Tietje 950 breekt records in Zenderen
HULDIGING EN FEEST OP DE BOERDERIJ VAN BONTHUIS

Tietje 950 breekt records in Zenderen

De hele deel in Zenderen was gevuld met familie, buren en een wel hele bijzondere koe. Tietje 950 werd zaterdagavond gehuldigd door Wouter ter Braak van For Farmers, Herman Schut van Friesland Campina en Dolf Veldhuis en Jan Hendriks van de Coöperatieve Rundvee Verbetering (CRV). Natuurlijk stond ook de familie Bonthuis in de schijnwerpers want de goede zorg van de boer voor de koe is een vereiste om dit resultaat te bereiken.

 

10.000 kilo vet en eiwit en 125.000 liter melk 

Op het gebied van melkproductie zijn er twee mijlpalen voor een koe: 100.000 liter melk, wat tegenwoordig wel vaker gehaald wordt, en 10.000 kg vet en eiwit, dat veel moeilijker te bereiken is. Wanneer een koe in haar hele leven meer dan 10.000 kg vet en eiwit heeft gegeven, wordt ze gehuldigd, vaak samengaand met een feestje. De koe heeft dan ongeveer tussen de 125.000 en 150.000 liter melk gegeven.

 

Zaterdagavond was het dus feest voor de koe die 15 jaar geleden werd geboren op de boerderij van de familie Bonthuis in Zenderen. Ze bleek al snel een kranige dame met een eigen willetje. Dat bewees ze vandaag wel weer toen Arjan Bonthuis haar wilde wassen voor haar huldiging. Arjan schiet in de lach als hij vertelt hoe hem dat is vergaan: “Ze heeft mij drie keer geschopt en ook nog een flinke kopstoot gegeven."

 

Een topkoe met een flinke eetlust

Er is nogal wat voor nodig voordat een koe 10.000 kilo vet en eiwit en 125.000 liter melk heeft geproduceerd. Wouter ter Braak (foto onder) van de voederonderneming For Farmers, feliciteert de familie Bonthuis met het opmerkelijke resultaat. Hij vertelt het publiek wat er allemaal door Tietje’s bek naar binnen is gegaan: “100.000 kilo mais, zo’n beetje 4 voetbalvelden, 7 voetbalvelden kuilgras en 3 voetbalvelden weidegras met als afsluiter 32 ton brokken." For Famers is Tietje dus wel dankbaar.

 

Ook Friesland Campina is van de partij. Herman Schut, District Raadslid Twente voor het zuivelbedrijf, vertelt over de fijne werkrelatie met zowel de eerste generatie Bonthuis als nu met de tweede. “Wij nemen melk af van bedrijven die hun koeien in de watten leggen. Dit betekent ook ligcomfort, goed voer en twee keer per dag melken.”

 

Klein maar dapper

Dolf Veldhuis en Jan Hendriks van de CRV zagen in 2005 al dat Tietje bovengemiddeld goede benen en uiers had. Alleen qua grootte bleef ze iets onder het gemiddelde, klein maar dapper. In zijn speech geeft Dolf aan dat dit soort prestaties halen voor een koe een topsport is. “Dit is een mooie opsteker voor de sector, wij vinden het een applaus waard.”

 

Zwangerschapsverlof

‘Oma Tietje’ zoals de familie Bonthuis haar nu noemt, heeft iedereen nogmaals weten te verrassen. Arjan en zijn vrouw Miranda glunderen: “Ja ze is gewoon weer drachtig! Na vanavond mag ze met zwangerschapsverlof.” Je zult zo’n prachtig beest in de wei hebben staan. Het feestje voor Tietje ging over in een feestje voor Arjan en Miranda die hun koperen huwelijksfeest er meteen aan vastplakten. (AJa)

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Lex Nijhuis voorzitter BBO — 25 nov 2017
Ondernemen zit niet alleen in een visie en in aanpakken maar ook in je team! Wat een geweldige werkneemster hebben jullie, proficiat!
Jan en Riet Meijer — 19 nov 2017
Van harte gefeliciteerd Arjan en Miranda
R.BLENKE — 19 nov 2017
proficiat familie Bonthuis !!
Bert en Marjan Boxem — 19 nov 2017
Dubbel feest, gefeliciteerd met beide prestaties!

Daar ga je dan, na 31 dienstjaren…

Het ene pensioen is het andere niet en daar weten ze bij de Gebr. Ezendam aan de Oonksweg over...
29-03-2024

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023