Mitsubishi museum opent in Borne
11-01-2019
MARCEL VAN DEN BOS BEZIT GROOTSTE MITSUBISHI MINIATUREN VERZAMELING TER WERELD

Mitsubishi museum opent in Borne

Je bent zo'n 10 jaar, je vader koopt een nieuwe auto, een Mitsubishi bij Bennie Wilmink (toen nog in Azelo) en het verzamelen zit je in het familiebloed… Dat overkwam Marcel van den Bos. Achteraf is hij er maar wat blij om dat het over dit automerk ging, want dit is een merk waar je het overzicht kunt bewaren. Veel andere merken hebben een veelvoud aan modellen en dat maakt het verzamelen alleen maar lastiger.

 

Vaak gaat Marcel als kind met zijn vader mee naar het autobedrijf en als hij dan bij de receptie staat kan hij het niet laten om de modellen die daar op de plank staan te bewonderen. Van tijd tot tijd met als resultaat dat hij weer een auto mag meenemen naar huis. En zo komt van het één het ander… Bij de boekhandel koop je een autoblad, je ontdekt dat er clubs zijn van mensen die modelauto’s verzamelen en vervolgens lees je dat er in Houten regelmatig enorme beurzen van modelauto’s worden gehouden.

 

Mondiale interesse

Je maakt contacten met andere verzamelaars. Het internet doet zijn intrede, het worden nu ook mondiale contacten. En dan kom je bijvoorbeeld via een Australische verzamelaar van Mitsubishi-folders terecht bij een Japanse Mitsubishi-fan. Met deze laatste heeft Marcel nog regelmatig contact en één van de dingen die bovenaan zijn wensenlijst staat is dan ook om hem een keer in Japan op te gaan zoeken.

 

Juist die mondiale contacten maken het verzamelen zo leuk. In het Verre Oosten worden andere modellen van het merk verkocht dan hier in Europa, en dus worden er ook andere miniaturen verkocht. Via internetsites wordt geprobeerd om ook die miniaturen aan de verzameling toe te voegen. Zo komen landen als Korea, Japan en China ook in de belangstelling te staan. Japan staat in ieder geval heel breed in de belangstelling. En niet alleen de Japanse cultuur, de tuin is ingericht als een Japanse tuin en toen het museum gebouwd werd, was één van de eisen dat het uiterlijk van het gebouw bij die Japanse tuin aan zou sluiten. En dat is goed gelukt!

 

Van een echte verzamelaar leer je altijd iets. Zo vertelt Marcel terloops hoe Mitsubishi aan zijn naam en beeldmerk is gekomen. “Het Mitsubishi-beeldmerk stelt een drietal diamanten voor. Het concern is opgericht doordat een drietal industriële Japanse families gingen samenwerken. Mitsu betekent drie en, je raadt het al, bishi betekent diamanten”, aldus de trotse verzamelaar. Behalve de modelauto’s verzamelt Marcel ook alle folders, catalogi, krantenartikelen en andere uitgaven die over Mitsubishi gaan. Helaas kan hij die niet exposeren. “Ik vond het zonde dat mijn verzameling voor het grootste deel in dozen zat. Het leek mij mooi om mijn verzameling aan andere geïnteresseerden te kunnen tonen en zo ontstond het plan voor een museum.”

 

Er kan nog meer bij

De gehele collectie omvat op dit moment exact 4.807 miniaturen. Daarvan staan er zo’n 4.000 in het museum, de rest kon er niet meer bij… Verder staan er in een andere ruimte nog een aantal vitrines met allerlei Mitsubishi-merchandise: denk aan petjes, waterflessen, gummetjes, stickers, glazen en wat al niet… “Een echte verzamelaar heeft nooit genoeg”, aldus Marcel, ‘Dus als iemand nog iets van Mitsubishi op zolder of in een la heeft liggen: gooi het niet weg maar neem alstublieft contact op met mij op: vandenbosmarcel@gmail.com. Zaterdag 19 januari wordt het museum geopend in het bijzijn van genodigden. Een afspraak voor een bezoek kan via hetzelfde maildadres worden gemaakt. (HvR)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Paul — 13 jan 2019
Marcel heeft bij mij nog wat extra modellen gescoord. Leuk artikel en veel succes.
ANNIE — 13 jan 2019
Geweldig Marcel .
Het ziet er geweldig uit succes verder.
Martin Pol — 12 jan 2019
Hallo Marcel,
Het ziet er gelikt uit als het goed is heb zaterdag vrij en kom ik.

‘Maak kennis met tennis’ voor basisscholen

Het is lange tijd stil gebleven op de banen van tennisvereniging Racket Club Borne, dat haar...
24-02-2021

Dames Apollo 8 blijven winnen

Apollo 8, al verzekerd van de kampioenspoule, kon haar koppositie verstevigen door de...
21-02-2021

Dieseltje blijkt ook te kunnen sprinten

Voorafgaand aan de deelname van haar allereerste baja gaf Pol aan graag in de top 15 van het...
20-02-2021

Buitenmensen quizzen nu online

Vanavond zitten er ruim honderd St. Stephanus Martina leden achter het beeldscherm van hun tv of...
20-02-2021

Mirjam Pol terug de woestijn in

Rally- en dakarrijdster Mirjam Pol zal haar eerste wedstrijd in 2021 weer op de motor rijden....
17-02-2021

Dames Apollo 8 winnen van Sneek

Apollo 8 begon als koploper goed aan de wedstrijd tegen VC Sneek. De Bornse ploeg zette de...
15-02-2021