Adventsmarkt bij de Kringloopwinkel
TRADITIEGETROUW DE EERSTE ADVENTSMARKT VAN HET JAAR IN BORNE

Adventsmarkt bij de Kringloopwinkel

Leonie Stap en Odette Wolters organiseren deze markt nu samen voor de zesde keer. Vandaag zijn er veertien kramen waaronder een kraam van de foodsharekast met soep en koffie. Daarnaast zijn de meeste kraamhouders werkzaam voor hun eigen goede doelen. De goederen zijn veelal zelfgemaakt, dat maakt een markt als deze wel leuk. Het is wel wonderlijk dat het op deze marktdag opnieuw ontzettend koud is. Dat schijnt bij deze markt, op deze plek, te horen. Net als voorgaande jaren verwachten de dames zo’n 1.000 bezoekers. Vanaf het begin is al te zien dat het een komen en gaan is van kooplustigen. Er is ook wel voor elk wat wils. De markt duurt tot 16.00 uur.

 

De opvallende jurkkerstboom

Een opvallende hoek is de hoek waar een prachtige alternatieve kerstboom staat. De kerstboom bestaat uit een paspop waarop een bruidsjurk hangt, versierd met blauwwitte mozaïek scherven en blauwwitte bordjes. Bedrijfsleider Fred van de Pol zag ooit iets dergelijks, zette dat op de foto en liet het Jeanet ter Kulve zien. Zij verzamelde maanden lang blauwwitte bordjes uit de winkel, nam de bruidsjurk mee en werkte 80 uur aan haar creatie. Ook de rest van de toontafel rondom de kerstboom is in blauwwit gehouden. Een feest om te zien.

 

Wat is te zien en te koop?

De Foodshare dames maken reclame voor de foodsharekast in het Kulturhus. Met hun doelstelling sluiten ze aardig aan bij de dames van de duurzaamheidskraam. Beide instellingen geven voorlichting over duurzaam koken, bewaren en delen van voedsel en duurzaam omgaan met goederen. Bewustwording is belangrijk. Waar foodshare meer ingaat op het delen van voedsel, gaan de dames van de duurzaamheidskraam in op het creatief interpreteren hoe om te gaan met het milieu. Zelf je wasmiddel maken bijvoorbeeld. Of op een duurzame manier cadeautjes inpakken zonder plastic. Geen gratis dingetjes meer aanpakken als mini parfumflesjes of zo.

 

Uiteraard zijn de gebruikelijke en bekende goede doelen met een kraam aanwezig: Unicef verkoopt kaarten en andere bekende goederen. Maar er staan ook bakjes met mispels. De vrijwilligers van de Stichting Hulp aan Sri Lanka verkopen adventsstukken en cadeau-artikelen.

 

Het goede doel van vandaag is een analfabeet gezin waarvan de vader blind is, de moeder gehandicapt en waar drie kinderen opgroeien. Mogelijkheden voor werken zijn er niet. Het gezin wordt met de opbrengst van vandaag maanden ondersteund door hen iedere maand 25 euro te geven. Daarvan kunnen ze daadwerkelijk een maand leven. Zij op hun beurt worden begeleid door een bestuurslid van de stichting. Twee Syrische dames verkopen heerlijke Syrische hapjes. De prachtig opgemaakte hapjes zullen gretig aftrek vinden.

 

En zo zal iedere kraamhouder zijn of haar goede doel wel steunen met de opbrengst van vandaag. Om 16.00 uur gaat iedereen hopelijk tevreden naar huis. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Hennie kemba — 24 nov 2018
Ook vandaag weer druk bezocht. Leuke kramen, ruimte voor goede gesprekken. Goede doelen om te steunen en heerlijke gerechten tw verkrijgen. De Kerst gedachte al in november.,kringloop winkel 👍

Energiezuinige sociale huurwoningen opgeleverd

ADVERTORIAL • Bewoners hebben de sleutel van hun nieuwe woning in de Bornsche Maten...
06-12-2019

Vragen over uw erfrechtelijke situatie?

ADVERTORIAL • Ondanks alle krapte op de huidige arbeidsmarkt hebben wij anderhalve maand...
05-12-2019

Het verliep niet soepel met de ottos

Begin oktober startte Twente Milieu met het omruilen van de grijze en groene containers voor een...
03-12-2019

Afwijkende openingstijden apotheken

Op dinsdag 24 december en 31 december sluiten apotheek Stoop en apotheek Dana om 16.00 uur Op...
03-12-2019

TMZ bij top tien verpleeghuizen

TriviumMeulenbeltZorg (TMZ), waaronder ook Het Dijkhuis ressorteert, staat in de Top 2019 van...
03-12-2019

Jos van den Oever meet van alles

Jos van den Oever woont in de Kerkedennen, op steenworp afstand van de in 2016 aangelegde...
02-12-2019