Veertig nieuwe EHBO’ers na snelcursus
DEELNEMERS LEREN IN RED CROSS CHALLENGE TE HELPEN NA ONGEVAL

Veertig nieuwe EHBO’ers na snelcursus

Zo’n veertig deelnemers kwamen zaterdag af op de Red Cross Challenge in het Kulturhus. De afdeling Borne van het Rode Kruis hield er in het kader van het 150-jarig bestaan van de landelijke organisatie een eendaagse cursus EHBO. Verdeeld in vier groepen maakten ze tijdens vijf verschillende workshops kennis met de zeven meest voorkomende thema’s van de EHBO: bewusteloosheid, botbreuken, nek- en wervelletsels, verbranding, vergiftiging, verslikking en -kleine en grote- wonden.

Burgemeester Rob Welten (rechts) opende de dag en benadrukte nog eens het belang van EHBO: “Weten wat je moet doen bij een ongeval redt levens.” Welten stipte tevens de missie van het Rode Kruis ‘Hier om te helpen” nog eens extra aan. De burgemeester beloofde dit onder de aandacht te brengen in de gemeente. Hij was lovend over zowel de deelnemers als de vrijwilligers die hun vrije zaterdag aan deze dag besteedden. Het Rode Kruis was zaterdag met liefst zeven instructeurs en twintig vrijwilligers aanwezig.

Zichzelf handhaven en anderen helpen
Er was plek geweest voor zeventig deelnemers, maar voor bestuurslid en instructeur Petra Hiemstra van de afdeling Borne van het Rode Kruis was toch vooral belangrijk dat er weer enkele tientallen mensen meer de vaardigheden hebben geleerd om mensen na een ongeval te kunnen bijstaan. “Er zijn er weer veertig die nu beter weten hoe ze zichzelf dan kunnen handhaven en hoe ze anderen kunnen helpen. Het is mooi dat jongere én oudere mensen belangstelling hebben voor deze cursus. De jongste vandaag was dertien, de oudste 66.”

Petra Hiemstra hiernaast), die samen met een collega alle lessen, herhalings- en bijscholingscursussen voor de eigen vrijwilligers en derden verzorgt, gaat verder: “Ook als je weinig tijd hebt kun je een volledige cursus EHBO volgen, want je kunt de theorie online doen. Als je daarvoor geslaagd bent, kun je je de basiskennis van de praktijk daarna in één dag eigen maken. Cursussen als deze kunnen we al geven binnen vier uur op een ochtend. Natuurlijk kun je bij ons ook een volledige cursus volgen, of bijvoorbeeld alleen leren hoe je kunt reanimeren. “

Het enthousiasme bij de kennismakers met EHBO was zaterdag in elk geval groot. Diverse deelnemers gaven aan wel in te zijn voor een vervolgopleiding.
Na afloop werd de beste van de vier groepen getrakteerd op een smakelijke taart. (WP)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024