Borns Bijtje voor meneer Johan
GOEDE DOELENFEEST EN AFSCHEID VAN TWEE BESTUURSLEDEN KRINGLOOP

Borns Bijtje voor meneer Johan

Dat het goed doet om te geven blijkt wel uit de blijde gezichten van de ontvangers van de cheques gisteravond tijdens het Goede Doelenfeestje bij de Stichting Kringloop Borne. Om er maar een paar te noemen: Stichting Vlinderkind, Hulp aan Sri Lanka, kerstpakketten voor Borne voor de Bornenaren, stichting Jai Hong-Ya en stichting Noodopvang Dakloze Asielzoekers. Uiteraard zijn nog meer stichtingen verblijd met een bijdrage. In totaal is voor ruim € 42.000,- gedoneerd.

 

Historie Goede doelenavonden

Tijdens de eerste Goede doelenavond werden drie geestelijken ondersteund: zuster Josephine, pastor Van der Sman en Jo Swart van de voedselbank. Die drie goede doelen zijn uitgelopen tot zeker 22 goede doelen. Een van de grootste bijdragen gaat nog steeds naar het Schoolzwemmen voor kinderen. Kinderen moeten vertrouwd zijn met water in ons waterrijke land. Dit goede doel heeft de Stichting Kringloop Borne ook wel op de kaart gezet in Borne.

 

Uitgifte cheques

Als bestuurslid Johan de Vos, samen met voorzitter Ab Weinreder, de begunstigden een voor een naar voren roept, laat hij hen vertellen wat hun stichting met het geld doet. Het varieert van hulp voor de bouw van een school, de oprichting van een bibliotheek, hulp bij een studie zodat een persoon voor een heel gezin kan zorgen, kinderen met een beperking die bij de Jan Ligthartschool samen met andere kinderen kunnen spelen en meer. De stichting Borne voor de Bornenaren verzorgt 62 kerstpakketten a € 72,50 dit jaar voor het laatst. Vele Bornenaren hebben de afgelopen drie jaar gedoneerd.

Stichting Vlinderkind doneert het geld aan een onderzoek door een professor in Groningen. Deze professor staat op het punt een methode te vinden hoe het tere huidje van deze `vlinderkinderen` vaster op de onderhuid kan blijven zitten. ( Dit is wel wat populair gezegd). Zuster Josephine ondersteunt momenteel vijftien mensen: “We ondersteunen hen met de vaste lasten, eten, kleding en wat leefgeld. Wij willen hen een menswaardig leven geven. De mensen zijn lief en dankbaar. We redden het nog steeds, mede dank zij de bijdrage van de Stichting Kringloop.”

 

Zo vertelt iedere begunstigde wel een verhaal waaruit blijkt dat de gelden goed besteed worden.

 

Afscheid twee bestuursleden

Ab Weinreder neemt dan het woord en hij neemt afscheid van Tonneke Esman: “Vijftien jaar is zij bestuurslid geweest. Het secretariaat was bij haar in goede handen. Haar sociale instelling en nauwgezetheid bleek wel uit haar inbreng in het bestuur. Zij notuleerde de vergaderingen. Vaak werkte zij in een een-tweetje met voorzitter Johan de Vos, maar dat werkte prima. Als enige vrouw in het bestuur had zij een geweldige inbreng.”

Met een cadeautje en een bos bloemen neemt Ab Weinreder afscheid van haar.

 

Johan de Vos is het scheidende bestuurslid: “Hij was veel in het pand. Hij kon ook goed onderhandelen over prijzen, dat had hij wel bij Stork geleerd. Je wist precies waar je met Johan aan toe was, zowel tekstueel als in zijn werk voor de Stichting. Daarnaast is hij ook werkzaam geweest bij het PCOB (Protestants Christelijke Ouderen Bond). Momenteel verzorgt hij de organisatie van de biljartclub in het Dijkhuis.” Ook Johan de Vos krijgt een bloemetje en een cadeau. De bloemen gaan naar zijn vrouw, Ingrid de Vos.

 

Namens het personeel neemt de jarige Gwendolyn afscheid van beide bestuursleden. Beide bestuursleden uiten in hun dankwoord hun waardering.

 

Borns bijtje voor Johan de Vos

Als loco-burgemeester Herman Mulder in vol ornaat binnenkomt, is het even stil: er staat wat te gebeuren. “Ik ben blij dat ik een Borns Bijtje kan overhandigen aan iemand die zich zo heeft ingezet voor de gemeenschap in Borne. Het Bornse Bijtje is voor beide bestuursleden aangevraagd maar een Bijtje kan alleen gegeven worden aan iemand die ook ingezetene is van Borne. Dat is een voorwaarde voor de toekenning. Mag ik het Bijtje nu opspelden.”

 

Johan de Vos is er even beduusd van. Normaal gesproken is hij wars van lintjes en dergelijke, maar dit Bijtje waardeert hij bijzonder. In zijn dankwoord benadrukt hij wel dat het Bijtje voor zijn gevoel gedeeld wordt met Tonneke Esman. De bijbehorende bloemen zijn dan ook voor haar. Zo wordt het eerbetoon een beetje gedeeld.

 

De rest van de avond wordt feestelijk voortgezet.

 

Stichting Kringloop Borne

Het bestuur bestaat nu uit voorzitter Ab Weinreder, penningmeester Harry Rolefes, secretaris Elly van het Reve en de bestuursleden Henk Kerkdijk, Marian Boxem en Henk Boenink. Het bestuur is nog op zoek naar een vice-penningmeester ter versterking van het team.

Het bestuur hecht eraan te zeggen dat alle gelden die aan goede doelen wordt uitgegeven, uiteindelijk door de gemeenschap van Borne wordt opgebracht als die inkopen doet bij de Kringloopwinkel. Dit facet is vaak onderbelicht. Dus hoe meer ingebracht wordt en daarna verkocht, hoe meer geld voorhanden is voor goede doelen. (AM)

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Goede Doelenfeestje en Borns Bijtje


  Aanrijding op Azelosestraat

  Zaterdagavond vond er op de Azelosestraat, ter hoogte van de Twickelerblokweg, een aanrijding...
  14-09-2019

  Bijdrage voor Fairtrade, Aveleijn en Smash

  Het Rabofonds van Rabobank Centraal Twente richt zich op duurzame initiatieven die het...
  14-09-2019

  Een Jeu de Boules baan voor Sancta Maria

  Welbions bestaat dit jaar tien jaar en een van de rechtsvoorgangers van de woningcorporatie zou...
  14-09-2019

  Geen treinverkeer tussen Almelo en Hengelo

  Zaterdagmiddag vond er op het spoor ter hoogte van de Zeilkerweg in Zenderen bij een onbewaakte...
  14-09-2019

  Dodelijk ongeval aan Bornerbroeksestraat

  Rond 12.30 uur vrijdagmiddag werden hulpdiensten opgeroepen vanwege een ongeval op de...
  13-09-2019

  ‘We zullen het samen moeten doen’

  Sinds 1 september heeft de O.L.V. Onbevlekt Ontvangen, de RK-kerk in Zenderen, een nieuwe...
  12-09-2019