Topsporters in de dop
EERSTE EDITIE TALENTENDAGEN VOOR JONGE SPORTERS

Topsporters in de dop

Voor het eerst waren er in Borne talentendagen voor jonge sporttalenten. Twee keer 23 kinderen uit de groepen 5 tot en met 8, die uitblinken op het gebied van bewegen. Ze werden in ’t Wooldrik op verschillende onderdelen getest, zoals balvaardigheid, oog-hand-coördinatie, balans, lenigheid en conditie. Ook werd er gemeten en gewogen om de lichaamssamenstelling te bepalen. Daarnaast vulden de kinderen een vragenlijst in over welke soort sporten hen aanspreken. Doel van dat alles is om talenten te herkennen en ze te helpen in een sportkeuze die het beste past bij hun capaciteiten én bij hun interesses.

 

“Het is eigenlijk een tegenhanger van het Motorische Remedial Teaching dat we nu al aanbieden in de naschoolse opvang aan kinderen die juist wat achterlopen op het gebied van de motoriek”, vertelt sportcoach Martine Benneker. Van de bijna vijftig potentiële sporttalentjes zullen er een aantal uitgekozen worden die een uur in de week na schooltijd verder uitgedaagd worden en gemonitord.

 

Beproefd systeem

Voor het traject heeft de gemeente Borne een subsidie ontvangen van de Provincie en wordt er gebruik gemaakt van een al beproefd systeem. “Natuurlijk weten wij als sportcoaches vaak wel wie er uitblinken en mogelijk nog ver kunnen komen in hun sport, maar het is goed om het ook objectief te testen en vast te leggen”, vindt Benneker.

 

Het klinkt een beetje ‘Oostblokkerig’. Achter het IJzeren Gordijn werden kinderen soms al jong geselecteerd voor specifieke sporten met als doel het land de nodige sportmedailles te bezorgen. “Zo is het hier helemaal niet”, lacht Benneker. “Het blijft altijd een vrije keuze. Het is puur een impuls voor als je nog geen keuze voor een sport hebt gemaakt of twijfelt om van sport te veranderen.”

 

De talentendagen voorzien blijkbaar in een behoefte. “Het was in een mum van tijd vol!” Voorzichtig wordt er al nagedacht over een vervolg, maar dan meer met de insteek om kinderen, wel of niet goed in sport, te helpen met hun keuze. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Dobermanns Ún hun baasjes shinen vandaag

Dit weekend is het hondenterrein van de Kringgroep Twente, pal naast de A35, het domein van...
19-09-2021

Ruim 400 kinderen gaan eindelijk weer los

Ruim anderhalf jaar lag het allemaal stil, maar donderdagmorgen was het eindelijk weer zover:...
16-09-2021

Open dagen Floralia van start

Was het vorig jaar nog de dahlia Maxime die de harten van de bezoekers stal, dit keer zijn het...
11-09-2021

Rabo ClubSupport weer van start

‘Verenigingen en stichtingen zijn onmisbaar voor de lokale samenleving, zorgen voor...
02-09-2021

De RunBikeRun-wacht

Vandaag, 28 augustus 2021, zou de 30ste Run Bike Run Borne plaatsvinden, maar om bekende reden...
28-08-2021

Ambitieus Dames1 NEO oefent bij Heracles

“Ons eerste team is wat afgeslankt ten opzichte van het kampioensjaar, maar ik denk dat we...
24-08-2021