Beroepszaak tegen mestverwerker stemt optimistisch
RAAD VAN STATE LIJKT TEGENPARTIJEN GUNSTIGER GEZIND

Beroepszaak tegen mestverwerker stemt optimistisch

In een zo goed als laatste juridische poging om de bouw van een mestverwerkingsinstallatie op de Elhorst-Vloedbelt tegen te houden, stonden Twence en de provincie Overijssel aan de ene kant en de gemeente Borne, de Dorpsraad Zenderen en de Stichting Behoud Elhorst-Vloedbelt aan de andere kant opnieuw voor de rechter. De Raad van State boog zich vrijdag over het beroep dat was aangetekend tegen de uitspraak van de rechtbank in Zwolle, die eerder alle bezwaren van tafel had geveegd.

 

'Voorzichtig positief'

In een meer dan drie uur durende zitting leken de rechters van de Raad van State gevoeliger voor de argumenten van de tegenstanders. “Ik zou er nog niet iets op durven zetten, maar het kwartje zou wel eens de goede kant op kunnen vallen”, zegt raadslid Henk Vrielink (foto rechts) van GB90 de volgende dag. “Ik ben al met al wel voorzichtig positief.”

 

Een belangrijk punt is of de geplande mestverwaardingsinstallatie past in het bestemmingsplan. Ja, vinden Twence en de Provincie. En als dat zo is, dan heeft de gemeenteraad er verder niets meer over te zeggen. Die gaat over het vaststellen van het bestemmingsplan en niet over de invulling ervan. De rechter in Zwolle ging met de redenering mee en verklaarde de gemeenteraad niet ontvankelijk in de kwestie.

 

Past het wel of niet in het bestemmingsplan?

Van Bornse en Zenderense zijde wordt juist geargumenteerd dat de voorgenomen plannen helemaal niet in het bestemmingsplan passen. Daarin is sprake van ‘afval’ en ‘mest’ is geen ‘afval’. Bovendien had de raad bij het vaststellen van de bestemmingsplannen in 1989 en 2004 nooit kunnen bevroeden dat er ooit iets dergelijks als een mestverwerker gebouwd zou kunnen gaan worden. Kortom niet in de letter van het bestemmingsplan en al helemaal niet in de geest ervan.

 

Veel vragen

“Aan de manier van vragen stellen kun je toch wel opmaken dat de Raad van State vond dat ook de gemeenteraad partij kan zijn”, meent Vrielink. Ook Ed Mossel (foto rechts) namens de dorpsraad en de Stichting Behoud Elhorst-Vloedbelt vond de lijn van de vragen hoopvol. “Hoofdzaak is toch dat de raad in Zwolle niet ontvankelijk is verklaard en dat het lijkt of die argumenten nu toch worden meegenomen. Een mestverwerker is heel wat anders dan een vuilstort en de vraag is of een mestinstallatie in het bestemmingsplan past. Dat punt is uitgebreid besproken en toegelicht.” Of het allemaal voldoende is durven Mossel en Vrielink niet te zeggen. Ed Mossel: “Met de Raad van State weet je het maar nooit.”

 

Laatste kans?

De Raad van State zou over zes weken uitspraak moeten doen, hoewel er al voor gewaarschuwd werd dat het wel wat langer kon gaan duren. Vanwege de vakanties en vanwege de ingewikkeldheid van het dossier. Mocht de Raad van State toch meegaan in de uitspraak van de rechter in Zwolle, dan blijft er eigenlijk geen andere optie meer over om de plannen tegen te houden. “Wat eventueel nog zou kunnen is de stap naar het Europese Hof, maar die kans is in de praktijk niet zo heel erg groot.” Mossel kan zich nog voorstellen dat Twence de plannen afblaast om andere redenen. “Is een mestverwerker nog wel haalbaar met de huidige ontwikkelingen?” Om er meteen aan toe te voegen: “Maar misschien is hier de wens wel de vader van de gedachten.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Paul Cohn — 30 jul 2017
Voor we niet alleen méént gelijk te hebben, maar dat ook kan 'hard maken' is een gang naar het Europese Hof zinvol, maar die moet dan wel de tijd hebben...

EPON -rechtsvoorganger van ESSENT- stookte in (kolen)centrale Gelderland biomassa bij. Zei ze.

Oh nee, zeiden de zeer deskundige en gemotiveerde tegenstanders: gewolmaniseerd tuinhout, gemenied bouwhout en ander sloophout met het kenmerk dat de leverancier er zich van ontdoet is geen biomassa maar afval.
En Centrale Gelderand is niet ingericht en heeft geen vergunning voor het verbranden van afval.
Na een rechtsgang van 10 j kon de milieubeweging in Nijmegen opgelucht ademen: ze kregen gelijk.
lees het Arrest van het Europese Hof
www.sdnl.nl/luxembg5.htm
Of 'mest' een duurzame energiebron is, waaruit ook in ons land steeds schaarsere mineralen gewonnen kunnen worden...
Of dat mest geen grondstof maar afval is, waaruit in vele eeuwen de Twentse Essen door de boeren zijn gevormd die dus feitelijk vuilnisstorten zouden zijn:
daarover heb ik 20 jaar na mijn afstuderen als Hoger Veiligheidskundige op 'veiligheid van mestvergisting' wel een mening, maar ik ben geen jurist, rechter of Staatsraad dus dat laat ik in het midden.
www.simplexadvies.nl/site/downloads/Preventiedocument%20mestvergisting%2010-2005.pdf
Henk Semmekrot — 30 jul 2017
Wie laatst (14 juli jl.) de uitzending van Nieuwsuur gezien heeft op NPO2 over de subsidie-slurpende mestvergisting, moet tot de conclusie komen dat het nog maar zeer de vraag is of het zich loont! Er werd geconcludeerd: 2,5 miljard subsidie wordt er in gestopt, dat is allemaal belastinggeld. Mestvergistingsinstallaties draaien niet op stront, maar op subsidie! Ecologische waanzin, zegt professor Lucas Reinders. Dan zou, als het door gaat, een tweede stomme fout gemaakt worden: de eerste, dat de vuilstortplaats Elhorst/Vloedbelt niet nodig was, ten tweede dat de mestfabriek niet nodig was. En laten we wel wezen: het is een chemische fabriek en deze hoort daar niet! Ga ermee naar een RBT Almelo! En nog beter: maak het mestprobleem minder door verdere inkrimping van de veestapel. We willen toch allemaal naar een landbouw die meer in balans is . Terecht werd in de Nieuwsuur-uitzending de vraag gesteld: "Is mestvergisting de oplossing of boerenbedrog?"
Ook Annie Schreijer pleit in het Europees Parlement voor meer maatwerk in EU verband, dus het mestbeleid moet op de schop! Er zijn al met al zo veel ontwikkelingen, dat het erg voorbarig en te betreuren zou zijn, dat er dicht bij de bebouwde kom van Zenderen een dergelijke mestverwerkingsfabriek zou komen!
Max de Mooij Sr. — 30 jul 2017
Die hele stortplaats van Twence had er nooit mogen komen. Het was destijds een prestigeproject en een speeltje van een stel bestuurders met een te groot ego en te weinig inlevend vermogen. De Enschedese wethouder Dick Buursink zei later dat het besluit een dwaling was, maar dat hij het weer precies zo zou doen.
In 1996, toen de stortplaats er leeg bij lag, zei Buursink in zijn nieuwjaarstoespraak dat hij verwacht dat de NS hogesnelheidslijn een halte in Twente zou krijgen. Hij had ook al een locatie op het oog namelijk Elhorst-Vloedbeld bij Zenderen. Deze plek vond hij uitermate geschikt voor een Centraal Station Twente waar ook de hoge snelheidstrein halt kan houden. (bron Cobouw.nl)
Hoezo megalomane trekjes?
Ik hoop dat de Raad van State integer met de voeten op de vloer blijft staan en de komst van de installatie definitief van tafel veegt!

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024