Borne in het laatje
28-09-2018
ANNE PONTEN OPENT HAAR KLEINE, FIJNE TENTOONSTELLING IN HET BUSSEMAKERHUIS

Borne in het laatje

Anne Ponten, voormalig jeugdraadslid van het Bussemakerhuis en inmiddels derdejaars student Archeologie in Groningen, exposeert Bornse bodemvondsten in het Bussemakerhuis. Liesbeth Hassink verwelkomt de aanwezigen waaronder de familie Ponten, wethouder Mulder, bestuursleden van de Heemkundevereniging, bestuursleden van het Bussemakerhuis en andere belangstellenden. Ook is ze blij dat de studiebegeleider van Anne Ponten aanwezig is. Anja Tanke, archivaris van de gemeente Borne, opent verder de tentoonstelling.

 

Opening

Anja Tanke: “Afgelopen week moest ik denken aan een citaat van Rudyard Kipling, `Als de geschiedenis werd onderwezen in de vorm van verhalen dan zou het nooit worden vergeten`. In het Bussemakerhuis wordt historie verteld. Anne doet dit ook in een mooi verhaal in het blad van de Heemkundevereniging, Boorn en Boerschop. Mooi dat jij iets kostbaars uit de geschiedenis van Borne in het lege laatje van Borne, in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden weet te krijgen. Ik vind het dan ook een grote eer dat ik deze tentoonstelling mag openen.” (foto rechts met Anne Ponten links)

 

Anne Ponten legt uit

“Ik was al lange tijd niet meer in het museum Oudheden in Leiden geweest. Daar stond nu aan een lange wand een nieuwe kast met laden. Iedere gemeente van Nederland heeft in die kast een lade, maar Borne was nog leeg. Dat bracht mij op het idee een tentoonstelling van vondsten uit de Bornse bodem te organiseren maar dat gaat niet zomaar. Daarvoor heb je medewerking van musea nodig. Ik legde mijn idee voor bij mijn opleiding: die waren meteen enthousiast. Daarna zocht ik naar medewerking van het Bussemakerhuis. Ook zij waren enthousiast. Je moet zoeken naar voorwerpen die in het laatje passen. De Museumfabriek (het vroegere TwentseWelle) stond de vondsten van de Ridder van Borne (het zwaard, de dolk, de stijgbeugel, stukje van de armband en de munten), in bruikleen af. Ook het Archeologisch depot uit Deventer verleende medewerking. Ik was blij met alle medewerking, ook al kwamen er wel eens problemen.

 

Nu liggen vijf voorwerpen in een vitrine (foto rechts). Het is de bedoeling dat inwoners van Borne een keuze maken uit deze vijf voorwerpen. Het meest gekozen voorwerp komt dan in Leiden in het Bornse laatje terecht. Ik hoop dat veel mensen komen kiezen.”

 

Mentor professor Groenendijk Universiteit Groningen

“Ik vind het bijzonder goed dat Anne dit doet. De Universiteit Groningen houdt van initiatiefrijke studenten. Anne zag dat lege laatje, de archeologie van de gemeenten in een voorwerp. Er wordt nu aandacht besteed aan plaatselijke archeologie en Anne heeft het bruggetje geslagen tussen nationale archeologie en plaatselijke archeologie door deze tentoonstelling. Zij vraagt de inwoners van Borne om te kiezen. Het is een bijzondere, bovengemiddelde prestatie van een student.”

 

Ouders Anne Ponten

Vader Eduard Ponten: “Ik loop naast mijn schoenen van trots. Het idee deed ze al op als eerstejaars student en na ruim een jaar is het dan zover, heel knap. Als ouder heb je natuurlijk een eigen kijk op de ontwikkeling van je kind en ik ben er trots op dat zij een studiekeuze heeft gemaakt die bij haar past. Niet alleen theorie als een studie geschiedenis wat een eenzaam beroep kan worden of kunstgeschiedenis waarin je verder gaat met iets te vinden over wat er al is. Maar in de archeologie is het zelf iets ontdekken en interpreteren. De combinatie van scherpe geest en iets doen, dat past bij Anne. Ze heeft deze studie op gevoel gekozen.”

 

Moeder Marita Ponten-Peij is net zo trots en vult aan: ”Leiden deed wel even moeilijk, ze wilden liever zelf een voorwerp in het laatje doen. Er waren wel hier en daar wat tegenslagen, maar het is haar gelukt. Het was veel werk. In een andere vitrine staat alles wat Anne bij een opgraving in Rome gebruikt heeft (zie foto rechts). Daar vonden ze een Romeinse villa met een mozaïekvloer. Geweldig vond ze dat.”

 

Hoe kunnen de inwoners van Borne kiezen

De komende drie weekenden is het museum Bussemakerhuis vrij toegankelijk. De vitrine met de vijf voorwerpen staat in de gang, de keuzeblaadjes liggen er ook. De tentoonstelling loopt van 28 september tot en met 14 oktober. Anne Ponten en het Bussemakerhuis nodigen iedere inwoner uit een keuze te komen maken. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Speelfilm Lina 11 oktober in premičre

Het is alweer ruim tien jaar geleden dat Bornenaar Hans Mulder en Karin Nijhof van Aveleijn het...
17-09-2020

‘Eindelijk weer eens een live concert’

Zaterdagavond werd de concertdriedaagse in het Openluchttheater Hertme afgesloten met een...
13-09-2020

Rondje langs het cultureel erfgoed

Wederom is er in deze coronatijd een creatieve oplossing gevonden om cultuur onder de aandacht...
12-09-2020

Pieter Omtzigt over tanend vertrouwen

Niemand minder dan Pieter Omtzigt is op zondagmiddag 27 september de spreker tijdens het eerste...
12-09-2020

Nielson intiem in Hertme

Het mocht weer, het kon weer, Metropool Open Air concerten in het mooie openluchttheater van...
10-09-2020

Roodkapje vermaakt klein én groot

Zondagmiddag was Roodkapje in Hertme. Met in haar kielzog de wolf, Assepoester, een geit en de...
06-09-2020