – op één na – grote zorgen maken over de gevolgen van hoge windturbines aan de gemeentegrens van Borne, zoals de twee windmolens die gepland staan bij knooppunt Buren in Hof van Twente en de twee die er mogelijk ook nog komen aan de andere kant van de snelweg in de gemeente Hengelo. Allemaal op korte afstand van woonwijken in Borne.
 

‘Verkeerde plek’

Monique Poessé-Vennevertloo sprak namens de Vrienden van Twickel en vindt dat de impact op de natuur niet goed is onderzocht en dat er geen rekening wordt gehouden met de culturele en natuurhistorische waarden van landgoed Twickel. Jan Parmentier haalde een Duits rapport aan over de gevolgen van windturbines voor onder andere insecten en vogels en de gevaren voor het hele ecosysteem. Jan Sleumer sprak opnieuw zijn zorgen uit over de negatieve gevolgen voor mens en dier. Dat deed hij namens de Stichting Twickelrand ook al in 2018. “We zijn niet tegen windenergie, maar de plek is volstrekt verkeerd.”

 

Kritiek op proces

Diederik Neeb van Stichting leefbare en duurzame driehoek Hengelo, Delden Borne wilde alle bezwaren niet herhalen en legde de nadruk op het proces, waarin de provincie de regie heeft overgenomen. “We worden gechanteerd. Het is een schandelijke vertoning!” Het lijkt erop dat de gemeente Borne gedwongen wordt akkoord te gaan met de huidige windmolenplannen om te voorkomen dat de gemeente ‘rest-gebied’ wordt, waar alsnog windturbines geplaatst worden. Daarnaast wist hij te vertellen dat Tennet, momenteel bezig met het aanleggen van een ondergrondse hoogspanningsleiding in het gebied, had aangegeven dat de windmolens van Wind voor Buren conflicteren met die nieuwe leiding.

 

Een argument dat Egbert Jaap Mooiweer, rentmeester van Landgoed Twickel bevestigde. “Windmolens zijn eigenlijk helemaal niet mogelijk op die plek.” En men zou dat ook volgens hem helemaal niet moeten willen. “Het ontzien van waardvolle gebieden is als ruimtelijk criterium volledig genegeerd. Anders zou je wel op andere voorkeursgebieden zijn uitgekomen.”
 

Zorgen omwonenden

Wouter Kleissen woont dicht bij de locatie van Wind voor Buren. “Straks kan de gemeente ons niet meer steunen. Dit lijkt wel een slechte film! Het is een dom plan. Welzijn van mens en dier moeten voorop staan.” Ook Martijn Pauwels is een van de dichtstbijzijnde bewoners en runt Gezinshuis Oostenwind. Zijn betoog werd emotioneel toen hij het had over de gevolgen voor de kwetsbare kinderen die er wonen. “Er is te weinig bekend wat dit doet met deze kinderen. Hoge windturbines op 450 meter afstand van woningen zou niet moeten mogen, maar al helemaal niet op zo’n korte afstand van een zorginstelling!”
 

En dan waren er nog insprekers Astrid Wilbrink (“Hoe zit het met gezond verstand en een zuiver geweten?”), Frederik Jonker (“Het nieuwe kabinet zet in op kernenergie. Wat zijn we hier dan aan het doen? Landelijk beleid van vroeger uitvoeren?”) en Jet van Blaaderen, die voorspelde dat er een nieuw soort ‘asbest-verhaal’ aan zat te komen. (“Later wordt gezegd: ‘hoe hebben we dit ooit kunnen besluiten’”)
 

Veelvuldig kwam de stof Bisfenol A ter sprake. Een chemische stof die gebruikt wordt in de coating van rotorbladen en die bij gebruik vrij zou komen. “Ontzettend schadelijk en kankerverwekkend”, waarschuwde chemicus Cor Verhart.
 

Een voorstander van windmolens bij knooppunt Buren was er ook. Johan Visser hield een pleidooi voor de coöperatie Buren Energie, die een van de twee windmolens in eigendom hoopt te krijgen en daarmee beoogt lokaal te profiteren van de voordelen van windenergie. “Als de omgeving mede-eigenaar wordt kan dat bijdragen aan een betere acceptatie.”
 

Wat zijn de opties?

Maar wat kan de gemeente Borne met al deze argumenten? Weinig, volgens wethouder Michael Geerdink. “Wij zijn niet aan zet, we kunnen de zorgen wel doorgeven aan de provincie. Die is het bevoegd gezag en verantwoordelijk voor alle onderzoeken die er nog zullen volgen.” Hij wees er nogmaals op dat niet instemmen met de plannen van de provincie betekent dat de gehele gemeente Borne ‘vogelvrij’ wordt met betrekking tot de plaatsing van windturbines. “We kunnen die vier windmolens in Hof van Twente en Hengelo niet voorkomen. Die gaan in procedure ongeacht wat wij beslissen. Wat we wel kunnen doen is voorkomen dat ze ook in de gemeente Borne komen.”
 

De gemeenteraad luisterde vooral naar alle argumenten. Op 28 mei wordt er definitief besloten of Borne een handtekening zet onder de programmeringsafspraken met provincie en gemeenten Hof van Twente, Haaksbergen en Hengelo of ervoor kiest dat niet te doen en mogelijk risico te lopen dat er windmolens op Borns grondgebied komen. Dat lijken de twee opties. Tenzij er toch meer smaken blijken te zijn. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Michael — 29 mei 2024
Johan Visser hield een pleidooi voor de coöperatie Buren Energie, die een van de twee windmolens in EIGENDOM hoopt te krijgen en daarmee beoogt lokaal te profiteren van de voordelen van windenergie. “Als de omgeving mede-eigenaar wordt kan dat bijdragen aan een betere acceptatie.”

Ik vind het knap dat deze man het in zijn hoofd durft te halen om het plan van windTURBINES voort te zetten. Ik en vele andere mensen geven hier geen toestemming voor. Dus behoren de WINDTURBINES er niet te komen!

Ik pas voor deze kankerverwekkende horizonvervuilers die flora en fauna uitroeien.
Ik pas ervoor om gif in mijn drinkwater te krijgen door de PFAS.
Ik pas voor deze reuzen van 240m hoog, nog geen 700m bij mij en andere omwonenden vandaan. Nog geen 900m bij een school bij een School vandaan waar kinderen 6uur per dag zijn. Het constante geluid van de wieken.

Als de mensen eromheen er mentale en fysieke klachten, zelfs kanker aan over kunnen houden. Dan ga je zulke turbines niet plaatsen!
Audit Enschede — 25 mei 2024
De Tubantia, Stentor, AD hebben allemaal stukken geschreven over dit, voor de inwoners van Borne, complete debacle. Er wordt geschreven dat het allemaal al rond is. Maakt u zich geen zorgen, gaat u rustig slapen. Een slimme strategie om de mensen murf te slaan. Het zijn allemaal leugens, bedrog, dwaling en misbruik van bevoegdheden en omstandigheden. Onrechtmatig beleid.

Alle afspraken zijn terug te draaien als blijkt dat MEN het niet wil. Zon provincie figuur als Tijs de Bree, een echte haagse hielen likker, moet goed beseffen dat hij geen God is, al gedraagt hij zich wel zo.

Mensen kunnen wel passief toekijken wie dit gaat oplossen maar dat gaat niet gebeuren. Individueel protest 1+1+1+1+1+1 is de methode. GRASSROOT.

Doet niemand wat? Dan breekt de dag de eerste Industriële Wind Turbines aan gaan en zit je dag en nacht in het geluid, trillingen, schaduwflikkeringen, de waarde van je huis stort in, je wordt beroof van je vrijheid.
https://www.facebook.com/groups/turbinealarmtwente
Dirk — 23 mei 2024
Hoe is de uitleg van deze wethouder te duiden in relatie tot een artikel op de site van rtv-oost op 23/5/24 over windmolens in Overijssel? Borne wordt niet genoemd in de lijst, dus wat houdt de opmerking van de wethouder over het voorkomen van een mogelijke plaatsing van deze horizonvervuilers in Borne in? Overigens staat ook Hengelo niet genoemd in de lijst, dus wat let de gemeente om er met gestrekt been in te gaan richting PS Zwolle, of spelen er zaken op de achtergrond waar de inwoners van Borne niet van op de hoogte zijn, ofwel de zgn. Politieke verborgen agenda....

Borne Werkt maakt doorstart

In 2016 ging in Borne het project Borne Werkt van start. Een initiatief vanuit de...
18-07-2024

BTKzorg wordt Twentse Huishoudelijke Hulp

De overname van BiOns door Thuisgenoten/BTKzorg is afgerond en formeel goedgekeurd door de...
15-07-2024

Onderzoek over positieve gezondheid in Borne

ADVERTORIAL. Gemeente Borne wil graag weten hoe verbonden jij je voelt met Borne en samenleving...
11-07-2024

Aan de slag met het gemeentehuis

Het gemeentehuis aan het Rheineplein wordt door de ambtelijke en bestuurlijke organisatie...
11-07-2024

Standbeeld voor Wout Weghorst?

“Moeten we dan een standbeeld plaatsen voor Wout Weghorst? Afhankelijk van het resultaat...
09-07-2024

Dilemma’s voorzien in opvang vluchtelingen

Op dit moment is het beleid van Borne om zich in te zetten voor de opvang van de grote groep...
28-06-2024