Adventsmarkt bij de Kringloopwinkel
TRADITIEGETROUW DE EERSTE ADVENTSMARKT VAN HET JAAR IN BORNE

Adventsmarkt bij de Kringloopwinkel

Leonie Stap en Odette Wolters organiseren deze markt nu samen voor de zesde keer. Vandaag zijn er veertien kramen waaronder een kraam van de foodsharekast met soep en koffie. Daarnaast zijn de meeste kraamhouders werkzaam voor hun eigen goede doelen. De goederen zijn veelal zelfgemaakt, dat maakt een markt als deze wel leuk. Het is wel wonderlijk dat het op deze marktdag opnieuw ontzettend koud is. Dat schijnt bij deze markt, op deze plek, te horen. Net als voorgaande jaren verwachten de dames zo’n 1.000 bezoekers. Vanaf het begin is al te zien dat het een komen en gaan is van kooplustigen. Er is ook wel voor elk wat wils. De markt duurt tot 16.00 uur.

 

De opvallende jurkkerstboom

Een opvallende hoek is de hoek waar een prachtige alternatieve kerstboom staat. De kerstboom bestaat uit een paspop waarop een bruidsjurk hangt, versierd met blauwwitte mozaïek scherven en blauwwitte bordjes. Bedrijfsleider Fred van de Pol zag ooit iets dergelijks, zette dat op de foto en liet het Jeanet ter Kulve zien. Zij verzamelde maanden lang blauwwitte bordjes uit de winkel, nam de bruidsjurk mee en werkte 80 uur aan haar creatie. Ook de rest van de toontafel rondom de kerstboom is in blauwwit gehouden. Een feest om te zien.

 

Wat is te zien en te koop?

De Foodshare dames maken reclame voor de foodsharekast in het Kulturhus. Met hun doelstelling sluiten ze aardig aan bij de dames van de duurzaamheidskraam. Beide instellingen geven voorlichting over duurzaam koken, bewaren en delen van voedsel en duurzaam omgaan met goederen. Bewustwording is belangrijk. Waar foodshare meer ingaat op het delen van voedsel, gaan de dames van de duurzaamheidskraam in op het creatief interpreteren hoe om te gaan met het milieu. Zelf je wasmiddel maken bijvoorbeeld. Of op een duurzame manier cadeautjes inpakken zonder plastic. Geen gratis dingetjes meer aanpakken als mini parfumflesjes of zo.

 

Uiteraard zijn de gebruikelijke en bekende goede doelen met een kraam aanwezig: Unicef verkoopt kaarten en andere bekende goederen. Maar er staan ook bakjes met mispels. De vrijwilligers van de Stichting Hulp aan Sri Lanka verkopen adventsstukken en cadeau-artikelen.

 

Het goede doel van vandaag is een analfabeet gezin waarvan de vader blind is, de moeder gehandicapt en waar drie kinderen opgroeien. Mogelijkheden voor werken zijn er niet. Het gezin wordt met de opbrengst van vandaag maanden ondersteund door hen iedere maand 25 euro te geven. Daarvan kunnen ze daadwerkelijk een maand leven. Zij op hun beurt worden begeleid door een bestuurslid van de stichting. Twee Syrische dames verkopen heerlijke Syrische hapjes. De prachtig opgemaakte hapjes zullen gretig aftrek vinden.

 

En zo zal iedere kraamhouder zijn of haar goede doel wel steunen met de opbrengst van vandaag. Om 16.00 uur gaat iedereen hopelijk tevreden naar huis. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Hennie kemba — 24 nov 2018
Ook vandaag weer druk bezocht. Leuke kramen, ruimte voor goede gesprekken. Goede doelen om te steunen en heerlijke gerechten tw verkrijgen. De Kerst gedachte al in november.,kringloop winkel đź‘Ť

‘Slavenmars’ ook in Borne

Op het Rheineplein afgelopen zaterdag een bijzonder protest. Gekleed in witte pakken en met...
30-11-2020

Hart onder de riem van zuster Josephine

“We komen er wel doorheen. We halen het einde en krijgen het virus er wel onder.”...
28-11-2020

De foto’s zijn terecht

Begin november meldde zich bij BorneBoeit Susan Nijland met een USB-stick met tien jaar oude...
28-11-2020

RK Kerk Zenderen eert jubilarissen

Aan het einde van de Eucharistieviering zondagmorgen in de Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen...
22-11-2020

Vermakelijke ‘Alles is anders’ in premičre

Zou het kunnen? Dat was de afgelopen maanden voortdurend de vraag bij Karin Nijhof van het...
20-11-2020

'Had ik maar bij jullie aangeklopt'

Vandaag is het precies 76 jaar geleden dat de Engelsman Jimmy Taylor, hangende aan zijn...
19-11-2020