Bornse Rinie loopt voor MS in Peru
BIJZONDERE MISSIE OM GELD IN TE ZAMELEN VOOR RESEARCH NAAR MYELINE

Bornse Rinie loopt voor MS in Peru

In 1996 kreeg ze plotseling verschijnselen van Multiple Sclerose. Ze werkte bij ’t Kruidvat en haar linkeroog functioneerde niet meer. Het kon niet draaien en het zicht was wazig. “Soms kon het wel een week of zes duren”, zegt ze. ‘Ze’ is Rinie Breteler, nu 50 jaar, getrouwd met Onno en met een nu grieperige zoon Timo van twaalf. Een stevige Prednison kuur moest dan verbetering brengen. “En daar word je niet vrolijk van, terwijl ik altijd vrolijk en opgewekt ben”, aldus de Bornse.

 

De neuroloog adviseerde haar naar ander werk om te zien. Lichter en minder. Ze schoolde zich om en vond een stageplek bij de gemeente Haaksbergen om niet veel later de perfecte plek te vinden bij deze gemeente waar ze jarenlang drieënhalve dag per week werkte. Vervolgens maakte ze de overstap naar de gemeente Hengelo. En dat gaat goed. Althans… jaarlijks moet ze van september tot juni een zware dosis vitamines D slikken om de sluimerende ziekte een halt toe te roepen. Rinie: “Gelukkig heb ik maar een van de lichtste vormen van MS, een aandoening van het zenuwstelsel. En door die negen maandelijkse kuur heb ik er hoegenaamd geen last meer van. Maar het blijft sluimeren.”

 

Via de Inca Trail naar Machu Picchu

En zoals het vaker gaat, kwam ook Rinie in contact met lotgenoten. Zo kwam ze op het spoor van ene Muk Schiltmans uit Hilversum. Muk was door haar ziekte aan een rolstoel gekluisterd en zat er op enig moment helemaal doorheen. Toen haar fysiotherapeut haar wilde prikkelen met de vraag ‘wat zou je graag willen doen?’ zei ze spontaan nog eens een wandeling te willen maken, via de Inca Trail naar Machu Picchu. Een uiterst pittige mars van 3.300 naar 4.600 meter hoogte in Peru, over een totale lengte van zo’n 43 kilometer. Ook ontdekte ze dat het MS Centrum Noord-Nederland verregaande en vele euro’s kostende research verricht naar het ‘herstel van myeline’, een soort schil die de hersensignalen naar de zenuw afsluit.

 

Van het een kwam het ander. “Als we nu eens proberen die wandeling écht te realiseren en daarmee geld in te zamelen om het zo belangrijke onderzoek te kunnen laten voortzetten?”, was de gedachte die postvatte. Muk en Rinie zetten door en ondertussen zijn ze met vijf anderen die ook de uitdaging willen aangaan. Ook een team van specialisten en ervaringsdeskundigen sloot zich aan en een groot aantal vrienden stond op. “Het zál ons lukken”, klinkt het nu met een stellige overtuiging.

 

Teambuilding en doorzettingsvermogen

De voorbereidingen voor de reis, die op 13 september begint, zijn inmiddels in volle gang. Alle zeven zijn ze lichamelijk getest op hun conditie en vooralsnog goed bevonden. Rinie traint wekelijks bij de Fysiotherapiepraktijk in Het Dijkhuis om haar krachten verder op te vijzelen en Muk heeft haar rolstoel al ingeruild voor een wandelstok. Ook de andere vijf zijn volop in training en gezamenlijk maken ze sinds vorige maand duinwandelingen, survivaltochten et cetera. “Goed voor de teambuilding en het doorzettingsvermogen”, klinkt het zelfverzekerd.

 

Ook op het financiële vlak zijn de zeven volop actief. “We hopen mensen en organisaties te vinden die ons met hun giften willen ondersteunen. Er is een website geopend onder de naam www.ms-missie-peru.nl, net zoals een speciale Facebookpagina. Maar we willen nog veel meer”, aldus Rinie. In december stond ze al samen met man en zoon in een kraampje tijdens ‘Kerstmis in Oud Borne’, er staan collectedozen bij Ten Buuren en binnenkort bij De Barrique en Il Tartufo waarin mensen kunnen doneren. Daarnaast opperde een buurvrouw in de Bornsche Maten om een grote speelgoedinzamelingsactie op touw zetten, waarvan de opbrengst tijdens de rommelmarkt op Koningsdag voor dit doel is bestemd. Hieraan gaat Rinie nog vorm geven.

 

“Al met al hopen we minimaal zo’n 30.000 euro bij elkaar te krijgen, we zitten nu al op 5.400 euro. En ook hiervoor geldt: het zál ons lukken! De reis betalen we helemaal zelf, het geld is dus puur voor het verdere onderzoek. Want hoe mooi zou het zijn als we deze ziekte kunnen herstellen?” (BM)

 

Voor meer informatie en eventuele support is het mailadres info@ms-missie-peru.nl geopend. Rinie zelf -die nog naarstig op zoek is naar mensen/sponsoren om diverse acties op te zetten- is telefonisch te bereiken op 06 4053 6128 en per mail: riniebn@gmail.com.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

16.500 bomen/struiken erbij in Borne

Komende winter plant Staatsbosbeheer ruim dertig hectare nieuw bos aan in de regio Twente. Onder...
13-01-2021

Auto over de kop op Azelosestraat

Dinsdagavond ging een auto over de kop op de Azelosestraat na van de weg geraakt te zijn. Het...
12-01-2021

Stroomstoring aan Van Heemskerkstraat

Zondag aan het begin van de avond zaten de bewoners aan de Van Heemskerkstraat plotseling in het...
10-01-2021

‘Maria Mediatrix’ door de jaren heen

Een internaat, juvenaat, bedehuis en asielzoekerscentrum in Azelo. Het was...
10-01-2021

Komt het Appeltje van Oranje naar Borne?

Het is pas in mei als Koningin Máxima de jaarlijkse Appeltjes van Oranje, de prijs voor...
08-01-2021

‘Eigenlijk voel je niks’

Begin van de middag meldde Désiré Platenkamp zich bij het ZGT Almelo om zich te...
07-01-2021