Meldingen huiselijk geweld fors toegenomen
LINK MET CORONA NIET DIRECT TE LEGGEN

Meldingen huiselijk geweld fors toegenomen

In 2020 zijn er 79 meldingen van huiselijk geweld of kindermishandeling in de gemeente Borne ontvangen door Veilig Thuis Twente. Dat zijn er aanzienlijk meer dan in 2019, toen er 59 gevallen gerapporteerd werden.

 

Een voor de hand liggende conclusie zou kunnen zijn dat de corona-pandemie daarvoor een belangrijke oorzaak is, maar volgens wethouder Martin Velten is die link niet direct te leggen. “Met name in januari en februari 2020 en in oktober en november 2020 zijn er meer meldingen gedaan dan in 2019. In de tussenliggende maanden in 2020 waren de meldingen steeds ongeveer gelijk of iets lager. Dat past eigenlijk niet bij het verloop van corona.” Zijn 79 meldingen alarmerend? “Laat ik er vooral niet laconiek over doen; het zijn er gewoon 79 te veel. Maar op een schaal van Borne en met een ligging in stedelijk gebied zijn het wel aantallen waar we helaas rekening mee moeten houden.”

 

Andere meldmethode

De wethouder denkt dat de toename in 2020 ook te maken kan hebben met een andere meldmethode. “Sinds begin 2019 zijn professionals verplicht signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling te melden. Het duurde misschien even voordat dit structureel werd ingebed.”

 

“Bij een vermoeden van huiselijk geweld wordt dit nu sneller gemeld. Dat kan via de politie komen, maar ook via kinderopvang of onderwijs. Er is niet altijd sprake van ernstig fysiek geweld. Het kan ook zijn dat een kind zich op school ineens wat teruggetrokken gedraagt en de school, na zorgvuldig overleg, doorgeeft dat er misschien iets aan de hand is.” Soms is laagdrempelige hulp via bijvoorbeeld jeugdconsulent en Wijkracht voldoende en hoeft er niet direct ‘zware’ hulp via Veilig Thuis Twente te worden ingezet. Een conclusie die ook regionaal getrokken is.

 

Veilig Thuis Twente

Aanleiding waren de zorgbarend oplopende wachtlijsten, waardoor hulp niet altijd binnen vijf dagen geboden kon worden. “Bij Veilig Thuis Twente werden alle dossiers tot op de millimeter bekeken, zonder dat er prioriteiten werden gesteld. Nu wordt er beter samengewerkt met gemeenten en lichtere hulp ingezet als dat kan. Dat is beter voor de cliënten en natuurlijk ook minder kostbaar.” Die andere werkwijze en het uitbreiden van de formatie bij Veilig Thuis Twente hebben er in ieder geval toe geleid dat de wachtlijsten tot het verleden behoren en dringend noodzakelijke hulp bij huiselijk geweld weer binnen de termijnen, of sneller, kan worden geboden. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024