Knoflook: een populair ingrediënt in talloze keukens. Wie echter een bolletje uit de supermarkt koopt, ziet al snel dat het vaak uit China of Argentinië komt, en zelden echt vers is. Dat kan anders, dacht de familie Bonthuis uit Zenderen. Geïnspireerd door een bezoek van Franse vrienden, begonnen ze vorig jaar aan een experiment dat in Nederland nauwelijks voorkomt: knoflook kweken op Twentse bodem.
En op deze warme julidag, waarop het zelfs in Zenderen bijna mediterraans aanvoelt, gaat hun eerste oogst in de verkoop. Aan de Carmelitessenweg in Zenderen, pal voor het klooster, staat vandaag vanaf 16.00 uur een eenvoudig kraampje langs de weg, gevuld met bossen verse knoflook, zoals je ze ook in Zuid-Frankrijk zou tegenkomen.
Frans stel
Het verhaal begint twintig jaar geleden, toen vriendin Astrid Arjan en Miranda Bonthuis aan elkaar koppelde. De vriendschap met Astrid bleef, ook toen zij een relatie kreeg met Johann, een Franse akkerbouwer uit de Ardèche, gespecialiseerd in industriële knoflookteelt. Vorig jaar kwam het Franse stel op bezoek in Borne, met twee grote kratten verse knoflook achterin de auto. Arjan raakte direct geïntrigeerd door het product. “Zo’n mooie bol, vers van het veld, dat zie je hier gewoon niet,” vertelt hij.
Johann raakte op zijn beurt enthousiast over het verhaal van Arjan: de Black Angus-runderen van de familie Bonthuis, een streekproduct dat onder andere bij de Hanos wordt verkocht. Met handen en voeten, wat biertjes en een paar glaasjes limoncello werd rond drie uur ’s nachts de deal beklonken: de Fransen zouden zorgen voor knoflookzaad én het inplanten ervan. In ruil zouden er twintig Black Angus-kalfjes richting de Ardèche gaan.
Vijf tot tien tenen
In oktober gingen de eerste knoflookteentjes de grond in. Eind februari kwamen de eerste kiemen op. Sindsdien vliegen er filmpjes en foto’s heen en weer tussen Twente en Frankrijk. “Ik weet inmiddels behoorlijk wat van knoflook,” lacht Arjan. “We hebben zo’n 1.500 kilo zaad geplant. Eén teentje is één plant, en een bol bestaat weer uit vijf tot tien teentjes. We hebben in totaal 60.000 plantjes staan.”
Knoflook wordt in Nederland nauwelijks geteeld, en in Twente is het al helemaal een zeldzaamheid. “Wat onze Franse vrienden op hun boerderij verbouwen, is al meer dan de totale Nederlandse knoflookproductie,” aldus Arjan. Ze begonnen als try-out, maar het project kreeg serieuze vormen. Om te kunnen oogsten zonder honderden vrijwilligers op te trommelen, kochten ze een speciale rooimachine, tweedehands van een 90-jarige Franse boer bij Toulouse. “We zijn er zelf met auto en aanhanger heen gereden, 1600 kilometer. Gisteren hebben we hem getest. De knoflook komt er prachtig uit, al zit er soms wat onkruid tussen.”
Buiten de comfortzone
Vanaf vandaag wordt de knoflook verkocht in bosjes aan de Carmelitessenweg in Zenderen. “Zoals je dat in Frankrijk ook ziet,” zegt Arjan. “Mensen kunnen het ophalen en thuis gebruiken, of zelf drogen in hun keuken of schuurtje.” Voor het gezin Bonthuis is het een stap buiten de comfortzone. “Maar we vinden het hartstikke leuk om te doen. En mocht een restaurant belangstelling hebben: ze zijn van harte welkom.”
Johann en Astrid konden er deze week niet bij zijn. “In de Ardèche is het op het moment nog warmer dan hier. Ze wilden hun eigen koeien in die hitte niet alleen laten, heel begrijpelijk. Maar via WhatsApp leven ze volop mee.” (KDS)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.