Bonsai boompjes: ‘Hou ze klein!’
REGIONALE BONSAI VERENIGING IN BORNE: CREATIVITEIT MET BOMEN

Bonsai boompjes: ‘Hou ze klein!’

Op een regenachtige avond zitten vier vrouwen en acht mannen om de tafel in De Letterbak. Voor hen liggen allerlei tangen, scharen en draden. De jongste is 15 en de oudste 81 jaar. Overal staan kleine boompjes, de bekende Bonsai boompjes. Bonsai is een traditionele Japanse kunstvorm, gericht op het kweken van miniatuurbomen in potten. Een houtige plant wordt tijdens de groei gemanipuleerd. De kleine boom vertoont de wezenlijke kenmerken van een volgroeid exemplaar.

 

De regionale Bonsai Vereniging Borne bestaat momenteel uit 18 leden. Ze trekt gepassioneerde mensen aan, ook vanuit de verre omtrek. Coevorden, Hoogeveen, Enter en Enschede bijvoorbeeld. Hans Grobben, voorzitter, vertelt: “25 Jaar geleden bezocht ik een bonsai stand op een huishoudbeurs. Het greep mij. Ik kocht een boompje en mijn hobby was geboren. Al spoedig ontmoette ik gelijk-geïnteresseerden. Dat leidde in 1997 tot de oprichting van onze vereniging. De club groeide. Na enkele jaren vonden 40 hobbyisten elkaar bij deze ontspannende vrijetijdsbesteding.“

 

Een Bonsai van 50.000 euro?

“Er zijn boompjes te koop van 10.000 euro en het veelvoud daarvan. Jaren wordt hieraan gewerkt. Maar het is veel leuker om zelf met een plant uit je eigen omgeving aan de slag te gaan”, zo vertelt Arjan Reinderink, lid van de vereniging.

 

“Hier gaan natuur, creativiteit, scheppingsdrang en vormgeven samen”, vult penningmeester Johan Jaspers aan. “Of het nu een Lonisera (kamperfoelie) of een Jeneverbes is, houtachtige planten kun je beïnvloeden. Het gaat om water geven, bemesten, snoeien en inbinden. Zoeken om die plant in een bijzondere vorm te laten groeien. De bekende driehoeksvorm is de uitdaging.” Dat geldt ook voor de 15-jarige Ruben. Terwijl hij zijn boompje bijknipt, meldt hij trots dat er inmiddels acht Bonsai boompjes in de tuin van zijn ouders staan. Vader Jaspers: “Het is een soort verslaving. Inmiddels houd ik dertig planten bij. Zij staan buiten en zijn dus winterhard.”

 

Sociaal gebeuren

“Het samen zijn heeft ook een sociale functie”, benadrukt Grobben. Dit bevestigt Maud Gerrits. Zij is al 18 jaar trouw lid van de vereniging. “Men geeft elkaar instructies, helpt elkaar en leert van elkaar bij het kweken van de boompjes. Zo ook tijdens deze avond. Eén van de leden doceert over de bemesting van de planten.” En Reinderink ten slotte: “Iedere eerste woensdagavond van de maand van 19.30 tot 21.30 uur komen we in De Letterbak bij elkaar. We nemen dan enkele planten mee zodat we elkaar kunnen voorthelpen. Geïnteresseerden kunnen zich bij ons melden. Ook staan we met een stand tijdens de open dagen van de Bloemenvereniging Floralia.”

 

Het is duidelijk, de Bonsai Vereniging Borne is vooral een sociale club. Man, vrouw, jong, oud, werkend, gepensioneerd, Borns of niet. Eén principe delen ze: ‘we moeten ‘m klein houden!’. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

BZSV pakt punt in spectaculair duel

Waar BZSV in de heenwedstrijd tegen SVV’91 in Enschede een goede eerste helft speelde en...
15-04-2024

NEO verliest in slotfase van FC Winterswijk

Met alweer een geblesseerde speler (Coen ten Tusscher) langs de kant speelde NEO zaterdagavond...
15-04-2024

Spelenderwijs je gitaar onder de knie krijgen?

ADVERTORIAL • Voor velen is het een droom: je favoriete nummer op je eigen gitaar kunnen...
12-04-2024

BZSV kansloos tegen SV Almelo

Op sportpark Ossenkoppelerhoek in Almelo was het zaterdagmiddag vanaf het eerste fluitsignaal...
08-04-2024

NEO wint in en tegen Dalfsen

NEO kwam zondagmiddag in en tegen Dalfsen al vrij vlot op voorsprong. Nadat een listige lob van...
08-04-2024

Bornsche Maten Loop aan vooravond festival

Op vrijdagavond 7 juni is het weer zover: de Bornsche Maten Loop aan de vooravond van het...
04-04-2024