EHBO en de kracht van de herhaling
‘JE STAPT ZEKERDER UIT JE AUTO ALS JE WEET DAT JE KUNT HELPEN’

EHBO en de kracht van de herhaling

Het is donderdagavond een drukte van belang in Het Klaverblad aan de Grotestraat. Aan de ene kant van het gebouw wordt er luid gezongen door het koor Inpajoko. Niet toevallig onder meer het lied ‘EHBO is mijn lust en mijn leven’ van Herman Finkers. Aan de overkant van de gang worden namelijk nijver verbanden aangelegd door leden van EHBO Borne tijdens hun jaarlijkse herhalingsoefening.

Hoewel het een verplicht nummer is elke twaalf maanden zes lessen EHBO te herhalen en voor reanimeren één om te bewijzen dat het diploma niet voor niets is verstrekt, nemen de deelnemers hun taak serieus. “Herhalingsavonden zijn niet altijd even leuk”, weet Nelleke te Nijenhuis, “maar je leert er altijd weer van. Je stapt wel zekerder uit je auto als je bijvoorbeeld ergens kunt helpen na een ongeluk. Dan ga je juist naar zo’n plek toe en ook verder kijken wat er aan de hand is.”

Niet alleen kijken
Agnes Kuipers is een van de vertrouwde gezichten binnen de afdeling en, behalve al vele jaren kaderlid, samen met Paul Daalhuisen uit Ootmarsum en Hettie Hollander uit Markelo kaderinstructeur van de afdeling. Zij bevestigt: “Veel mensen willen wel helpen als er iets gebeurt, maar durven niet. Daarom besteden we daar in onze cursussen en bijeenkomsten ook heel veel aandacht aan. Want van alleen kijken leer je niets. De meesten die niet durven hebben vaak de dingen niet op de goede manier bijgehouden. Het is belangrijk constant te herhalen, zodat je zekerder van elkaar wordt.”

Lucy van der Logt voegt daaraan toe: “Dat je iets kunt doen, geeft heel veel voldoening, je staat niet toe te kijken.” En Nico Veldhuis, geen actief EHBO’ er, maar wel opgeleid om te mogen reanimeren: “Ik was twee jaar gelden een keer bij het Mariakapelletje toen daar iemand lag. Dan ben je toch rustiger dan wanneer je niet de cursus hebt gehad en ga je kijken of je kunt helpen.”

Patrick Oldhof: “Het is leuk om met elkaar te bespreken hoe je in bepaalde situaties zou kunnen handelen en ook heel leerzaam. Mede omdat je het elk jaar doet, verloopt het contact met slachtoffers soepeler. Je krijgt ook wel eens geen leuke reacties. Sporters bijvoorbeeld willen altijd doorgaan, die vinden het niet leuk als je tegen ze zegt dat ze even niets mogen doen.”

Onder grafsteen tevoorschijn
Oldhof heeft binnen de afdeling de naam de enige te zijn die ooit levend onder een grafsteen tevoorschijn is gekomen. “ In november 2012 heb ik een bedrijfsongeval gehad bij Nieuwkamp Natuursteen, waar ik werk. Waarschijnlijk is een van de schragen door metaalmoeheid in elkaar geklapt en kwam de grote stenen plaat die erop lag op mij terecht. Ik had een been op drie plaatsen gebroken en een scheurtje in een enkel. Nee”, lacht hij, “dat was niet de reden waarom ik bij de EHBO ben gegaan. Ik was er al bij. Net als vele anderen ben ik EHBO gaan doen voor mijn werkgever en er bij blijven hangen. Ook na mijn verhuizing naar Delden ben ik altijd bij de EHBO in Borne gebleven. ”

EHBO Borne telt zo’n honderd leden, van wie er dertig een vaste en zeer actieve groep vormen. Die laatste categorie is bij nagenoeg elk evenement van enige importantie binnen de gemeente te zien en herkenbaar aan de speciale kleding, die ruim vier jaar geleden kon worden aangeschaft. “Met dank aan een fonds van Bons & Evers”, verklapt voorzitter Gerda Wolters. “Dat bedrijf had een fonds, waar nog een behoorlijk bedrag in zat en een ex-bestuurslid tipte ons daarover. We hebben ons gemeld en kregen meteen antwoord dat we op een lijstje waren gezet.

Een aantal maanden later kregen we bericht dat we waren gekozen en dat we werden uitgenodigd om een bedrag in ontvangst te nemen. We hadden gehoopt eventueel voor 1500 of 2000 euro een reanimatiepop te kunnen aanschaffen, maar we kregen een cheque van liefst 6000 euro. Prachtig, daarmee konden we behalve een pop ook nog twintig sweaters, polo’s en bodywarmers aanschaffen. Dat komt veel professioneler over dan die hesjes die we daarvoor aan hadden.”

Jaarlijkse collecte
“We hebben de afspraak dat iedereen bij dit werk een donkere spijkerbroek aan heeft, zo lopen we er altijd netjes en hetzelfde bij”, vult Agnes Kuipers aan. Ze meldt dat het werk van de EHBO’er er in de loop der jaren intensiever is geworden. “Vroeger was het genoeg om een pleister te plakken, tegenwoordig moet je ook uitleggen waarom je die plakt.”

EHBO Borne kan ook nog eens een beroep doen op 250 mensen die kunnen reanimeren, tientallane anderen doen dat als vertegenwoordiger voor het bedrijf waar ze werken. Anneke Knuif is binnen de vereniging actief als sportcoördinator. Bij de verschillende sportclubs binnen de gemeente Borne werden vorig jaar liefst zestig nieuwe EHBO'ers opgeleid. De afdeling zelf blijft echter continu op zoek naar nieuwe leden en kader, gaat af vandaag (maandag 16 januari) tot en met vrijdag 27 januari weer collectief op pad voor de jaarlijkse landelijke collecte. (WP)

Vor meer informatie, zeie de website www.ehboborne.nl

Op de foto geheel boven vanaf links Patrick Oldhof, Nelleke te Nijenhuis, Lucy van der Logt en sportcoördinator Annette Knuif. 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Kloosterleven ligt stil in Zenderen

Vorige week dinsdag overleed Edgar Koning, de prior van het Karmelietenklooster in Zenderen....
06-04-2020

Bijzonder innovatief en duurzaam asfalt in Borne

Maandag wordt er gestart met het asfalteren van de Burenweg en Tichelkampweg. Niets bijzonders...
05-04-2020

Toch nog een beetje feest vandaag

De onwerkelijke bevrijdingsdag van Borne kreeg vrijdagmiddag toch nog een feestelijk tintje....
03-04-2020

Ruim en groen wonen in Eschrande

ADVERTORIAL • De Bornsche Maten wordt steeds mooier. In het gebied rondom de slingerende...
02-04-2020

Opnieuw coronaslachtoffer

Ook in de vijfde week heeft corona slachtoffers gemaakt in Borne, zo meldt burgemeester Jan...
01-04-2020

Pater Edgar Koning overleden

Dinsdagmorgen 31 maart is pater Edgar Koning overleden. De pater werd in 2014 op 82-jarige...
31-03-2020