Dorpsfilms voor Therafiets Dijkhuis
ANDRÉ BOURGONJE VERZORGT FILMS VOOR BEWONERS VERPLEEGAFDELING

Dorpsfilms voor Therafiets Dijkhuis

Het verzorgingshuis Dijkhuis heeft inmiddels twee Therafietsen op de verpleegafdelingen. Officieel heten ze `Therasoft-trainer` en ze bestaan uit een trapelement en een TV scherm. Op het scherm worden films van een omgeving vertoond en met trapbewegingen wordt op het scherm een bewegende omgeving vertoond. Het trapelement kan door iemand in een rolstoel of gewoon op een stoel bediend worden. Door de vertoonde films is het een interactief instrument.

 

Films over Borne op het scherm

De Therafiets is al wat langer in gebruik bij de afdelingen maar films uit de omgeving van Borne waren er tot voor kort nog niet. Marijke Tol heeft André Bourgonje bereid gevonden om deze films te maken en vandaag worden zeven films officieel in gebruik genomen.

 

Marijke Tol (foto rechts) verwelkomt André en Karin Bourgonje en de andere aanwezigen bij de officiële eerste vertoning van de films. “Voor mensen met dementie is het belangrijk dat zij bij het fietsen iets van hun eigen omgeving zien. In hun verleden fietsten zij ook door het landschap rond Borne en in het dorp Borne. Ik ben dan ook blij dat vandaag de films officieel in gebruik worden genomen. Mevrouw Ter Mars zal als eerste op de Therafiets in een `Bornse film' fietsen.”

 

Mevrouw Ter Mars fietst lekker door de Bornse dreven. Het maakt haar niet uit dat zij wel drie keer hetzelfde rondje fietst. Later op de middag zal ook mevrouw Derkink een rondje fietsen: “O ja, daar kocht ik bij de bakker altijd mijn brood en daar fietste ik ook altijd.” In het verleden was mevrouw Derkink een fervent fietsster. Dat is vanmiddag ook te merken.

 

André Bourgonje over de films

"Ik heb tot nu toe zeven films gemaakt. Het was best puzzelen in het begin hoe ik die moest maken. Mijn camera is maar zo groot als een luciferdoosje en het is een hele kunst om hem goed ter hoogte van de fietslamp op te hangen. De camera moet schokvrij en trillingvrij hangen. Over de eerste film heb ik wel lang gedaan. Het knippen en plakken is het probleem niet. De rest vraagt wel tijd. Een film moet vloeiend lopen voor de mensen. Ook zit er een rustig muziekje als achtergrond op de films.

Ik houd van fietsen, van filmen, van fotograferen en van iconen schilderen. De eerste drie hobby’s komen mooi samen bij het maken van de films. Ik merk dat hier ook mensen uit Zenderen en Delden wonen. Dus ga ik ook films maken in de omgeving van Zenderen en Delden. Misschien ook wel in Hengelo. Voorlopig kan ik vooruit.”

 

Fysiotherapeute Marjolein Everlo en André Bourgonje overleggen

Samen bespreken beiden wat er aangepast kan worden aan de huidige en de toekomstige films: “De volgende films mogen wel wat langer zijn. De Therafiets is op 15 minuten ingesteld, dus kan een film ook zo lang zijn. Ook mogen er wat vertraagde films komen. Niet iedereen is sterk genoeg om het tempo bij te houden.” André Bourgonje zegt dat toe voor de volgende films.

Hij biedt de films belangeloos aan: “Ik vind het een vorm van vrijwilligerswerk en maatschappelijke betrokkenheid. Nu zie ik ook hoeveel plezier de bewoners hebben van de fiets. Dat maakt blij. Ik fiets graag in het groen, de bewoners die veel binnen zitten, zien graag wat groen dus iedereen geniet van de films.”

 

De zoon van Marijke Tol overhandigt André Bourgonje een bos bloemen als dank voor het vele werk. Samen met de bewoners wordt nog even genoten van een drankje en een hapje. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Eric Arkink — 23 feb 2019
Mooi initiatief! André bedankt voor jouw maatschappelijke betrokkenheid voor de oudere medemens! Het heeft je beslist vele uren gekost.

16.500 bomen/struiken erbij in Borne

Komende winter plant Staatsbosbeheer ruim dertig hectare nieuw bos aan in de regio Twente. Onder...
13-01-2021

Auto over de kop op Azelosestraat

Dinsdagavond ging een auto over de kop op de Azelosestraat na van de weg geraakt te zijn. Het...
12-01-2021

Stroomstoring aan Van Heemskerkstraat

Zondag aan het begin van de avond zaten de bewoners aan de Van Heemskerkstraat plotseling in het...
10-01-2021

‘Maria Mediatrix’ door de jaren heen

Een internaat, juvenaat, bedehuis en asielzoekerscentrum in Azelo. Het was...
10-01-2021

Komt het Appeltje van Oranje naar Borne?

Het is pas in mei als Koningin Máxima de jaarlijkse Appeltjes van Oranje, de prijs voor...
08-01-2021

‘Eigenlijk voel je niks’

Begin van de middag meldde Désiré Platenkamp zich bij het ZGT Almelo om zich te...
07-01-2021