Toevallige ontmoetingen in Kulturhus
PILOT GESPREKKEN IN DE ZOMERMAANDEN

Toevallige ontmoetingen in Kulturhus

De heren Ben van der Weide (foto rechts) en Henk de Jong (foto links) zijn er klaar voor. Iedere dinsdagmiddag van half twee tot half vier zijn zij aanwezig in de foyer van het Kulturhus om met iedereen die dat wil een gesprek aan te gaan. Het is de bedoeling dat zij vooral een gesprekspartner zijn voor mensen die zorg hebben voor een naaste. Er zijn geen verplichtingen, iedereen kan zomaar zijn of haar verhaal vertellen. Verder kan iedereen die om een praatje verlegen zit, langs komen. De koffie staat klaar.

 

De pilot duurt zes weken. Het is opgezet door het Zelfregieteam Borne. Mochten er in verband met het warme weer weinig mensen kunnen komen, dan wordt de pilot in de herfstmaanden herhaald.

 

Doelstelling van de Pilot

Een burgerinitiatief Het Inloophuis Borne, tijdens de overige maanden van het jaar twee maal per maand in de Letterbak, leverde de aanzet tot een uitdaging aan de gemeente Borne. Er moest meer aandacht komen voor de naasten van kwetsbare mensen. Immers, de kwetsbare krijgt aandacht van hulpverleners. De naasten doen wat ze kunnen maar wordt aan hen ook gevraagd hoe het gaat? Meestal denkt men daar niet aan. Daar moest dus oog voor komen. Het Inloophuis Borne nam het eerste initiatief door voorlichting te geven aan zorgverleners en vrijwilligersorganisaties als het Rode Kruis, de Zonnebloem, Humanitas en andere. Het doel was om buiten oog voor hun cliënten ook oog te hebben voor de naasten.

 

Pilot in Kulturhus

De gesprekken in het Kulturhus hebben tevens tot doel om na te gaan hoe je tegen een stigma, een vooroordeel, kunt oplopen. Je wordt je bewust dat je onbewust een vooroordeel kunt hebben zonder dat je dat van jezelf weet. Dat kan iets heel simpels zijn als: “Wat zal men niet over mij denken als ik …(vul zelf maar in).

 

De heren De Jong en Van der Weide zijn in het Kulturhus om drempelloos een gesprek aan te gaan. Dat kan middels een spel (foto rechts) dat op tafel ligt. Door het spel kun je in gesprek komen over dingen die in het leven voor kunnen komen, problemen waar je tegenaan kunt lopen of waar je al tegenaan gelopen bent. Het spel dat nu op tafel ligt is wijkgericht. Het is te beschouwen als een kapstok voor een gesprek.

 

De opbouw van het spel: start, je hebt een pion en er zijn dobbelsteentjes. Kom je op een vakje te staan, dan pak je een kaart met een vraag, een opmerking of een foto er op. Aan de hand van dat kaartje ontstaat het gesprek. Twee voorbeelden: op een kaartje staat ‘Je hebt je buurman uitgenodigd voor het eten.’ Gesprek: doe je dat wel eens of doe je dat niet?

 

Andere vraag: ‘Hoe onderhoud je contact met de buurtbewoners’. Hier kan ook een gesprek over ontstaan.

 

Het hele spel is een middel naar het doel. Je hoeft het niet ‘uit te spelen’ en je kunt ophouden wanneer je maar wilt. De speler bepaalt ook zelf wat hij/zij wil vertellen, dat is de vrijheid van de deelnemers.

 

Verwachtingen Pilot

Er is bewust gekozen om de pilot in de foyer van het Kulturhus uit te voeren. “De openheid van het Kulturhus is voor ons van belang. Iedereen komt hier langs. Het hete weer heeft wel invloed op het aantal bezoekers van het Kulturhus. Maar we blijven iedere dinsdag komen. De Letterbak is nu dicht in verband met de vakanties. Na augustus start de Letterbak weer. Mochten er mensen zijn die niet kunnen komen: er is altijd dag en nacht een luisterend oor bij Sensoor, telefoon 0900-0767. Ook bij ons zijn ze welkom. Er zijn geen verplichtingen.” (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

‘Slavenmars’ ook in Borne

Op het Rheineplein afgelopen zaterdag een bijzonder protest. Gekleed in witte pakken en met...
30-11-2020

Hart onder de riem van zuster Josephine

“We komen er wel doorheen. We halen het einde en krijgen het virus er wel onder.”...
28-11-2020

De foto’s zijn terecht

Begin november meldde zich bij BorneBoeit Susan Nijland met een USB-stick met tien jaar oude...
28-11-2020

RK Kerk Zenderen eert jubilarissen

Aan het einde van de Eucharistieviering zondagmorgen in de Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen...
22-11-2020

Vermakelijke ‘Alles is anders’ in premičre

Zou het kunnen? Dat was de afgelopen maanden voortdurend de vraag bij Karin Nijhof van het...
20-11-2020

'Had ik maar bij jullie aangeklopt'

Vandaag is het precies 76 jaar geleden dat de Engelsman Jimmy Taylor, hangende aan zijn...
19-11-2020