Herstel eeuwenoude allure Welevelderallee
LAATSTE BOOM GEPLANT OP MIDDELEEUWSE OPRIJLAAN

Herstel eeuwenoude allure Welevelderallee

Op Landgoed Weleveld in Zenderen is vandaag de laatste boom geplant als onderdeel van het herstel van de middeleeuwse oprijlaan, de Welevelderallee. Daarnaast wordt binnenkort vijf hectare bos aangelegd op het landgoed. Het planten van deze notenboom markeert niet alleen het herstel van een historische oprijlaan, maar ook een bijdrage aan de Overijsselse Bossenstrategie.

 

Met steun van provincie Overijssel en onder toeziend oog van gedeputeerde Maurits von Martels en Eric Kwint, directeur van Stichting Weleveld, is de laatste notenboom aan de Welevelderallee op Landgoed Weleveld geplant.

 

Bijzonder herstelproject

Maurits von Martels, gedeputeerde landbouw en natuur: “Bomen zijn een onmisbaar onderdeel van onze leefomgeving en het landschap van Overijssel. Landgoed Weleveld verdient alle lof voor hun toewijding aan het vergroenen van onze provincie. Met dit bijzondere herstelproject wordt niet alleen een stuk erfgoed teruggebracht, maar ook een waardevolle bijdrage geleverd aan het behoud en de verrijking van ons natuurlijk erfgoed.”

 

Historische laan in oude glorie hersteld

De oorsprong van de Welevelderallee gaat terug tot 1783, toen deze imposante laan leidde naar huis Weleveld. Na de sloop van het huis in 1804 verloor de oprijlaan haar functie en werd ze omgevormd tot akkerland en bosgebied. Dankzij geavanceerde drone-technologie kon in 2018 de exacte ligging van de meer dan 500 meter lange laan worden gereconstrueerd aan de hand van oude plantgaten. Nu wordt deze historische laan in haar oude glorie hersteld met streekeigen bomen en struiken.

 

Het herstel van de Welevelderallee is mogelijk gemaakt door de subsidieregeling ‘Kwaliteitsimpuls voor het landschap’ van de provincie Overijssel.

 

Subsidie Meer Bos in Overijssel

De aanleg van vijf hectare bos wordt mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Overijssel voor de aanleg van bos, als onderdeel van de subsidieregeling ‘Meer Bos in Overijssel’. Deze regeling biedt grondeigenaren de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor het omvormen van grond naar bos, waarbij een deel van de kosten voor inrichtingsplannen, plantmateriaal en aanleg worden vergoed, evenals de waardevermindering van grond.

 

Bossenstrategie

De Bossenstrategie van Overijssel, die voortkomt uit de landelijke Bossenstrategie gericht op het tegengaan van klimaatverandering, streeft naar 10 procent extra bos in Overijssel. Dat komt neer op ongeveer 3.900 hectare. Het herstel van historische lanen zoals de Welevelderallee draagt niet alleen bij aan dit doel, maar bevordert ook de biodiversiteit en draagt bij aan het vastleggen van CO2.

 

Foto © Provincie Overijssel

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Wil jij ook wonen in de Bornsche Maten?

ADVERTORIAL • Aan de rand van de Bornsche Maten, op een steenworp van het aloude...
19-05-2024

Einde parochiekerk Zenderen nabij

“Het gaat sneller dan we allemaal denken”, verzucht Maria Verheijen, vicevoorzitter...
18-05-2024

‘Vrouwen in Bedrijf’ verwennen goede doelen

In de regel verrassen de Bornse Vrouwen in Bedrijf jaarlijks één goed doel met een...
17-05-2024

Dat wordt smullen met Pinksteren…

“Het is niet nieuw, maar het gaat er allemaal nog steeds in als koek”, aldus Coen...
16-05-2024

Theresiagemeenschap viert al 10 jaar ‘samen’

In oktober 2015 sloot de Theresiakerk voorgoed haar deuren. Waarmee een einde kwam aan de...
15-05-2024

De koeien mogen de wei weer in

Het lange hemelvaartweekend lijkt het mooi en zonnig weer te worden. Perfect om de...
08-05-2024