Speed pedelecs mogen op de F35
UITZONDERING VOOR SNELLE ELEKTRISCHE FIETSEN

Speed pedelecs mogen op de F35

De supersnelle elektrische fietsen mogen vanaf nu ook gebruik maken van de fietssnelweg F35. Wethouder Martin Velten onthulde woensdagmiddag een bord, waarop is aangegeven dat de zogenaamde ‘speed pedelecs’ welkom zijn om gebruik te maken van de snelle fietsverbinding in Twente.

 

Speed pedelecs kunnen snelheden tot 45 kilometer per uur halen en moesten sinds begin 2017 binnen de bebouwde kom gebruik maken van de rijbaan, net als bromfietsen. Ook niet ideaal, volgens Velten. “Gemiddeld wordt met zo’n 33 kilometer per uur op deze fietsen gereden, waardoor er grote snelheidsverschillen ontstaan met het overige verkeer.” De provincie Overijssel heeft in samenwerking met de acht gemeenten waar de F35 doorheen loopt besloten om de speed pedelecs wel toe te staan om gebruik te maken van de fietssnelweg.

 

“Er is blijkbaar een vooruitziende blik geweest toen de F35 werd ontworpen. Met vier meter breedte en een middenstreep is de fietssnelweg geschikt voor deze moderne, snelle fietsen. Er wordt natuurlijk wel verwacht dat men rekening houdt met andere gebruikers.”

 

Waarschuwingssysteem Jupiterstraat

Ook het camera-detectiesysteem bij de kruising met de Jupiterstraat werd deze middag officieel in gebruik genomen. De installatie die automobilisten moet waarschuwen voor aankomende fietsers ligt er al een tijdje, maar er waren nogal wat problemen om het allemaal werkend te krijgen. Nu schijnen de waarschuwingsborden en lichtsignalen in de weg het te doen. Het systeem is bedoeld om de verkeersveiligheid ter plekke te verhogen, maar kent daarnaast een registratiecamera, waarmee aantallen gebruikers op de F35 geteld kunnen worden. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Pauline Teppich — 11 apr 2019
Ik heb ook een speed pedelec gereden en kom niet veel hoger dan 30 - 35 km/u (kostte mij veel moeite). Het is vooral een kwestie van met elkaar rekening houden en anticiperen op elkaar (waar je ook fietst)
Ruud Steltenpool — 31 mrt 2019
Ik rijd op rechte stukken 27 km/u en die pedelecs halen me met klein verschil in. Scooters daarentegen halen met groot snelheidsverschil in, waarbij ze nóg meer vervuilen. Beloon zij die niet uitstoten met schone(re) adem.
Ton K. — 30 mrt 2019
Ik zie allemaal reacties van mensen die nog nooit op een speed pedelec gezeten hebben. De FIETS ondersteunt je tot 45 km/uur. Maar je moet echt zelf behoorlijk mee trappen om dat te halen. Ergo meestal rijdt je minder snel, ergens tussen de 30 en 40. Ik als speed pedelecer erger me aan jeugd op bromscooters die opgevoerd mij met meer dan 45 km/uur inhalen, zonder helm en zonder oog voor de overige weggebruikers op de FIETSpaden.
Nico — 28 mrt 2019
Helemaal eens met eerdere opmerkingen: als een 'speed pedelecs' met 45km/uur over de fietssnelweg mag scheuren (waarbij juist de gebruikers van dit type 'fietsers' erg egocentrisch is en weinig rekening houdt met andere weggebruikers) dan roept dit direct de vraag op waarom bromfietsen/bromscooters er niet op zouden mogen.
Bormfietsen en bromscooters rijden met dezelfde snelheid en (ook al betreft het deels jongeren) gedragen zich socialer op de weg als de blind doorscheurende speedpedelecisten.

Overigens: racefietsen mogen ook op de fietssnelweg en die scheuren soms nog harder, nog blinder en nog veel egocentrischer rond (en dan vaak ook nog in groepen die nog meer hinder veroorzaken) en houden nog minder rekening met medeweggebruikers dan alle andere catagorieen. Maar DAT mag dan weer wel.

Ofwel de FIETSsnelweg alleen voor fietsen (wat verspilling van de ruimte is), ofwel alles behalve auto's, motoren en vrachtverkeer over die F35 (die je dan beter geen FIETSsnelweg meer kunt noemen.
Maak er gewoon een snelweg voor traag wegverkeer van, tot 45 km/uur als je toch gaat toestaan dat racefietsen en speed pedelecs hier rond mogen scheuren.
Dames en Heren, GOED LEZEN WAT IK HIER NEER HEB GEZET.
Speed pedelecs kunnen snelheden tot 45 kilometer per uur halen !

Waarschuwingssysteem Jupiterstraat
Ook het camera-detectiesysteem bij de kruising met de Jupiterstraat werd deze middag officieel in gebruik genomen. De installatie die automobilisten moet waarschuwen voor aankomende fietsers ligt er al een tijdje, maar er waren nogal wat problemen om het allemaal werkend te krijgen. Nu schijnen de waarschuwingsborden en lichtsignalen in de weg het te doen.......................
Tj.siero — 27 mrt 2019
Domme beslissing!×n9c.een speedpedelec kan 45 km.per uur, dat gaan ze ook doen anders kopen ze geen speed pedelec.dat gaat veel te hard op de f35.
Rene — 27 mrt 2019
Brommers mogen niet en speedbikes wel.
Toch vreemd ze gaan allebei even snel .
Snelle jelle — 27 mrt 2019
Wanneer mag ik er met de motor overheen??...

Polly is vertrokken uit het hertenkampje

Het bijzondere mini dwergpaardje Polly is niet meer te zien en te aaien in het hertenkampje aan...
22-04-2021

Zondag koeiendans bij Bonthuis

Het begint nu toch zo zoetjesaan lente te worden, mensen trekken er op uit met de wandelschoenen...
16-04-2021

‘Hier woon je toch nog niet?’

Ruim 18 jaar bleef het pand leeg en zes lange jaren stond het zelfs te koop, het voormalige...
15-04-2021

Zeldzame grote vos gesignaleerd

Een lange rij eiken aan de Stroom-Eschlaan, versierd met een zo overbekend waarschuwingslint...
14-04-2021

Vaccinfeestje bij Fleminghof

Dinsdagmiddag om 14.00 uur ging de deur bij huisartsenpraktijk Fleminghof aan de Stationsstraat...
13-04-2021

Zwembad nog tot zeker woensdag gesloten

Maandag en dinsdag kunnen er nog geen zwemlessen gegeven worden in het zwembad. Men hoopt...
12-04-2021