‘Samen voor een leven vol betekenis’
27-03-2018
FEESTELIJK JAAR MARKEERT MISSIE RAAD VAN BESTUUR JUBILERENDE ZORGORGANISATIE

‘Samen voor een leven vol betekenis’

Onder het motto ‘50 jaar Aveleijn, dat maakt een wereld zonder verschil’ viert de Twentse zorgorganisatie dit jaar haar gouden jubileum. Door het jaar heen worden er tal van grote en kleine evenementen georganiseerd om dit heuglijke feit samen met cliënten en medewerkers te vieren. Van een symposium tot locatie-estafette, en van een integratiediner tot filmweekend. “Het is natuurlijk een momentopname’, aldus Susanne Bentvelsen en Willem den Hartog die samen de Raad van Bestuur vormen, “maar het geeft wel exact aan hoe wij als Aveleijn in de samenleving willen staan.”

 

Verbondenheid met de omgeving

Vanuit hun hoofdvestiging in Het Witte Huis in Borne besturen Bentvelsen en Den Hartog een organisatie die nu zo’n 1.900 medewerkers en ruim 2.600 cliënten telt, verdeeld over plusminus 80 locaties in de gemeente Berkelland en de veertien Twentse gemeenten, waaronder zes in Borne.

 

Den Hartog: “Een hele mooie opdracht, die eigenlijk nooit af is. De zorg, onze zorg, is voortdurend in ontwikkeling, ontstaan in een periode dat men af wilde van een opvang op grootschalige instellingsterreinen en meer naar kleinschaligheid zocht, waarin verbondenheid met de omgeving centraal staat. Onze grootste locatie telt nu 45 cliënten, de meeste zijn nog veel kleiner.”

 

“We willen een groot gevoel van verbondenheid creëren”, vult Bentvelsen aan. Onze cliënten willen midden in de samenleving staan. “Op hun eigen manier deelnemen aan het dagelijkse proces. Dat vind je bijvoorbeeld terug in het Kulturhus en bij de supermarkt in het Sindron, maar ook in maneges en op zorgboerderijen. Het leven van onze cliënten willen we verankeren in het leven van alledag.” Het klinkt allemaal logisch, maar zo eenvoudig is het natuurlijk niet.

 

Steeds complexer

“We leggen meer nadruk op dat wat ons bindt, dan op de verschillen”, zegt Den Hartog. “Maar we mogen de kwetsbaarheid van de mensen waarvoor we het allemaal doen, natuurlijk niet uit het oog verliezen. Een kwetsbaarheid die, met alle technologische ontwikkelingen, alleen maar groter wordt. De wereld wordt steeds complexer en het gevaar daarin niet meer mee te kunnen komen, ligt op de loer. Daarom werken we ook keihard aan het verder uitbouwen van onze professionaliteit. Zo hebben we een eigen behandeladviescentrum, waarin deskundigen uit meerdere disciplines nauw met elkaar samenwerken.”

 

De rol van een Raad van Bestuur ziet Susanne Bentvelsen vooral in het faciliteren van al deze zaken. “Het geeft enorm veel plezier om mensen meer betekenis aan hun leven te kunnen geven, een stapje in hun ontwikkeling te kunnen zetten. We maken met elkaar de weg om dat beetje vreugde en geluk te realiseren. Die opdracht ervaar ik als een enorme uitdaging, elke dag weer.”

 

Op de vraag of Aveleijn het 75-jarig jubileum ook zal halen, klinkt er een gedecideerd “Zonder meer!” Den Hartog: “We zijn een heel gezonde organisatie en ontwikkelen ons nog steeds. Goede en nieuwe huisvesting voor onze cliënten blijft voortdurend een punt van zorg, net zoals de toenemende krapte op de arbeidsmarkt. In dat kader werken we bijvoorbeeld heel nauw samen met onderwijs- en overheidsorganisaties om in gezamenlijkheid naar oplossingen te zoeken. Kortom, we richten nadrukkelijk onze blik op de toekomst.”

 

Een jaar lang feest

Maar eerst is er dus het 50-jarig bestaan. Aveleijn heeft daartoe een omvangrijk feestprogramma samengesteld, dat onder meer door het eigen evenementenbureau vanuit het Kulturhus wordt uitgevoerd. Een programma voor en door de medewerkers en cliënten en met allen die Aveleijn een warm hart toedragen. In Borne betekent dit onder meer een groot Aveleijn-festival op 23 juni in het Openluchttheater in Hertme met onder andere Gerard Joling, Jannes en Gerard Ekdom. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Ton HUISKES — 27 mrt 2018
Gefelicteerd met dit gouden jubileum en op naar de 100! Avelijn: jullie verrichten goed werk in Twente! En het belangrijkste is toch ook hier weer het communiceren met alle instanties voor oplossingen van huisvesting en werk. Veel succes!

Wat is een levenstestament?

ADVERTORIAL • Stel, er gebeurt iets met u. U wordt ziek of u krijgt een ongeluk waardoor uw...
03-03-2021

Anders boeren op de Zenderense Es

Vorig jaar is er op 16 hectare al begonnen om op de Zenderense Es op een meer duurzame en minder...
28-02-2021

Buurtbus gaat weer rijden

Per 3 maart gaat de buurtbus Borne, route 530- 531 en 532, de weg weer op, net zoals de...
25-02-2021

Saxion-studenten helpen Verjaardagsbox

Het is alweer acht maanden geleden dat de Stichting Verjaardagsbox Borne werd opgericht. Een...
24-02-2021

Politie laat jongeren hun rotzooi opruimen

De politie heeft maandagmiddag een groepje jongeren zo ver gekregen dat ze de eigen troep gingen...
22-02-2021

Start werkzaamheden Grotestraat

In opdracht van de gemeente Borne voert Strukton Civiel Noord & Oost de komende weken...
19-02-2021