Mitsubishi museum opent in Borne
11-01-2019
MARCEL VAN DEN BOS BEZIT GROOTSTE MITSUBISHI MINIATUREN VERZAMELING TER WERELD

Mitsubishi museum opent in Borne

Je bent zo'n 10 jaar, je vader koopt een nieuwe auto, een Mitsubishi bij Bennie Wilmink (toen nog in Azelo) en het verzamelen zit je in het familiebloed… Dat overkwam Marcel van den Bos. Achteraf is hij er maar wat blij om dat het over dit automerk ging, want dit is een merk waar je het overzicht kunt bewaren. Veel andere merken hebben een veelvoud aan modellen en dat maakt het verzamelen alleen maar lastiger.

 

Vaak gaat Marcel als kind met zijn vader mee naar het autobedrijf en als hij dan bij de receptie staat kan hij het niet laten om de modellen die daar op de plank staan te bewonderen. Van tijd tot tijd met als resultaat dat hij weer een auto mag meenemen naar huis. En zo komt van het één het ander… Bij de boekhandel koop je een autoblad, je ontdekt dat er clubs zijn van mensen die modelauto’s verzamelen en vervolgens lees je dat er in Houten regelmatig enorme beurzen van modelauto’s worden gehouden.

 

Mondiale interesse

Je maakt contacten met andere verzamelaars. Het internet doet zijn intrede, het worden nu ook mondiale contacten. En dan kom je bijvoorbeeld via een Australische verzamelaar van Mitsubishi-folders terecht bij een Japanse Mitsubishi-fan. Met deze laatste heeft Marcel nog regelmatig contact en één van de dingen die bovenaan zijn wensenlijst staat is dan ook om hem een keer in Japan op te gaan zoeken.

 

Juist die mondiale contacten maken het verzamelen zo leuk. In het Verre Oosten worden andere modellen van het merk verkocht dan hier in Europa, en dus worden er ook andere miniaturen verkocht. Via internetsites wordt geprobeerd om ook die miniaturen aan de verzameling toe te voegen. Zo komen landen als Korea, Japan en China ook in de belangstelling te staan. Japan staat in ieder geval heel breed in de belangstelling. En niet alleen de Japanse cultuur, de tuin is ingericht als een Japanse tuin en toen het museum gebouwd werd, was één van de eisen dat het uiterlijk van het gebouw bij die Japanse tuin aan zou sluiten. En dat is goed gelukt!

 

Van een echte verzamelaar leer je altijd iets. Zo vertelt Marcel terloops hoe Mitsubishi aan zijn naam en beeldmerk is gekomen. “Het Mitsubishi-beeldmerk stelt een drietal diamanten voor. Het concern is opgericht doordat een drietal industriële Japanse families gingen samenwerken. Mitsu betekent drie en, je raadt het al, bishi betekent diamanten”, aldus de trotse verzamelaar. Behalve de modelauto’s verzamelt Marcel ook alle folders, catalogi, krantenartikelen en andere uitgaven die over Mitsubishi gaan. Helaas kan hij die niet exposeren. “Ik vond het zonde dat mijn verzameling voor het grootste deel in dozen zat. Het leek mij mooi om mijn verzameling aan andere geïnteresseerden te kunnen tonen en zo ontstond het plan voor een museum.”

 

Er kan nog meer bij

De gehele collectie omvat op dit moment exact 4.807 miniaturen. Daarvan staan er zo’n 4.000 in het museum, de rest kon er niet meer bij… Verder staan er in een andere ruimte nog een aantal vitrines met allerlei Mitsubishi-merchandise: denk aan petjes, waterflessen, gummetjes, stickers, glazen en wat al niet… “Een echte verzamelaar heeft nooit genoeg”, aldus Marcel, ‘Dus als iemand nog iets van Mitsubishi op zolder of in een la heeft liggen: gooi het niet weg maar neem alstublieft contact op met mij op: vandenbosmarcel@gmail.com. Zaterdag 19 januari wordt het museum geopend in het bijzijn van genodigden. Een afspraak voor een bezoek kan via hetzelfde maildadres worden gemaakt. (HvR)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Paul — 13 jan 2019
Marcel heeft bij mij nog wat extra modellen gescoord. Leuk artikel en veel succes.
ANNIE — 13 jan 2019
Geweldig Marcel .
Het ziet er geweldig uit succes verder.
Martin Pol — 12 jan 2019
Hallo Marcel,
Het ziet er gelikt uit als het goed is heb zaterdag vrij en kom ik.

Olympisch vuur langs basisscholen

Van ‘zomer’ is nog steeds geen sprake met de huidige temperaturen en voortdurende...
21-06-2024

Groots onthaal voor kleine stappers

Zo’n duizend wandelaars gingen maandagavond van start voor de Avondvierdaagse in Borne....
06-06-2024

Stefan Boermans pakt Olympisch ticket

Bij Stefan Boermans en Yorick de Groot kon woensdagmorgen in alle vroegte de kurk van de fles....
05-06-2024

Zo’n duizend wandelaars de paden op

Goedgemutst begonnen zo’n 1.000 deelnemers vandaag aan de eerste etappe van de...
03-06-2024

Ontknoping nadert voor Stefan Boermans

Beachvolleyballers Stefan Boermans en Yorick de Groot behaalden een derde plek in het...
03-06-2024

Beachhandballers willen scoren voor de Finals

In het weekend van zaterdag 8 en zondag 9 juni houdt Handbalvereniging Borhave weer haar...
03-06-2024