‘Open je ogen voor mij’
15-05-2019
THEMA-AVOND OVER MEER BEGRIP VOOR MENSEN MET ONBEGREPEN GEDRAG

‘Open je ogen voor mij’

Op uitnodiging van het Zelfregieteam Borne stroomt al vroeg op de dinsdagavond de hal van het Kulturhus vol met belangstellenden. Ieder met zijn of haar eigen betrokkenheid tot soms die andere onbekende wereld. Zorgen of vragen omtrent het gedrag van de ander. Zoekend naar de reden daarvan.

 

Een eigenwijs spel

Ellen Spanjers van de Stichting Bagagedrager neemt de bezoekers spelenderwijs mee. Zowel buiten als binnen in het Kulturhus raken mensen middels kaartspelen met elkaar aan de praat. Om vooral meer begrip voor mensen met psychische problemen te krijgen. Personen die elkaar niet eerder ontmoet hebben, stellen zich open naar elkaar op. Ietwat verbaasd dat het spel drempels wegneemt. Dat is ook wat Leny Zoomer van het Zelfregieteam Borne ervaart op de woensdag tussen 09.30 en 11.30 uur in de hal van het Kulturhus. Iedereen kan bij deze Toevallige Ontmoeting met een kopje koffie ook dan het spel spelen met de vrijwilliger van het team. Even een luisterend oor doet iedereen goed.

 

Zelfregieteam Borne

Ben van der Weide, voorzitter van het Zelfregieteam, vertelt aan de zaal dat zijn team drie jaar geleden is gestart. Geïnitieerd door wethouder Martin Velten. Het is vooral bedoeld om naasten van personen met onbegrepen gedrag te ondersteunen. Ze richten zich onder andere op preventie en vroegsignalering. Henk de Jong, medebestuurslid, legt uit dat het Inloophuis in De Letterbak in een behoefte voorziet. Het gaat om de naaste van een cliënt. Om een laagdrempelige ontmoetingsplek te bieden in een veilige omgeving. Waar contact met anderen en vrijwilligers centraal staat. Waar men terecht kan met hulpvragen. De gemeente subsidieert het team en betrekt ze bij de beleidsontwikkeling.

 

‘Wees open’

Als ervaringsdeskundige vertelt Joke van der Meulen haar aangrijpende verhaal in familieperspectief. Haar boodschap is: “Wees open over jezelf. Door jezelf open te stellen gaan anderen ook over zichzelf vertellen.” Ze complimenteert de gemeente Borne. Deze sluit convenanten af met betrokken organisaties. Hierin worden duidelijk afspraken over rollen, verplichtingen en de manier van samenwerken vastgelegd.

 

Tussendoor vullen de klanken van het Ladies Choir de ruimte. De tekst: Heb oog voor jou van Bløf dringt bij het publiek door. Het krijgt een extra dimensie. Ben van de Weide geeft de inwoners een droom mee: ‘Borne, de gemeente van inclusie! Wanneer velen samen dromen is dit het begin van een nieuwe realiteit’. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ben van der Weide — 15 mei 2019
Namens het zelfregieteam Borne, dank voor de mooie weergave van de thema-avond. Het helpt ons onze wens en droom tot realiteit te maken. Het is een lange weg, maar zeer de moeite waard daar energie in te steken.
Met vriendelijke groet,
Ben van der Weide

Smartfloor meet risico om te vallen

“Een enkelband … Dat ik dat op mijn leeftijd nog mag meemaken”, grapte de...
13-03-2024

Chaos aan de Oonksweg

Sinds maandag voerde Enexis reguliere werkzaamheden uit aan de Oonksweg. Daarvoor was een...
01-03-2024

Stichting zoekt onderdak voor vluchtelingen

Afgelopen zaterdag was het precies twee jaar geleden dat de oorlog uitbrak in Oekraïne. Al...
29-02-2024

Coaching en begeleiding bij verlies en rouw

ADVERTORIAL • Sinds mei 2023 heeft praktijk ‘Verbinding’ in Borne de deuren...
27-02-2024

Hondenkar, vertrouwd straatbeeld in Borne

Het idee van een op wielen rijdend voertuig om goederen of mensen in te vervoeren, stamt uit de...
23-02-2024

‘Dit wil je niet meemaken’

‘Aan de Ambachtstraat kunnen we de wereld aan’, zei Peter Korf in september vorig...
22-02-2024