Veel minder aanbod vrijwilligers AZC
31-05-2019
CONTRAST MET VORIGE PERIODE IS GROOT

Veel minder aanbod vrijwilligers AZC

Het AZC in Azelo is sinds februari dit jaar weer in gebruik voor de opvang van asielzoekers. Inmiddels heeft het voormalige jongensinternaat aan de Bornerbroeksestraat 314 bewoners, van diverse nationaliteiten waaronder veel Syriërs, Iraniërs, Turken, Nigerianen en Jemenieten. Het lijkt alsof er niets is veranderd en het jaar leegstand er niet is geweest, maar toch zijn er opmerkelijke verschillen.

 

Tijdelijk

Eind dit jaar zal het gebouw door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) worden overgedragen aan de gemeente Borne. Het huidige gebruik is dus zeer tijdelijk, terwijl het in 2014, toen de vorige periode met asielzoekers in Azelo aanbrak, volstrekt onduidelijk was hoe lang het COA het gebouw nodig zou hebben. Het bleek uiteindelijk voor een periode van ongeveer drie jaar te zijn. De asielinstroom werd minder, het COA besloot vestigingen te sluiten en de beslissing om ook in Azelo de deur op slot te doen kwam vrij plotseling. Nu staat vast dat de asielzoekers vóór 23 december 2019 weer zullen vertrekken.

 

Weinig vrijwilligers

Een ander groot verschil met toen, dat deels ook met het bovenstaande te maken heeft, is dat zich weinig vrijwilligers aanmelden om te komen helpen. In 2015 was het aanbod overweldigend groot. “Het kwam misschien ook door de beelden die toen in het nieuws waren, zoals het dode Syrische jongetje op het strand. Veel mensen hadden het gevoel iets te moeten doen”, weet locatiemanager Folkert Bosch. Vrijwilligers meldden zich bij wijze van spreken rijen dik, nu slechts een handjevol. “De korte periode werkt ook niet echt mee. Er zijn vrijwilligers van toen die liever niet voor zo kort iets op willen zetten en velen hebben nu ook gewoon wat anders te doen.”

 

“We hebben nu alleen drie vrijwilligers voor de kinderactiviteiten, twee buddy’s en binnenkort start er iemand die taalles wil geven. Maar dan houdt het op”, zegt vrijwilligerscoördinator Lousan Asbreuk. “Het is heel jammer, want we zouden graag veel meer activiteiten organiseren voor de bewoners. Een sportgroep, voetbaltoernooitjes begeleiden, dansles, een hardloopclubje, een creatief atelier, fietslessen, noem maar op. Vrijwilligers mogen ook zelf ideeën aandragen.”

 

Taallessen

Het overgrote deel van de bewoners wacht op een beslissing van het IND en kan, zolang er geen verblijfsstatus is, geen taallessen volgen, maar velen hebben daar nu al wel behoefte aan. “Heel specifiek zoeken we mensen die aan deze groep de eerste basale beginselen van het Nederlands willen bijbrengen.” Er zijn ook vluchtelingen die de taal snel oppakken en de Nederlandse les zouden kunnen vervolgen op hoger niveau van het ROC of Windesheim. Maar met kleine kinderen wordt dat lastig. “Er is hier nu geen crèche voor de kinderopvang en dat is voor deze mensen echt heel jammer.”

 

Vrijwilligers kinderactiviteiten weer terug

Twee vrijwilligers die zich wel direct meldden toen ze hoorden dat het AZC Azelo weer in gebruik genomen zou worden, zijn Mariët Muis en Ans Schuurman, die nu weer opnieuw de kinderopvang voor kinderen van 4 tot 12 jaar runnen, samen met hun toenmalige collega Jessica en met hulp van bewoners. “Het is zó dankbaar werk!”, vindt Mariët. “Toen ik in 2015 begon had ik nooit gedacht dat ik het zo leuk zou vinden. Je kunt de kinderen zoveel bieden.” Er worden deze middag kleurrijke vlinders geknutseld. Een voorbeeld ligt klaar en de jongste groep kinderen is geconcentreerd aan het werk en laat trots het mooie resultaat zien. Twee kinderen uit Mongolië zijn nieuw in Azelo en nog maar kort in Nederland. Desondanks stellen ze zich in werkelijk keurig Nederlands voor. Kinderen leren snel.

 

De kinderactiviteiten in de villa naast het AZC kunnen, dankzij Marriët, Ans en Jessica, ook deze AZC-periode gewoon doorgang vinden. Lousan en Folkert zouden graag ook voor de andere groepen meer willen doen, net als van 2015 tot en met 2017, toen zowat half Borne op de één of andere manier een handje kwam helpen. Wie nu ook iets wil betekenen kan zich melden via het Vrijwilligersbureau Borne. “Maar mensen kunnen hier ook gewoon naar de receptie komen. We zijn blij met iedere hulp.” (AJ)

 

(Op de foto boven vanaf links: Marriët Muis, Ans Schuurman, Folkert Bosch en Lousan Asbreuk)

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

‘Slavenmars’ ook in Borne

Op het Rheineplein afgelopen zaterdag een bijzonder protest. Gekleed in witte pakken en met...
30-11-2020

Hart onder de riem van zuster Josephine

“We komen er wel doorheen. We halen het einde en krijgen het virus er wel onder.”...
28-11-2020

De foto’s zijn terecht

Begin november meldde zich bij BorneBoeit Susan Nijland met een USB-stick met tien jaar oude...
28-11-2020

RK Kerk Zenderen eert jubilarissen

Aan het einde van de Eucharistieviering zondagmorgen in de Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen...
22-11-2020

Vermakelijke ‘Alles is anders’ in premičre

Zou het kunnen? Dat was de afgelopen maanden voortdurend de vraag bij Karin Nijhof van het...
20-11-2020

'Had ik maar bij jullie aangeklopt'

Vandaag is het precies 76 jaar geleden dat de Engelsman Jimmy Taylor, hangende aan zijn...
19-11-2020