Griezelen in de bieb
GRIEZELIG BEGIN VAN DE KINDERBOEKENWEEK IN BIBLIOTHEEK

Griezelen in de bieb

Spinnen, een varaan, een slang, eetbare insecten, van alles en meer was vanmiddag in de foyer van het Kulturhus Borne te vinden. En het werd druk, moeders met hun kinderen kwamen in groten getale kijken naar deze exotische dieren. Ook de BSO kwam een kijkje nemen.

 

Mathilde Zoetebier en Judith Kempers, personeelsleden van de bibliotheek, waren in april al begonnen met dit idee. “Het kostte tijd om mensen te vinden die exotische, griezelige, dieren hadden. Ook was het zoeken naar iemand die eetbare insecten in de aanbieding had. Maar het is gelukt en het resultaat zien we vanmiddag. Grote drukte. Alle medewerkers van de bibliotheek en vele vrijwilligers zijn in actie. Tot zelfs uit Almelo kregen we de vraag of ook zij mochten komen. Onze feesten aan het begin van de kinderboekenweek raken bekend. Het is ook wel fijn dat we aardig wat nieuwe leden kunnen inschrijven. Halverwege de middag waren dat al 10 kinderen.”

 

Wat was er te doen?

Kinderen konden zich griezelig laten schminken, ze mochten een varaan aaien, ze konden in voeldozen voelen welk griezelig dier daar zat. Maar ook het inwendige kind werd niet vergeten: een vruchtenspiesje konden ze maken. Het fruit was niet aan te slepen. En buiten stonden onze onvolprezen Bornse pannenkoekenbakkers de ene na de andere pannenkoek te bakken. Wie durfde mocht een gebakken insect mee laten bakken.

 

Veel kinderen hadden zich al als heks gekleed, of waren andersoortige enge wezens. Het was een waar feest van griezels.

 

Bij de tafel met de eetbare, gebakken, insecten was het opvallend dat de kinderen wel een beestje durfden te eten, hun ouders beslist niet.

 

De roodknie tarantula

Een van de grootste publiektrekkers was de tarantula. Een grote spin die toch gemakkelijk in de hand kon worden genomen. Een vrouwtje kan wel 30 jaar worden, deze is 24 jaar. Een mannetje wordt niet zo oud. Hij is veel kleiner dan een vrouwtje en als hij een web heeft gebouwd voor het vrouwtje, gaat hij dood. Meestal worden ze maar twee jaar. Bas Webbink uit Geesteren staat met zijn moeder bij deze spin. Hij heeft een spreekbeurt over de tarantula gehouden en is er absoluut niet bang voor.

 

Bij een andere tafel is een varaan te zien net als kleine spinnen en slakken. Ook laat de eigenares een wespennest zien. De meeste dieren nemen kinderen niet zomaar in de hand, maar geïnteresseerd zijn ze zeker. Ze vragen honderduit.

 

Er was meer: in de grote zaal twee springkussens waar volop gebruik van werd gemaakt. De ouders en grootouders zaten rustig aan de kant naar hun kinderen en kleinkinderen te kijken.

 

De bibliotheek kan terugkijken op een geslaagde middag (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Griezelen in de bieb


    Willemien Holterman etst voor Mariakapel

    Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
    11-04-2024

    Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

    Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
    05-04-2024

    De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

    ‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
    31-03-2024

    Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

    Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
    18-03-2024

    Het geheim van de kimono

    Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
    09-03-2024

    Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

    In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
    06-03-2024