Opening met raapstelen en idealen
25-05-2025
HERENBOEREN OALE ESCH IN BORNE OPENT DEUREN VOOR LOKAAL EN DUURZAAM VOEDSEL

Opening met raapstelen en idealen

Op zondagmiddag vond aan de Vaaltweg in Borne de officiële opening plaats van Herenboeren Oale Esch, een coöperatieve boerderij op het landgoed Zenderense Es. De bijeenkomst was bedoeld voor leden en pers, en vormde het slotstuk van een jarenlang traject waarin betrokken vrijwilligers het initiatief van de grond kregen. Een dag eerder werd al de eerste oogst binnengehaald: raapstelen en sla.

 

“Sneller dan verwacht, ondanks de droogte,” vertelt voorzitter Christian Bos. “We zijn nu echt begonnen. Boer Pieter verhuist binnenkort naar het erf en we zitten op 400 leden. Nog honderd te gaan.”

 

Vier jaar voorbereiding, nu echt van start

De boerderij is voortgekomen uit een samenvoeging van Herenboeren Almelo en Hengelo/Borne. Het idee: samen als burgers eigenaar worden van een biologische boerderij, zonder winstoogmerk, met ruimte voor eigen inbreng. Vier jaar geleden begonnen de eerste gesprekken. De leden waren er al, de boerderij nog niet. Die werd uiteindelijk gevonden via Stichting Twickel, op Erve Groot Leferink.

 

“Het was echt pionieren,” zegt Bos. “We hadden leden nodig om de begroting rond te krijgen, maar nog geen plek om ze heen te leiden. De gesprekken met Twickel waren intensief, maar er is vertrouwen gegroeid. En met een hoevepacht van twaalf jaar kunnen we nu investeren met zekerheid.”

 

Herenboeren Oale Esch werkt met strokenteelt en is Skal-gecertificeerd biologisch. Wat dat betekent? Geen kunstmest, geen bestrijdingsmiddelen, en oog voor biodiversiteit. “Twickel vindt dat net zo belangrijk als wij,” aldus Bos. Later komen er ook kippen, varkens en koeien bij.

 

Samen werken aan je eigen eten

De leden betalen 53 euro per maand per persoon. Daarvoor krijgen ze wekelijks verse producten van eigen land. Maar wie wil, kan ook zelf de handen uit de mouwen steken. Lid Nannie Otto is er wekelijks twee dagen te vinden. “Ik ben met pensioen, dan is het heerlijk om hier te zijn. Even op een bankje zitten met de zon op je gezicht. Maar ik werk ook gewoon mee: schoffelen, helpen bij de pootmachine, het waterplan maken. Ik leer elke dag iets bij.”

 

Voor haar is het meer dan alleen gezond eten. “Je weet wat je eet. Geen lange ketens, geen vlees dat de halve wereld over is gegaan. Hier gebeurt het dichtbij en transparant. Ik maak me ook zorgen om dierenwelzijn. Daarom vind ik het zo belangrijk om dit zelf in handen te nemen.”

 

Een veld vol idealen én kroppen sla

Ook Saskia uit Hengelo is enthousiast. Ze is lid van het eerste uur en laat tijdens de rondleiding zien hoe snel alles groeit. “We zijn pas zes weken bezig en nu al zulke kroppen sla! Dat is het mooie aan dit initiatief: het is tastbaar. Je werkt eraan mee en ziet het resultaat.”

 

Volgens haar zit de kracht van Herenboeren niet alleen in het voedsel, maar in het samen doen. “Het is een burgerinitiatief. Geen overheid of grote bedrijven, maar mensen die zelf iets van de grond trekken. Dat geeft verbondenheid.”

 

Leden kunnen zich via een app inschrijven voor werkzaamheden op het land. “En soms hebben we op vrijdagavond een ‘schorrelavond’. Eerst schoffelen, dan samen een drankje. Dat is werken en gezelligheid tegelijk. Het schept een band.”

 

Steun uit de regio

Wethouder David Vermorken van Borne heette namens de gemeente de leden van Herenboeren officieel welkom. “Op naar goed weer en goede oogsten,” sprak hij hen toe. Hij noemde het initiatief een verrijking voor de lokale gemeenschap. Ook oprichter Geert van der Veer van Herenboeren Nederland was aanwezig, evenals vertegenwoordigers van andere coöperatieve boerderijen. “Ze hebben het goed voor elkaar hier in Borne,” merkte Arie Fokkink van Noaberboeren Haaksbergen op.

 

Wie nieuwsgierig is, is welkom. “Elke twee weken organiseren we een wandeling voor belangstellenden,” zegt Bos. “De eerstvolgende is op 1 juni. Iedereen mag komen kijken.” (KDS)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Een kantoor voor ‘Tante Pos’

De eerste wettelijke regeling voor ons postwezen kreeg gestalte in de Postwet van 1807, die...
12-07-2025

VOC bakt voor het Dijkhuis

Zestien jaar geleden verliest Marcel Witten zijn beste vriend Hendri Kamp bij een tragisch...
10-07-2025

Vrachtwagen raakt muur bij lossen

Aan de Nieuwe Kerkstraat in Borne heeft een vrachtwagen vanmorgen bij het lossen de muur...
05-07-2025

Grote storm veroorzaakt overlast

Het noodweer dat vanavond over Borne en omgeving trok, heeft opnieuw voor flink wat overlast...
02-07-2025

Unicum: knoflook van Twentse bodem

Knoflook: een populair ingrediënt in talloze keukens. Wie echter een bolletje uit de...
02-07-2025

Mobiele flitspaal verplaatst naar Prins...

Sinds eind april zet de gemeente Borne een flexflitser in om te controleren op snelheid....
27-06-2025