Toevallige ontmoetingen in Kulturhus
PILOT GESPREKKEN IN DE ZOMERMAANDEN

Toevallige ontmoetingen in Kulturhus

De heren Ben van der Weide (foto rechts) en Henk de Jong (foto links) zijn er klaar voor. Iedere dinsdagmiddag van half twee tot half vier zijn zij aanwezig in de foyer van het Kulturhus om met iedereen die dat wil een gesprek aan te gaan. Het is de bedoeling dat zij vooral een gesprekspartner zijn voor mensen die zorg hebben voor een naaste. Er zijn geen verplichtingen, iedereen kan zomaar zijn of haar verhaal vertellen. Verder kan iedereen die om een praatje verlegen zit, langs komen. De koffie staat klaar.

 

De pilot duurt zes weken. Het is opgezet door het Zelfregieteam Borne. Mochten er in verband met het warme weer weinig mensen kunnen komen, dan wordt de pilot in de herfstmaanden herhaald.

 

Doelstelling van de Pilot

Een burgerinitiatief Het Inloophuis Borne, tijdens de overige maanden van het jaar twee maal per maand in de Letterbak, leverde de aanzet tot een uitdaging aan de gemeente Borne. Er moest meer aandacht komen voor de naasten van kwetsbare mensen. Immers, de kwetsbare krijgt aandacht van hulpverleners. De naasten doen wat ze kunnen maar wordt aan hen ook gevraagd hoe het gaat? Meestal denkt men daar niet aan. Daar moest dus oog voor komen. Het Inloophuis Borne nam het eerste initiatief door voorlichting te geven aan zorgverleners en vrijwilligersorganisaties als het Rode Kruis, de Zonnebloem, Humanitas en andere. Het doel was om buiten oog voor hun cliënten ook oog te hebben voor de naasten.

 

Pilot in Kulturhus

De gesprekken in het Kulturhus hebben tevens tot doel om na te gaan hoe je tegen een stigma, een vooroordeel, kunt oplopen. Je wordt je bewust dat je onbewust een vooroordeel kunt hebben zonder dat je dat van jezelf weet. Dat kan iets heel simpels zijn als: “Wat zal men niet over mij denken als ik …(vul zelf maar in).

 

De heren De Jong en Van der Weide zijn in het Kulturhus om drempelloos een gesprek aan te gaan. Dat kan middels een spel (foto rechts) dat op tafel ligt. Door het spel kun je in gesprek komen over dingen die in het leven voor kunnen komen, problemen waar je tegenaan kunt lopen of waar je al tegenaan gelopen bent. Het spel dat nu op tafel ligt is wijkgericht. Het is te beschouwen als een kapstok voor een gesprek.

 

De opbouw van het spel: start, je hebt een pion en er zijn dobbelsteentjes. Kom je op een vakje te staan, dan pak je een kaart met een vraag, een opmerking of een foto er op. Aan de hand van dat kaartje ontstaat het gesprek. Twee voorbeelden: op een kaartje staat ‘Je hebt je buurman uitgenodigd voor het eten.’ Gesprek: doe je dat wel eens of doe je dat niet?

 

Andere vraag: ‘Hoe onderhoud je contact met de buurtbewoners’. Hier kan ook een gesprek over ontstaan.

 

Het hele spel is een middel naar het doel. Je hoeft het niet ‘uit te spelen’ en je kunt ophouden wanneer je maar wilt. De speler bepaalt ook zelf wat hij/zij wil vertellen, dat is de vrijheid van de deelnemers.

 

Verwachtingen Pilot

Er is bewust gekozen om de pilot in de foyer van het Kulturhus uit te voeren. “De openheid van het Kulturhus is voor ons van belang. Iedereen komt hier langs. Het hete weer heeft wel invloed op het aantal bezoekers van het Kulturhus. Maar we blijven iedere dinsdag komen. De Letterbak is nu dicht in verband met de vakanties. Na augustus start de Letterbak weer. Mochten er mensen zijn die niet kunnen komen: er is altijd dag en nacht een luisterend oor bij Sensoor, telefoon 0900-0767. Ook bij ons zijn ze welkom. Er zijn geen verplichtingen.” (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024

Brand in de afzuigkap

Tegen 18.00 uur woensdag werd de brandweer opgeroepen voor een melding aan de Struisgras. Ter...
10-04-2024