Korfballers maken zich op voor eeuwfeest
15-07-2020
100 JAAR GROEN ZWART BELOOFT -MITS CORONA HET TOESTAAT- ÉÉN GROOT FEEST TE WORDEN

Korfballers maken zich op voor eeuwfeest

Op 29 januari 1921 was het ‘de heer Van Leijenhorst’ die in het toenmalige café Hagreis de vergadering leidde om te komen tot een Bornse korfbalclub. De initiatiefnemer werd direct tot voorzitter gebombardeerd en de club kreeg de naam Groen Zwart. Bijna honderd jaar later bestaat de vereniging nog steeds en kijkt het terug op een roemruchte periode met hoogte- en dieptepunten. Het komende jaar 2021 moet het grote feestjaar worden, mits het coronavirus het toelaat natuurlijk. Daarom is inmiddels een acht man/vrouw sterke feestcommissie druk in de weer om de noodzakelijke voorbereidingen te treffen.

 

Ruim honderd leden

De fraaie accommodatie van de vereniging ligt ietwat verscholen achter de hoge geluidswallen op de hoek van de Azelosestraat/Hosbekkeweg. Sinds 1978 vormt het de thuisbasis voor de ruim 100 leden, jongens en meisjes, mannen en vrouwen. De jongste is zes, de oudste ver in de zeventig. Daarvoor speelde de club al op diverse andere plekken in Borne, onder meer ter hoogte van de Oude Almeloseweg/Prins Bernhardlaan en daar waar nu tennisvereniging Smash haar domicilie heeft.

 

Het huidige clubhuis, volgens secretaris Albert Schopman veruit de gezelligste van Overijssel, was voordat de korfballers er bezit van namen een varkensschuur, en ademt de sfeer van gezelligheid. De leden voelen er zich thuis, schuiven aan bij de stamtafel of vermaken zich samen in de vele vriendengroepen die in de loop der jaren is ontstaan. Deze maanden is het vooral het ‘crisiscentrum’ van de feestcommissie, die tal van activiteiten op poten zet om het eeuwfeest de nodige allure te geven. Zo ook Marieke en Stephanie Peters.

 

Waslijst aan activiteiten

Marieke: “Het is op dit moment nog heel lastig organiseren, omdat we niet weten hoe het verder gaat met corona. Dit betekent dat we eigenlijk twee draaiboeken moeten maken om op alles voorbereid te zijn”. Maar dat er gefeest gaat worden, staat voor de organisatoren als een paal boven water. “Honderd jaar laat je nu eenmaal niet zomaar voorbijgaan”, aldus Dick Boswinkel stellig. Zo hebben ze inmiddels een hele waslijst aan bijzondere activiteiten samengesteld, die de komende maanden nog verder uitgewerkt moeten worden.

 

Enkele opvallende gebeurtenissen zijn daarin natuurlijk een feestelijke receptie met een grote reünie, de deelname aan de carnavalsoptocht in Borne en aan de festiviteiten op Koningsdag, maar ook een clinic voor de jeugd. “Daarbij proberen we de spelers van het Nederlands team naar Borne te krijgen”, zo vult Stephanie trots aan. Maar ook staat er nog een groots feestweekend op de rol, een sponsorloop en wellicht één à twee loterijen.

 

Mix van prestatie en gezelligheid

Schopman is er stellig van overtuigd dat zijn korfbalclub ook na de drempel van de 100 jaar nog heel lang zal kunnen bestaan. “We hebben in de afgelopen periode ons bestaansrecht bewezen”, zo zegt hij. De vereniging is weliswaar niet gigantisch groot, maar dat heeft ook te maken met het goede sportklimaat in Borne. Er is voor elk wat wils en bovendien heeft het voetbal, denk aan FC Twente en het succes van de Oranjedames, natuurlijk ook een zuigende werking. Toch heeft Groen Zwart haar eigen specifieke karakter en dat blijven we koesteren. Daarbij doel ik vooral op een gezonde mix van prestatie en gezelligheid en een overvloed van activiteiten.”

 

Een stelling die Marieke en Stephanie alleen maar kunnen beamen. “Groen Zwart is gewoon een heel fijne club en het is hartstikke leuk om nu met een aantal mensen een feestjaar op touw te zetten. Met of zonder corona… het zal ons lukken.” (AJ/BM)

 

Op de bovenste foto van links naar rechts: Stephanie en Marieke Peters, Albert Schopman en Dick Boswinkel

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
T Huiskes — 16 jul 2020
Bedoel hier natuurlijk 2021!
T Huiskes — 16 jul 2020
100 jaar is zeker een mijlpaal die gevierd dient te worden. Gezien COVID-19, dat nog zeker rondwaait als gevaarlijke virus in januari 1921 (gezien ook de uitlatingen van de WHO onlangs) denk ik dat de viering op een laag pitje moet wroden gezet, hoe pijnlijk dit ook is voor de leden.

Sportief vakantievertier voor 170 kinderen

Zet 170 kinderen, vier buurtsportcoaches en zes (sport)verenigingen bij elkaar en je hebt een...
20-02-2024

Joy Beune sluit WK af met brons

De vraag die zondagavond laat op ieders lippen lag, was: ‘Zou ze het wel kunnen?’...
19-02-2024

Magistrale Beune pakt tweede goud

Op de vierde en laatste dag van het WK-Afstanden schaatstoernooi in het Canadese Calgary heeft...
18-02-2024

Gouden WK start voor Joy Beune

Vandaag was het voor Joy Beune de eerste echte dag op de WK Afstanden in het Canadese Calgary....
16-02-2024

Hengelose ambtenaren doneren 2.205 euro

In het Bornse Kulturhus heeft het Jeugdfonds Sport & Cultuur Hengelo-Borne uit handen van...
16-02-2024

Gewoon, gezellig en uit volle borst

Het is een groep mensen die lol heeft in het samen liedjes zingen. Laagdrempelig en ontspannend....
14-02-2024