Uitleg participatie in windmolens
27-03-2019
BUREN ENERGIE: COÖPERATIE VOOR WINDMOLENS MOET ‘WIJ-GEVOEL' OPLEVEREN

Uitleg participatie in windmolens

Als het om windmolens gaat lopen de gemoederen vaak hoog op. Zo werd onlangs een ondernemer die windmolens in Drenthe wilde realiseren met de dood bedreigd. Zo ver zal het in Borne niet komen, verwacht Siward Zomer (foto in tekst) van REScoopNL. “Tot drie jaar geleden werden mensen soms pas geconfronteerd met windmolens nadat de vergunning was verleend. Ik kan me voorstellen dat zoiets frustrerend is. Nu gaat het anders en gaan we met elkaar in gesprek en proberen we belangen van inwoners, overheid en initiatiefnemers bij elkaar te brengen.”

 

Buren Energie

Zomer is al enkele jaren betrokken bij een coöperatie die windmolens exploiteert en helpt via de ‘coöperatie van coöperaties’ REScoopNL bij het opzetten van participatie in duurzame energie. Voor de beoogde windmolens bij knooppunt Buren, op het terrein van de familie Kristen, is onlangs de coöperatie Buren Energie opgericht. De bedoeling is dat één van de twee windmolens door Buren Energie wordt aangekocht, ten behoeve van omwonenden. Woensdagavond werd er in het Kulturhus uitgelegd hoe zoiets werkt.

 

‘Wij-gevoel’

Een windmolen kost zo’n 3,6 miljoen. Daarvan zou de bank 80 procent kunnen financieren. De rest wordt dan opgebracht door participanten, leden van de coöperatie. Lid worden kan voor 15 euro per jaar, investering is aan ieder lid afzonderlijk. Normaal gesproken zou er een rendement van 14 procent op de investering mogelijk moeten zijn, werd er verteld. Daarvan gaat dan het overgrote deel naar de participanten, een deel naar een omgevingsfonds waaruit bijvoorbeeld andere duurzame initiatieven gefinancierd kunnen worden. De energie die opgewekt wordt door de windmolen wordt verkocht aan het net. Leden krijgen dus niet rechtstreeks windenergie geleverd, maar via energieaanbieders.

 

“We werken volledig transparant”, beloofde Joris van Dijk van Buren Energie. “We worden er zelf niet beter van. We moeten er allemaal een goed gevoel bij hebben. De coöperatie moet een echt ‘wij-gevoel’ opleveren, voor iedereen. Inwoners van Hengelo, Hof van Twente en Borne, jong en oud, arm en rijk.”

 

Kritische vragen

In de zaal met circa 50 belangstellenden ook een aantal fervente tegenstanders van de windmolens. Er werden behoorlijk kritische vragen gesteld. “Hoe kan het zijn dat Borne Energie zegt te handelen in het belang van Borne als 93 procent van de omwonenden tegen de windmolens is?” bijvoorbeeld. Of in hoeverre het niet beter is om te investeren in windmolens op zee of op de Maasvlakte, waar veel meer rendement uit windmolens te halen is. Volgens de initiatiefnemers viel het nogal mee met het verwachte rendement op de beoogde locatie. “Als er geen wind is, komen er echt geen windmolens.” Over veiligheid hoefde men zich geen zorgen te maken, want de wetgeving in Nederland was op dat gebied heel streng.

 

Angst en wantrouwen

Siward Zoomer kon een aantal succesverhalen vertellen van coöperaties elders in het land. Zoals bijvoorbeeld in Limburg, waar omwonenden via de investering in windmolens ook hun gewenste glasvezel konden realiseren. Af en toe gaat het echter ook mis. “Soms is er wel geïnvesteerd en lukt het uiteindelijk toch niet om de vergunning te krijgen. Ook komt het voor dat er bestuursonenigheid ontstaat.” Naar zijn weten was het nog niet voorgekomen dat een coöperatie failliet ging. Hij kent de tegenstand die er vaak is tegen windmolens. “Mensen zijn toch vaak bang dat hun leefomgeving wordt aangetast.” Daarnaast kent hij het wantrouwen dat er soms is tegen bedrijven die zich bezig houden met energie. “Natuurlijk zijn er ook cowboys. Daarom is zo’n coöperatie zo belangrijk.”

 

Voor de windmolens langs de A1 is nog geen vergunning aangevraagd. Vooralsnog wordt er vooral nagedacht over het proces. De informatiebijeenkomst woensdagavond moet in dat licht gezien worden. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ron Hartman — 04 apr 2019
@ Udo Zwart. De in de bovenbalk aanwezige knoppen geven de mogelijkheid tot echte discussie. Niet ieder kan immers in een rumoerige omgeving discussieren, laat staan als de mobiliteit je niet toelaat of je niet meer mobiel bent. Probeer het maar, kom met argumenten en vraag om reacties als je wil brainstormen. Messenger via FB.... kan ook. Daarna komt als snel WhatsApp, email etc. in beeld toch?
Udo Zwart — 03 apr 2019
Het lijkt leuk om iedereen zijn/haar zegje te laten doen op de site. Met communicatie heeft dit echter weinig te maken. In het woordje communicatie gaat over samen en gemeenschap; dat kun je alleen bereiken door daadwerkelijk met elkaar in gesprek te gaan en is meer dan alleen meningen uitwisselen...
Menno — 03 apr 2019
Ik vind het goed idee. En als ze er komen doe ik zeker mee. Ik vind het wel jammer dat het zo lang gaat duren ,Door al mijn niet milieu bewuste buren. Ik zal blijven dromen tot ze er eindelijk komen.
Hanna Laarman — 02 apr 2019
Wel bijzonder dat mensen niet altijd hun volledige naam noemen. Doet mij twijfelen aan de echtheid van hun reactie !!!
Ron Hartman — 01 apr 2019
@Yvonne. Wat ik ook ronduit dom vind is dat er geen (onafhankelijk) bezonningsonderzoek is om over het hele jaar, het effect van de slagschaduw te laten zien. Gelet op de plek en de afstand zou dat niet kunnen, maar in de winter bij een spaarzaam, maar helder zonnetje (door de lage stand van de zon) zou dat wellicht toch net nog kunnen. In de zomer zeker niet, maar feiten moet je laten spreken. Het geluid kan geen probleem zijn. De A1/A35 levert altijd meer
Ron Hartman — 31 mrt 2019
Reactie op de vraag van 320 meter hoog? Die vraag wordt beantwoord op het moment dat fossiele energie zo duur of schaars wordt dat mensen urenlang in de kou zitten omdat er leveringsproblemen gaan ontstaan op momenten dat de zon niet schijnt. Mensen vergeten vaak dat we de wereld van onze kleinkinderen lenen en met hun toekomst bezig moeten zijn.
Yvonne — 31 mrt 2019
Zal ik mijn mening daar dan over geven, McHak. Ook in natuurgroen blijven die dingen lelijk. Maar we zullen er het beste van moeten maken. In Twente kun je niet veel kanten op met een windmolen door de wettelijke regels. Daarnaast zul je wat mij betreft rekening moeten houden met de gezondheidsrisico's. Vooral bij grotere windmolens blijkt zo'n 30% van de bewoners die er bij in de buurt wonen gezondheidsproblemen te hebben. Zelf vind ik het jammer dat je daar niets over hoort, hebben ze daar goed naar gekeken? En helaas heeft Raedthuis bij eerdere projecten laten zien het niet zo nauw te nemen met de waarheid in hun voorlichting. Maakt toch dat ik op dit moment geen voorstander ben.
Henk — 31 mrt 2019
Benieuwd welke list er nu weer uit de hoge hoed wordt getoverd door de initiatiefnemers om door te gaan.

Naamsverandering (?)
"Lak aan buren" in plaats van "wind voor buren"

Of

van "borne ernergie" naar "coöperatie buren energie" naar "coöperatie twente energie" naar "coöperatie overijssel energie" etc.
McHak — 31 mrt 2019
Ik lees Minerva als een uil wijs langsvliegen, ik lees andere stellingen, maar nog geen respons op de ruimtelijke vraag of een windwokkel van... 320m hoogte in natuurvriendelijke groen geschilderd past in ons Twentsche Landschap?
Bartjens — 29 mrt 2019
Kapitale woorden in kapitaal, geven wat aan. Niet echter wat je beoogt.
Boudewijn — 29 mrt 2019
IN HET KADER VAN DE VOLLEDIGE TRANSPARANTIE Borne Energie:

GRAAG OPENHEID VAN DE GETEKENDE CONTRACTEN MET RAEDTHUYS:

https://www.groenerekenkamer.nl/3917/beleggingsfirma-raedthuys-aast-op-uw-centjes-wind-bijzaak-winst-niet/

“Het betrekken van burgers bij duurzame energieprojecten is niets nieuws, althans voor Raedthuys”, zo begint het artikel waarin als vaststaand feit wordt verkondigd dat Raedthuys omwonenden nauw betrekt. Niets is echter minder waar. Raedthuys ontwikkelt projecten samen met boeren die ze contracten laat ondertekenen waar ze niet meer onderuit kunnen en maakt vervolgens handig gebruik van Rijksregelingen om de omwonenden volledig buiten spel te zetten (SDE+ regeling voor de rendementen, RCR voor het doordrukken van het project zonder betrokkenheid van bevolking of het locale bestuur en de planschaderegeling om de schadeclaims op af te wenden).

Raedthuys deinst er ook niet voor terug om onderzoeksbureaus en onderzoeken die draagvlak moeten aantonen te manipuleren (voorbeeld: “Opinie onderzoek windenergie” van Newcom Research; een klacht bij het MOA heeft dat aangetoond). Natuurlijk worden voor de vorm nog enkele bijeenkomsten georganiseerd over participatiemogelijkheden echter zonder alle bewoners uit te nodigen. Die zogenaamde participatiemogelijkheden hebben trouwens niets om het lijf of zijn een sigaar uit eigen doos. Daarbij gebruikt Raedthuys misleidende teksten als “gratis energie” (windwissel). Dit grenst aan oplichting en heeft veel weg van de praktijken van een criminele organisatie.
Wat een gezeur — 29 mrt 2019
Betwijfel hoe gezond het verstand is van "Gezond Verstand". "Windenergie cultisten", "subsidiehazen"...bla bla bla bla.. De grootste onzin verhalen worden erbij gehaald om maar vooral "tegen" te kunnen zijn en blijven. Kunnen jullie echt niks beters verzinnen? Kom dan eens echt et een alternatief. Of doe op z'n minst je best om met feiten te komen in plaats van wat jezelf het beste uitkomt. Lastig hè, want dan blijft er niet veel over van die jankverhalen.

Ik was neutraal over dit project, maar hoop nu ergens dat de molens 300 meter hoog worden, al is het maar voor dit soort belachelijke bangmakerij van een stel 65+ers met iets te veel tijd
Gezond Verstand — 29 mrt 2019
En voor de windenergie cultisten die op Borne Boeit rondzwerven: een studie over meerdere jaren en over heel Europa heen laat zien dat de gegarandeerde levercapaciteit over geheel Europa van alle windenergie parken 3% is van het geinstalleerde nominale vermogen. Dit betekent dat er voor elke MW aan windenergie er 1 MW aan conventioneel backup vermogen moet zijn om stabiliteit van het stroomnet te garanderen? Wie is gek genoeg om dit te willen?

https://www.vgb.org/studie_windenergie_deutschland_europa_teil1.html
Gezond Verstand — 29 mrt 2019
Trap er niet in mensen. Dit zijn bekende en beruchte subsidiehazen. Zij pakken hun winst gelijk aan het begin en de sukkels die zich inschrijven moeten maar hopen dat ze hun geld over de komende 20 jaar terugzien. Hint: dat zal niet gebeuren. En op het moment dat dat voor iedereen duidelijk is, zijn de relevante BVs, cooperaties en stichtingen al lang geploft en opgeheven en blijft u met een kater zitten.
Windmolens zijn, net als het klimaatakkoord populair, totdat de mensen erachter komen wat deze onzin voor hun beurs en hun leefomgeving betekent. Zie de opkomst van de FvD. Tegenstanders houdt stand! Het tij is aan het keren.
Ron Hartman — 29 mrt 2019
@Henk; wat kunnen betere plaatsen zijn voor de uiteindelijk 7 hoogste, of plm 30 turbines van 100 m hoogte en waar minder mensen en dieren er last van hebben. De rijkswegen zijn echt voor de handliggend. Zoek maar niet te ver buiten de gemeentegrenzen, want op die plekken willen de andere (grote) gemeenten ze (aanzienlijk meer turbines), zelf plaatsen.
Roelof Beettjer — 29 mrt 2019
Krijgen alle participanten ook een rekening gepreceteerd als de windmolens na afschrijving gesloopt moeten worden?
McHak — 28 mrt 2019
Mooi debat mensen! De energietransitie is een zoektocht naar een beter milieu. Of een windmolen hier past?; de overheid herkent het hier vanuit energie nog niet. Maar ruimtelijk zijn Dinkelland/ Hengelo niet bang voor een landmark; een reclamezuil bij Frans op ‘n bult, een zichttoren op het Weusthag, een zendmast van RTV Oost, een Lesscher met TV, een IKEA zuil of de hoogspanningsmasten. Een windmolen kan ook in een andere vorm, zoals in een wokkel. Wat vinden we daarvan, als die groen van kleur is en 20m, 120m of 220m hoog is?
Henk — 28 mrt 2019
“We werken volledig transparant”, beloofde Joris van Dijk van Buren Energie.

GRAAG OPENBAARHEID VAN CONTRACT DAT GETEKEND IS MET RAEDTHUYS.

Omwonenden zijn hier niet vooraf over geïnformeerd. Laat staan inspraak locaties, hoogten, alternatieven.
Yvonne — 28 mrt 2019
Moest ineens denken aan al die bezwaren die er waren tegen een geplande flat op de bornsche maten die eerst 28 (!) meter hoog zou worden. Is na veel ophef maar 20 meter geworden. En aan de andere kant van Borne mogen ze niet klagen over iets dat dat ze willen plaatsen dat 210 meter hoog is? Dat zijn ruim 10 van die flats op elkaar dus.....
Wat een gezeur — 28 mrt 2019
525 meter ongeveer Henk. Wel mooi dat u echte wetenschap aanhaalt (NOT).

We wonen pal naast de autosnelweg. Wat klets je dan over vervuiling en gezondheidsklachten....wees blij dat er in ieder geval iemand wat doet aan duurzame energie.
Henk — 28 mrt 2019
"Wat een gezeur" woont blijkbaar op afstand zonder overlast:

- 24 uur per dag geluidsoverlast
- slagschaduw
- horizonvervuiling
- knipperlicht overlast heel Borne
- gezondheidsklachten
- 24 uur per dag draaiende wieken met een diameter van 140 meter (= 3× Stephanuskerk) en een hoogte van 2 keer 5x Stephanuskerk.

Zij we gek geworden om dit naast woonwijken te plaatsen ?
Dit behoort niet tot de kansrijke gebieden in Overijssel met een zo hoog mogelijke opbrengst en zo min mogelijk overlast.

Neem daarbij de enorme CO2 uitstoot tgv productie windturbines, aanleg infra en demontage turbines (nadat subsidie is opgeslurpt door Kristen, Raedthuys en Borne Energie).

https://www.groenerekenkamer.nl/6482/duurzame-energie-zorgt-meer-co2-en-meer-olie/
Wat een gezeur — 28 mrt 2019
Ach wat leuk dat de tegenstanders zich laten horen en doen alsof zij wél de meerderheid vertegenwoordigen. Hou toch op met dat uitvechten over het internet en mensen persoonlijk aan te vallen. Het maakt je geloofwaardigheid echt niet sterker hoor.
@Raedthuys — 28 mrt 2019
Joris, slechte opkomst (50 incl. veel tegenstanders, omwonenden).

Hoe nu verder stoppen of groter gebied financieel mee laten participeren (alle Twentse gemeenten)?
Marco t. B. — 28 mrt 2019
Wethouder Kotteman is ook lekker neutraal ?!
Lekker integer.
Sabine — 28 mrt 2019
Initiatiefnemers ga eens luisteren naar omwonenden.
Wij willen geen mega windturbines bij woonwijken.
Landgoed Twickel wil het niet.

Ga eens werken voor je geld !
In plaats van denken draagvlak te kunnen kopen tbv honderd duizenden euro's eigen portemonnee.


Daarbij ook nog eens onze belastingcenten aan subsidie proberen op te strijken in windluw gebied met geschetste opbrengsten die zwaar gemanipuleerd worden zonder holistisch beeld.

Kappen met het blijven veroorzaken van onrust.
Paul Cohn — 28 mrt 2019
Ik snap dat iemand liever een paar kleine windturbines ziet -of eigenlijk niet ziet- dan twee grote. Hof van Twente hoeft in 2035 voor alle elektriciteit die er wordt gebruikt echt niet 30 grote windturbines ‘aan het net’ te hebben, zie: www.hofvantwente.nl/fileadmin/files/docs/wonen_en_leven/milieu/Routekaart_Energieneutraal_HvT_DEF-2015_06.pdf
90 Windturbines van 100 m leveren namelijk evenveel energie. Als in het ‘open veld’ in de gemeente voldoende plaatsen worden gevonden kan dat met nóg lagere windturbines: 150 stuks, elk 80 m, zijn genoeg voor het stroomverbruik in die gemeente. 150 Windturbines op 250 km2 oppervlak:
onze buren in Kreis Borken zijn daar al lang aan gewend.
https://maps.kreis-borken.de/atlasfx/js/index.html?mapId=860&mobileMode=mobile#basemap=0&scale=250000&centerX=360596.9519641013&centerY=5764986.832143765&layerIds=3602.3641.3628.3609.3610.3612.3627.3629.3615.3616.3617.3618.3619.3620.3621.3622.3623

www.dgem.nl/_files/image/Icons/Wind/Windmolens_leveren_steeds_meer_energie.fw.png
Meer kleine windturbines zorgen natuurlijk wél voor duurdere stroom, maar het oog wil ook wat…

Natúúrlijk zijn er andere manieren, maar dan moet iedereen gaan leven zoals mijn medevrijwilliger Ed al 25 jaar geleden deed: www.youtube.com/watch?v=oxPCX0dtsRM
Of, zoals ik inwoners uit Letterveld met interesse in eigen duurzame energie opwekking vertelde:
“De helft van je stopcontacten afplakken helpt al een heleboel”.
Yvonne — 28 mrt 2019
De geplande windmolen is een stuk hoger dan de euromast. Vergelijken met de skyline van bauhaus en ikea gaat wat mij betreft daarom niet op. Ik zie liever een paar kleinere dan 1 grote windmolen.
Aart — 28 mrt 2019
Iedereen klaagt over het aanzicht maar kijk een naar de skyline bauhaus,Ikea enz enz
Joris van Dijk — 28 mrt 2019
Als u lid wilt worden kunt u zich aanmelden via borneenergie@gmail.com
Jos Lansink — 28 mrt 2019
Duurzaamheid In de uitvoering van windenergie.Er wordt een voorlichting gedaan over 2 windmolens op grond die ligt niet in de gemeente Borne, maar de Hof van Twente. Deze gemeente heeft op de website staan hoe ze dit willen organiseren. In de tot nu gevoerde discussies over deze windmolens lees ik daar niets over. Energie leveren aan de Bornse gemeente op grond van Hof van Twente?
Ron Hartman — 28 mrt 2019
Voor de kust graag. De westerlingen vinden het een fantastisch uitzicht. Of in Groningen, waar we dan aan de molens kunnen zien, of de bodem verder verzakt. We zullen wat moeten hè? Shell vraagt wel wat meer winst dan dit projectje van 2 molens, maar dat is tenminste geen eigen gewin.
Marco Lentelink — 27 mrt 2019
Mooi plan, waar kunnen wij aandelen kopen?
Max de Mooij Sr. — 27 mrt 2019
Ik mis in dit artikel de antwoorden op de kritische vragen zoals de vraag hoe het kan dat Borne Energie zegt te handelen in het belang van Borne als 93 procent van de omwonenden tegen windmolens is. De coöperatie moet een "wij-gevoel" opleveren zegt Joris van Dijk maar als dat wij gevoel gevoed moet worden door puur financiële (perverse) prikkels, dan heb ik daar mijn vraagtekens bij. Financiële participatie en voorgespiegeld geldelijk gewin wordt vaak gebruikt om inhoudelijke bezwaren bij omwonenden weg te nemen c.q. af te kopen. Mijn tip: lees de eerdere berichtgeving over dit onderwerp nog eens kritisch door! Wellicht is het voor de redactie van Borne Boeit een idee om er ook een aparte button voor te maken vergelijkbaar met die van de Verbindingsweg.

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024