Belevingsgang Bijenkorf in Dijkhuis
NIEUW TERRAS GEREALISEERD IN GANG AFDELING BIJENKORF DIJKHUIS

Belevingsgang Bijenkorf in Dijkhuis

Het kostte tijd, hoofdbrekens en geduld maar nu is het klaar: de belevingsgang met terras in de gesloten afdeling de Bijenkorf in Het Dijkhuis. Vandaag is hij, samen met de bewoners, feestelijk in gebruik genomen. Voor de 32 bewoners van De Bijenkorf is het een belevenis, ze hebben een echt terras. Ook voor de bezoekers is het fijn, ze kunnen met hun dierbare lekker ergens zitten, het hoeft niet altijd in de huiskamer van De Bijenkorf.

 

De opzet en de werkgroep

Een werkgroep van drie medewerkers: Jolanda, Ans en Jolanda (foto rechts) zijn enige tijd aan het werk geweest. Het resultaat is een `woonstraat` waarin opgenomen een kerkelijk nisje met een foto van de Mariakapel Borne en een Mariabeeld, een terras in het midden van de straat en als je binnenkomt een `belevingsweitje` waar vogelgeluiden en andere dierengeluidjes te horen zijn. Ook zijn er `knuffeldierenkopjes`.

 

Het terras wordt een echt terras: op de achtergrond hangt een uitvergrote foto van de Sociëteit van Almelo met terras en aan de andere kant een prachtige foto van de Bornse Beek. De terrastafeltjes zijn nieuw aangeschaft maar de gemakkelijke stoelen zijn er nog. Je kunt je op een echt terras wanen. De bedoeling is natuurlijk om de bewoners nieuwe prikkels te geven, anders dan in de huiskamer.

 

Marlies Lenselink van `Beter door beeld` heeft de foto’s en wanden gerealiseerd. Eind januari was alles al klaar.

 

Opening terras

Marjo van de Aa, leidinggevende van de Bijenkorf, neemt voor de officiële opening het woord. Ze memoreert de werkwijze en totstandkoming: “Jullie bewoners kunnen niet zomaar naar buiten gaan voor een terrasje, wij hebben nu buiten naar binnen gehaald. Aan het begin van de straat hebben we nu een belevenisweitje en aan het einde van de straat een kerkelijk nisje. Het beeld en de bank hebben we van de Theresiakerk gekregen. En bij het terras krijg je een beetje het gevoel dat je buiten bent. Er is koffie met gebak en na de opening door de dames Ter Mors en Abrahams drinken we samen een glaasje. Ook wil ik iedereen bedanken die aan de realisering heeft meegewerkt. In het bijzonder Jolanda, Ans en Jolanda. We hebben een kleinigheidje voor jullie.” Even daarna wordt een drankje ingeschonken en worden hapjes rondgedeeld. Het wordt steeds gezelliger op het terras, meer mensen schuiven aan.

 

Interactieve fiets

Sinds kort staat er ook een interactieve fiets bij de Bijenkorf. Het apparaat is verbonden met een TV scherm. Een prachtig apparaat want op de TV zijn verschillende fietsroutes uitgezet die men al trappend aflegt. Films over de Kinderdijk, fietsen door Amsterdam of Rotterdam. Giethoorn staat ook op het programma en veel meer plaatsen. Je moet echt trappen om `vooruit` te gaan. Marjo van de Aa is op dit moment op zoek naar iemand, of meer mensen die fietsroutes door Borne en omgeving kunnen filmen. Het gaat eenvoudig: film opnemen, op een usb-stick zetten en inpluggen bij het TV scherm. Misschien iets voor de Bornse Videoclub?

 

Mevrouw Abrahams fietst gezellig over de Kinderdijk. In haar jeugd is ze daar vaker geweest. Allerlei herinneringen komen naar boven.

 

Marjo van de Aa zegt: “We hadden de fiets net. Een bewoner woonde in zijn jeugd in Rotterdam en fietste door de stad. Maar hij wilde, net als vroeger, buiten Rotterdam gaan fietsen, de stad uit. Hij was teleurgesteld dat het hem niet lukte. Maar hij had wel binnen de kortste keren een aantal mensen in stoelen om hem heen. Weer een prikkel om bewoners te stimuleren. De fiets blijft op onze afdeling.”

 

Al met al is de belevingsstraat met terras een aanwinst voor de Bijenkorf. De medewerkers hopen dat er veel gebruik van wordt gemaakt. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina


  Buurtbus gaat weer rijden

  Per 3 maart gaat de buurtbus Borne, route 530- 531 en 532, de weg weer op, net zoals de...
  25-02-2021

  Saxion-studenten helpen Verjaardagsbox

  Het is alweer acht maanden geleden dat de Stichting Verjaardagsbox Borne werd opgericht. Een...
  24-02-2021

  Politie laat jongeren hun rotzooi opruimen

  De politie heeft maandagmiddag een groepje jongeren zo ver gekregen dat ze de eigen troep gingen...
  22-02-2021

  Start werkzaamheden Grotestraat

  In opdracht van de gemeente Borne voert Strukton Civiel Noord & Oost de komende weken...
  19-02-2021

  ‘Grijp die kans, met een hoofdletter G!’

  In september 2019 werd bij Angélique Koedijk uitgezaaide eierstokkanker geconstateerd. Ze...
  18-02-2021

  Opstart hospice Borne nieuw leven ingeblazen

  Een groep enthousiaste inwoners van Borne heeft de opstart van een hospice in Borne nieuw leven...
  18-02-2021