Topsporters in de dop
EERSTE EDITIE TALENTENDAGEN VOOR JONGE SPORTERS

Topsporters in de dop

Voor het eerst waren er in Borne talentendagen voor jonge sporttalenten. Twee keer 23 kinderen uit de groepen 5 tot en met 8, die uitblinken op het gebied van bewegen. Ze werden in ’t Wooldrik op verschillende onderdelen getest, zoals balvaardigheid, oog-hand-coördinatie, balans, lenigheid en conditie. Ook werd er gemeten en gewogen om de lichaamssamenstelling te bepalen. Daarnaast vulden de kinderen een vragenlijst in over welke soort sporten hen aanspreken. Doel van dat alles is om talenten te herkennen en ze te helpen in een sportkeuze die het beste past bij hun capaciteiten én bij hun interesses.

 

“Het is eigenlijk een tegenhanger van het Motorische Remedial Teaching dat we nu al aanbieden in de naschoolse opvang aan kinderen die juist wat achterlopen op het gebied van de motoriek”, vertelt sportcoach Martine Benneker. Van de bijna vijftig potentiële sporttalentjes zullen er een aantal uitgekozen worden die een uur in de week na schooltijd verder uitgedaagd worden en gemonitord.

 

Beproefd systeem

Voor het traject heeft de gemeente Borne een subsidie ontvangen van de Provincie en wordt er gebruik gemaakt van een al beproefd systeem. “Natuurlijk weten wij als sportcoaches vaak wel wie er uitblinken en mogelijk nog ver kunnen komen in hun sport, maar het is goed om het ook objectief te testen en vast te leggen”, vindt Benneker.

 

Het klinkt een beetje ‘Oostblokkerig’. Achter het IJzeren Gordijn werden kinderen soms al jong geselecteerd voor specifieke sporten met als doel het land de nodige sportmedailles te bezorgen. “Zo is het hier helemaal niet”, lacht Benneker. “Het blijft altijd een vrije keuze. Het is puur een impuls voor als je nog geen keuze voor een sport hebt gemaakt of twijfelt om van sport te veranderen.”

 

De talentendagen voorzien blijkbaar in een behoefte. “Het was in een mum van tijd vol!” Voorzichtig wordt er al nagedacht over een vervolg, maar dan meer met de insteek om kinderen, wel of niet goed in sport, te helpen met hun keuze. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

BVV Borne door in bekerstrijd

Nadat BVV Borne eerder in het bekertoernooi al won van DTC’07 (1-0) en Markelo (3-4) stond...
14-09-2020

Borhave start overtuigend tegen DSVD

Na bijna zeven maanden is de handbaleredivisie afgelopen zondag weer van start gegaan. Borhave...
14-09-2020

NEO wint van Dedemsvaart en bekert door

In een uiterst sportief bekerduel tegen SV Dedemsvaart bleef Jochem Stam nog licht aangeslagen...
13-09-2020

Nieuwe impuls voor Racket & Fit Center

“In potentie is dit een fantastisch sportcentrum. Het ligt centraal in Twente, heeft vijf...
11-09-2020

Rabo ClubSupport is gestart!

ADVERTORIAL • Met Rabo ClubSupport beslissen Rabobank-leden welke verenigingen en...
06-09-2020

NEO wint met 5-2 van Den Ham

In het tweede bekerduel van NEO (tegen Den Ham) kwam de eerste kans na een kwartier en na een...
06-09-2020