Eten uit eigen tuin, deel 1
RECEPT: COURGETTE TAART VAN GERRIE TEN HEGGELER

Eten uit eigen tuin, deel 1

Van kruiden in potjes op het balkon tot grote moestuinen, veel mensen beleven er plezier aan om hun eigen eten te verbouwen. BorneBoeit en De Week van Borne zoeken de liefhebbers op deze zomer. Wat drijft hen, waar ligt hun passie en wat doen ze met de oogst? In deze eerste aflevering Gerrie en Herman ten Heggeler.

 

Al een kleine twintig jaar verbouwen Herman en Gerrie ten Heggeler hun eigen groenten en fruit. Eerst in een volkstuintje bij de Theresiakerk, later op de Zenderensche Es en nu alweer een tijdje aan de Twickelerblokweg. Ze zijn er vaak te vinden en tuinieren met plezier. “Het is hier gezellig. Je kletst met elkaar”, zegt Herman.

 

‘Gewoon goed’ en bijzondere gewassen

Gerrie en Herman verbouwen er van alles: boontjes, aardappelen, courgettes, tomaten, aubergines, schorseneren, pastinaak, aardperen, bessen en nog veel meer. Voor een deel het ‘gewone goed’, dat ook verkrijgbaar is in elke willekeurige supermarkt. “De groenten in de winkel vind ik niks meer aan”, vertelt Gerrie. Vers uit eigen tuin is toch het lekkerst. “En je weet wat je eet.”

 

Regelmatig proberen Herman en Gerrie iets nieuws. “We hebben wel eens Zuid-Afrikaanse skorsie gehad. Dat zijn net ronde courgettes, maar met de hardheid van een pompoen.” Gekookt, doorgesneden en met een klontje boter en zout en peper blijkt het heerlijk te zijn. “Helaas zijn de zaadjes moeilijk te vinden.” Dit jaar groeien er voor de tweede keer watermeloenen, maar dat kon wel eens de laatste keer zijn. “Dat wordt hier niets. Ze zijn in onze weersomstandigheden niet zo groot en niet zo zoet als je ze van de vakantie kent”, zegt Herman, die van huis uit hovenier is.

 

Af en toe mopperen

Meststoffen en bestrijdingsmiddelen worden er zo weinig mogelijk gebruikt. Alles zo milieuvriendelijk. Maar Herman is daarin ook gewoon praktisch. “Sommige mensen vinden het zielig als je netten over de bessen spant, omdat vogels erin verstrikt kunnen raken. Maar ik ga hier niet voor niets werken, je moet wel realistisch zijn.”

 

Konijnen zijn er in de buurt genoeg, maar die gaan bij hun tuin onverrichter zake weer rechtsomkeert. “Je moet het gewoon konijnendicht houden. Makkelijk zat.”

 

En dan is er natuurlijk altijd het weer, dat roet in het eten kan gooien. “Het ene jaar doet het ene het goed, het andere jaar weer wat anders. Als het een slechte zomer is zakken de courgettes zo weg.” Het levert regelmatig wat gemopper op. “Maar aan het eind van het jaar valt het altijd mee.”

 

Recepten

De overvloedige oogst wordt gedeeld met vrienden en familie of geruild met de buren op het volkstuintjescomplex. En er wordt uitgepuzzeld wat je allemaal met de verbouwde groenten en fruit kunt doen. Dat is de afdeling van Gerrie. Ze maakt onder andere gebruik van een sappan om de overvloed in de oogstperiode te verwerken. “Je bewaart alles in afgesloten flessen en dan kun je het later verder gebruiken.” De opbrengst van de tuin stimuleert om allerlei recepten uit te proberen. “Aardperen, daar kun je ook van alles mee, in de soep, koken, gemixte groenten… Pastinaken in de aardappelpuree, heerlijk!”

 

Een van de favoriete recepten van Gerrie is haar speciale courgette taart. Warm of koud te eten. Eet smakelijk!

 

Ben jij ook gepassioneerd over eten uit eigen tuin? Heb je een bijzonder recept te delen? Laat het ons weten via info@borneboeit.nl of redactie@deweekvanborne.nl.

 

Courgette taart van Gerrie ten Heggeler

 

Benodigdheden

10 volkoren beschuiten

50 gram boter

2 courgettes

2 uien

eventueel 1 teentje knoflook

ongeveer 100 gram spekjes

4 tomaten

4 eieren

ongeveer 125 gram (komijne)kaas

 

Bodem: Verkruimelde beschuiten en gesmolten boter mengen en in een ingevette taartvorm doen. (Zelf gebruik ik een grote lage taartvorm van aardewerk.)

Vulling: Courgettes halveren en met kaasschaaf in plakjes snijden. Uien in blokjes snijden. Spekjes aanbakken in 1 eetlepel olie met courgettes, uien en eventueel knoflook. Tomaten inkruisen, eventueel kort in kokend water houden, ontvellen en ontpitten. Dan in blokjes snijden. Kaas in blokjes snijden. Kaas en tomaten aan pan toevoegen. Peper en zout naar smaak toevoegen. (Denk aan het zoutgebruik vanwege de spekjes.) Kookvocht eventueel verwijderen. Vulling over de bodem verdelen. Eieren loskloppen (ik doe er zelf een eetlepel koffiemelk bij). Over de taart verdelen.

Bakken: Taart in een voorverwarmde oven op 200°C ongeveer 30 minuten afbakken.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Sindron op zoek naar gebruikers

Nadat Aveleijn vorige maand haar supermarktje in Zenderen sloot en ook de gemeenschapsruimte...
06-07-2020

Een bijzonder geschenk: Trudi

Het hertenkampje aan de Vinkstraat mocht zaterdagmorgen een nieuwe bewoonster verwelkomen:...
04-07-2020

Medewerkers De Ster testen corona app

Het is geen doorsnee vrijdagmorgen bij De Ster. Op de stoep staat een tot mobiel laboratorium...
03-07-2020

Laatste weken geen nieuwe coronabesmettingen

Via BorneBoeit informeren de Bornse huisartsen u regelmatig over de bijzondere omstandigheden...
03-07-2020

Uitgestelde lintjesregen live op BorneBoeit

De traditionele lintjesregen, op de laatste werkdag vóór Koningsdag, verliep dit...
01-07-2020

Ieder kind verdient een feestje!

Op 12 juni is de Stichting Verjaardagsbox Borne opgericht. Ook in Borne leven gezinnen onder de...
01-07-2020