Verlaten plekken van Fiona Weide
16-06-2018
PASSIE EN STUDIE VOORDAT EEN TEKENING OP PAPIER STAAT

Verlaten plekken van Fiona Weide

Tekenen is haar passie en tegelijkertijd is dat precisiewerk voordat een tekening voltooid is. Grote werken zoals nu in de Synagoge hangen moeten ook in een keer getekend worden. Fiona Weide werkt met materialen die moeilijk van het papier te verwijderen zijn als een lijn niet goed terecht komt. In de grote tekeningen is gewerkt met houtskool, verschillende soorten Siberisch krijt en hard pastelkrijt. Voor haar zijn het materialen waar je mee moet leren omgaan. Ook de papiersoort werkt nauw, op dun papier kun je niet goed met harde krijtsoorten werken.

 

Passie voor verlaten gebouwen

Voor deze expositie heeft Fiona Weide een studie gedaan naar verlaten, industriële gebouwen. Ook naar de omgeving van Tsjernobyl (30 jaar geleden vond daar een kernramp plaats) deed ze onderzoek. Op al die plekken is de mens nagenoeg afwezig, dieren komen wel terug. “Hoe ziet de omgeving er uit als er geen mensen zijn? Hoe verstild wordt het dan? Ik houd van architectuur, als een gebouw verlaten is, hoe blijven de vormen dan over? Welke details kom ik dan tegen?" Aan iedere tekening op groot formaat is een hele studie vooraf gegaan.

 

De drie grote schilderijen vormen een serie, samen zijn ze sterker dan apart. In deze ruimte komen ze ook goed tot hun recht. "Vorig jaar bezocht ik hier een tentoonstelling en ik werd meteen verliefd op de ruimte. Architectuur, historie en ruimte komen hier samen.

 

Ik wilde ook eens tekeningen op groot formaat maken, nu bij deze expositie is dat gebeurd. De kleinere schilderijen laten Tsjernobyl zien zoals ik het beleef. In het schilderij met de blauwe ondergrond gaat voor mij natuur en verlaten gebied samen (foto rechts). Op de tekeningen over Tsjernobyl is gewerkt met pastelkrijt, ecoline en Oost-Indische inkt op stevig papier. ”

 

Biografie Fiona Weide

Ze is 34 jaar en woonachtig in Enschede. Voor haar opleiding bezocht zij de AKI, het huidige ArteZ. Daar kreeg ze alle ruimte om te experimenteren: ze fotografeerde, maakte beelden, tekende. Bij de AKI mocht je je eigen weg volgen in de beeldende kunst. Daarna volgde ze ook de 1e graads docentenopleiding aan de Hogeschool Kunst in Utrecht.

 

Dat geeft haar nu de mogelijkheid om haar passie voor kunst en kunstgeschiedenis over te dragen aan anderen. Ze verzorgt lessen in haar atelier in de wijk Roombeek te Enschede. Daarnaast werkt ze als extra begeleider bij de Kinderopvang Borne. Bij voldoende grootte aan groepen geef ze daar workshops kunst op kinderniveau. Soms geeft ze ook workshops bij Natura Docet Wonderryck in Denekamp. Op haar website is te zien dat zij ook ruimtelijke objecten maakt.

 

“Mijn eerste passie is tekenen. Ik houd van kunst maken en kunst bestuderen. Voortdurend ga ik op zoek naar kunst en daarom ga ik ook veel naar musea. Ik ga dan op zoek naar wat ik interessant vind. Omdat ik overal een studie van maak, vind ik het ook leuk om rondleidingen te geven en lezingen te verzorgen. Vertellen over kunst is ook een passie. Kunst brengt kleur, gevoel en expressie in het leven. Land Art (landschapskunst) vind ik ook mooi, alles wat zich in de natuur bevindt, spreekt mij aan.

 

Bij voldoende aanmelding geef ik op 8 juli een workshop voor kinderen met als titel `Maak je eigen mammoet`. Kinderen moeten zich wel via de website van het Cultureel Podium Bornse synagoge aanmelden. Het lijkt me erg leuk om te doen. ” (AM)

 

De tentoonstelling wordt 17 juni geopend en loopt tot 8 juli. Op zondagen is het Cultureel Podium Bornse Synagoge van 14.00 uur tot 17.00 uur geopend.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024