Waardering voor mantelzorgers
15-11-2019
ONTSPANNEN AVOND IN HET KADER VAN DE DAG VAN DE MANTELZORG

Waardering voor mantelzorgers

Vrijdagavond was er een ontspannen avond voor mantelzorgers, georganiseerd door de gemeente Borne en Stichting Informele Zorg (SIZ) Twente. Een hapje en een drankje, muziek en vooral ongedwongen samenzijn. Even weg van de dagelijkse zorgen. Jaarlijks rond de Dag van de Mantelzorg, dit jaar op 10 november, worden ook in Borne mantelzorgers eens extra in het zonnetje gezet. Dat is nodig, vindt consulente Lenneke Herben. Steeds meer en steeds vaker wordt er een beroep gedaan op familie, buren en vrienden voor de zorg voor een hulpbehoevende medemens.

 

Groeiend beroep op mantelzorg

“Je merkt dat er meer hulpvragen komen. Mensen worden ouder en blijven langer thuis wonen. Dementie gaat vaker voorkomen. Er zijn veel mensen die nog niet naar het verpleeghuis kunnen, maar wel hulp nodig hebben. Een tussenvorm van zorg wordt echt gemist. Als je op hoge leeftijd voor elkaar moet zorgen, dat is wat hoor. Een hele belasting. Maar het is ook bijvoorbeeld een probleem voor werkende of ver weg wonende kinderen, die moeder na de dagbesteding moeten opvangen.”

 

Niet iedereen ervaart de zorg als een grote belasting en vaak is het voor een mantelzorger ook moeilijk toe te geven dat het zwaar is. “De aandacht gaat snel naar de zieke en de mantelzorger wil niet laten weten dat het ook voor hem of haar niet makkelijk is.” Tijdens zo’n mantelzorgavond als die van vrijdagavond vinden de mensen steun bij elkaar en voelen verbondenheid. “Het voorziet echt in een behoefte”, weet Herben.

 

Erkenning, waardering en hulp

Het SIZ is er voor alle mantelzorgers, met grote of kleine problemen. “Een luisterend oor is soms al genoeg. En we helpen waar we kunnen, door praktische oplossingen aan te dragen of bijvoorbeeld te wijzen op zorgorganisaties.” Bij het SIZ zijn bovendien 35 vrijwilligers actief die ook ingezet kunnen worden in situaties waar geen andere mogelijkheden zijn.

 

“Het belangrijkste is toch dat mantelzorgers gezien blijven, erkenning krijgen en gehoord worden. Ik maak een diepe buiging voor deze mensen. Grote of kleine zorgen, het doet altijd pijn. En wat ze doen, doet er echt toe!” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024