Klaar voor laatste hoofdstuk AZC Azelo
14-02-2019
VANAF MAANDAG 18 FEBRUARI KUNNEN ASIELZOEKERS WORDEN OPGEVANGEN

Klaar voor laatste hoofdstuk AZC Azelo

De bedden met het pakketje linnengoed erop staan klaar. De laatste schoonmaak- en opruimklussen worden uitgevoerd om voor volgende week alles in gereedheid te hebben voor de komst van asielzoekers in Azelo. Vanaf maandag worden de eerste vluchtelingen verwacht. “Ze komen hier niet meteen met bussen vol, verwacht ik. In eerste instantie zullen het een paar gezinnen zijn”, denkt locatiemanager Folkert Bosch. “De instroom gaat geleidelijk.” In totaal is er in het voormalige internaat plek voor 375 asielzoekers.

 

Fluctuatie migrantenstroom

November 2017 vertrokken de laatste asielzoekers uit Azelo. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) had het gebouw niet meer nodig en zou het verouderde gebouw van de hand doen. Het liep anders. “Je ziet toch dat de situatie weerbarstig is”, legt Alet Bouwmeester, woordvoerder van het COA, uit. “De komst van vreemdelingen fluctueert. Er zit zoveel dynamiek in de migratie dat het soms heel ingewikkeld is.”

 

De huidige noodzaak voor meer opvangplaatsen komt door een verhoogde instroom van migranten, langere procedures en moeizame uitstroom van statushouders naar reguliere woningen. Opschalen dus, voor COA, maar ook voor ketenpartners als het IND en de Dienst Terugkeer en Vertrek. “Gelukkig is het nog niet zo als in 2014. Toen moesten we in één week soms 4000 mensen plaatsen! Daar valt niet op te plannen.” De hoos aan migranten had toen veel te maken met de oorlog in Syrië. Ook nu nog komen er veel vluchtelingen uit dat land, maar daarnaast ook uit Turkije, Iran, Moldavië en Eritrea.

 

Toch weer een hoofdstuk

Opnieuw Azelo in gebruik nemen lag voor de hand. “Dit is ons eigendom en bovendien was er nog een bestuursovereenkomst met de gemeente Borne tot december 2019. Je wilt mensen ook niet op straat laten staan en het is ons gelukkig, als enige land in Europa, altijd gelukt opvang te organiseren”, zegt Bouwmeester. Het opnieuw in gebruik nemen van Azelo kwam als een verrassing voor buurtbewoners en gemeente. Om aan de onzekerheid over de locatie een einde te maken ging de gemeenteraad onlangs akkoord met de koop van het gebouw zodra de bestuursovereenkomst afloopt. Bouwmeester en Bosch hebben er wel begrip voor. Bosch: “Natuurlijk is dat vervelend. Je verwacht dat het een afgesloten boek is en dan komt er toch weer een hoofdstuk.”

 

Goed overleg

Beiden hebben wel het gevoel dat er op een goede manier met omwonenden en gemeente overleg is geweest en er vertrouwen is in de laatste periode asielzoekersopvang in Azelo. Wat helpt is dat locatiemanager Folkert Bosch geen vreemde is. Hij was ook in de vorige periode het aanspreekpunt voor omwonenden. Een bekend, en gewaardeerd, gezicht. “Ik voel me absoluut welkom”, weet hij na een aantal gesprekken. “Ze hebben mijn nummer en als er wat is kunnen ze altijd bellen.”

 

‘Azelo heeft iets speciaals’

Ondanks een jaar leegstand hoefde er aan het gebouw niet veel gedaan te worden. “Links en rechts wat geschilderd, schoongemaakt, alarm en ketels nagekeken, dat soort dingen." Grote investeringen, zoals in 2015, worden er niet meer gedaan. Bosch: “Het is voor een jaar maximaal en dat maakt het wel anders. Maar we gaan nu net zo goed ons best doen. Voor de mensen die hier komen mag er geen verschil zijn.” In totaal biedt het AZC Azelo aan 18 fte werk. Voor een deel mensen die ook eerder in Azelo werkten.

 

Folkert Bosch kijkt uit naar de komende periode. “Azelo heeft toch iets speciaals. Wat dat is? Ik weet het niet. Misschien de omgeving, de ruimte en de gemoedelijkheid van de buurt?” Heel opvallend was het enorme aanbod van vrijwilligers in 2015. Zo veel zelfs dat er werd besloten tot speciale koffieochtenden om toch de overdaad aan vrijwilligers in contact te brengen met de bewoners. Een initiatief dat vanaf Azelo verder is uitgerold naar andere locaties. De vrijwilligers van toen zullen binnenkort benaderd worden met de vraag of ze ook nu zouden willen helpen. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Polly is vertrokken uit het hertenkampje

Het bijzondere mini dwergpaardje Polly is niet meer te zien en te aaien in het hertenkampje aan...
22-04-2021

Zondag koeiendans bij Bonthuis

Het begint nu toch zo zoetjesaan lente te worden, mensen trekken er op uit met de wandelschoenen...
16-04-2021

‘Hier woon je toch nog niet?’

Ruim 18 jaar bleef het pand leeg en zes lange jaren stond het zelfs te koop, het voormalige...
15-04-2021

Zeldzame grote vos gesignaleerd

Een lange rij eiken aan de Stroom-Eschlaan, versierd met een zo overbekend waarschuwingslint...
14-04-2021

Vaccinfeestje bij Fleminghof

Dinsdagmiddag om 14.00 uur ging de deur bij huisartsenpraktijk Fleminghof aan de Stationsstraat...
13-04-2021

Zwembad nog tot zeker woensdag gesloten

Maandag en dinsdag kunnen er nog geen zwemlessen gegeven worden in het zwembad. Men hoopt...
12-04-2021