NK Jeugdschaak van start
06-08-2018
GROOTSTE TOERNOOI VAN ONS LAND MET ZES DEELNEMERS UIT BORNE

NK Jeugdschaak van start

Voor het achtste achtereenvolgende jaar streken maandagmorgen de deelnemers aan het ONJK, het Open Nederlands Jeugd Kampioenschap schaken, neer bij ’t Wooldrik. Driehonderdentien om precies te zijn. Tot en met zaterdag verblijven ze op campings en in hotels en pensions in de omgeving. “Een fantastisch aantal”, aldus Paul Formanoij, de voorzitter van de organiserende stichting, in zijn openingswoord. “Voor het tweede achtereenvolgende jaar zitten we boven de driehonderd deelnemers. En we zijn gewoon het grootste toernooi van ons land.”

 

Goed voor de bedrijvigheid

Ook wethouder Michel Kotteman, die het toernooi officieel mocht openen, blonk van trots. “We zijn blij dat jullie weer in Borne zijn”, zo zei hij. “Dat is goed voor ons dorp en goed voor de bedrijvigheid hier. Ik hoop dat het niet alleen het grootste, maar ook het leukste toernooi wordt. En wie weet sta je deze week wel aan het begin van een mooie schaakcarrière, zodat je later nog kunt zeggen: mijn victorie begon ooit in Borne. Hoe dan ook, ik wens jullie heel veel plezier.”

 

Even later ging het toernooi echt van start en schoven de deelnemers, verspreid over twee zalen, aan hun gereedstaande tafeltjes. Onder hen zes deelnemers uit Borne: Storm en Bram Fallaux, Harm en Ynse Winter, Nynke Weessies en Valentijn Harperink. Harm klinkt vooraf nogal sceptisch over zijn kansen. “Ik zit best in een hoge groep”, klinkt het somber, “dus ik doe het vooral voor mijn plezier”. Ook zijn broer Ynse (foto boven) is gereserveerd. “Vorig jaar liep het heel slecht met me af. Maar ik hoop dat onze trainingen succes zullen hebben.”

 

‘Voor ons is het vooral vakantie’

Voor de twaalfjarige Valentijn (op de foto links in de tekst) is het de tweede keer dat hij deelneemt. Hij speelt bij het Hengelose JSV Minerva en durft nog geen uitspraak te doen over zijn kansen: “Ik weet het niet, maar ik kan het in elk geval proberen.” Even later schudt hij zijn eerste opponent, Léon Niemeijer uit Assen, de hand. De strijd kan beginnen. “Maar wat er ook gebeurt”, relativeert de vader van Léon, “we hebben in elk geval een hele leuke week. We staan op een camping in Delden en voor ons is het vooral vakantie.”

 

Het toernooi kent ook een compleet randprogramma. Zo staat er dinsdag een buikschuifbaan en stormbaan opgesteld en wordt er ’s avonds een FIFA-toernooi gespeeld. Woensdag is er een team-snelschaaktoernooi, donderdag een voetbaltoernooi en een pubquiz in het dorpscentrum en vrijdag nog een simultaan met een bekende schaker. De prijsuitreiking is woensdagmiddag voor de jongste groepen en het toernooi wordt zaterdagmiddag om 15.00 uur afgesloten met de prijsuitreiking voor de oudsten. De hele week is ‘t Wooldrik vrij toegankelijk voor belangstellende bezoekers. (BM)

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Inschrijving Run Bike Run gestart

Bereid je voor om je sportschoenen aan te trekken en je fiets van de haak te halen, want op 24...
23-04-2024

Zwaar verlies voor BZSV in Gorssel

Waar BZSV tijdens de heenwedstrijd nog aardig partij wist te bieden aan Gorssel was het...
22-04-2024

NEO wint ruim van Grol: 5-0

Na een mooie minuut stilte vanwege het overlijden van Erik Rouhof kreeg NEO direct al twee...
22-04-2024

Apollo 8 strandt in halve finale tegen VV Utrecht

Apollo 8 is in de stijd om de landstitel gestrand in de halve finale. In eigen huis was na de...
22-04-2024

Daar gaat hal 1

Wethouder David Vermorken mocht woensdagmiddag een stukje muur van sporthal 1 van sportcomplex...
17-04-2024

Scouting Twickel Borne regionaal winnaar

Bij de Regionale Scouting Wedstrijden Twenteland, die afgelopen weekend werden gehouden aan het...
17-04-2024