‘Grijp die kans, met een hoofdletter G!’
ERVARINGSDESKUNDIGE ANGÉLIQUE KOEDIJK START ‘TWENTE TEGEN KANKER’

‘Grijp die kans, met een hoofdletter G!’

In september 2019 werd bij Angélique Koedijk uitgezaaide eierstokkanker geconstateerd. Ze kreeg de boodschap: ‘Ga nog maar genieten van de tijd die je rest’. “Een horror scenario. Op dat moment gaat er van alles door je heen”, vertelt de 53-jarige Bornse. De mensen die Angélique kennen, weten echter dat ze niet snel bij de pakken neerzit, maar juist op dat soort momenten terugvecht. Dat doet ze ook nu. Komende zaterdag lanceert ze de Stichting Twente tegen Kanker, een stichting die de Tukkers moet mobiliseren alles in het werk te stellen haar lotgenoten, maar vooral ook de naaste omgeving van hen te helpen het leven met kanker wat draaglijker te maken.

 

Foute boel

In eerste instantie werd in 2019 gevreesd dat er ook uitzaaiingen zaten op haar lever, maar volgens een attente radioloog, zoals Angélique het noemt, leek het na een CT-scan nog wel mee te vallen. Drie zware chemokuren in de laatste maanden van 2019 zouden soelaas kunnen bieden. Amper een jaar later onderging ze nog eens een operatie in het MST. “Ze deden er 14 uur over en hebben een heleboel weggehaald, maar het was nét niet genoeg. De kanker bleek ook op verschillende plekken in haar buik te zitten en er restte niets anders dan de constatering ‘foute boel, je bent ongeneeslijk ziek’.

 

Angélique: “Wat je dan doet, is proberen je nieuwe ik te ontdekken. Wat wil ik? Hoe kan ik er toch nog iets van maken? Ben ik in staat mezelf uit deze ellende te trekken en zo snel mogelijk de positiviteit te hervinden? Nou, als je Angélique een beetje kent”, zo zegt ze, “dan weet je dat me dat niet zoveel moeite kost. Van een bucketlist krijg ik geen energie, maar wel van stippen aan de horizon die ik mezelf stelde. In mei worden mijn vrouw en mijn zoon samen 60 jaar, dat wil ik meemaken. En de tweede stip is dat ik mijn moeder hoe dan ook wil overleven. Ze heeft al genoeg ellende meegemaakt in haar leven. Dat laat ik dus niet gebeuren.”

 

‘Stel mij nu eens de vraag wat ík nodig heb’

De drive van Angélique ging echter verder. In de achterliggende maanden waarin ze in die vreselijke achtbaan belandde, maakte ze veel mee. “Hele mooie zaken, want bij zowel het ZGT als MST proefde ik de aandacht voor het menselijke element. Maar tegelijkertijd ook een heleboel voorvallen waarvan ik dacht ‘dit kan toch niet zo zijn?’.” Daarbij doelt ze vooral op de instituties die met name van het systeem uitgaan. “Dit hebben we in huis en dat kunnen we u bieden. Dan denk ik: Stel mij nu eens de vraag wat ik nodig heb, want dáár draait het om. Maar die vraag wordt niet gesteld. Datzelfde geldt voor de naasten van mensen die kanker hebben. Zij worden aan hun lot overgelaten en moeten zelf zien er mee klaar te komen.”

 

Begin dit jaar besloot ze daarom een nieuwe stichting op richten. Twente tegen Kanker werd de naam. “Met deze stichting wil ik onze regio mobiliseren. Laten we met ons allen gaan knokken om het leven met kanker draaglijker te maken. Het geld dat ik wil inzamelen gaat niet naar onderzoeken, maar vooral naar de kleine dingen die mijn lotgenoten en hun omgeving zo nodig hebben. Dat kan haarwerk zijn voor iemand die het zelf niet kan bekostigen, een bijdrage in het noodzakelijke vervoer of een dagje uit bijvoorbeeld. Het gaat mij om de kwaliteit van leven en een optimale begeleiding.” Haar ultieme wens is op termijn een Twentse locatie te openen, waar kankerpatiënten en hun naasten kunnen samenkomen, ervaringen uitwisselen en samen lachen en samen huilen.

 

“Nogmaals”, zo zegt ze: “Ik heb een geweldig leven, dat wil ik graag overbrengen op anderen en mijn maatschappelijke bevlogenheid inzetten om mijn lotgenoten, mijn kankervrienden, te helpen. Dat is het minste wat ik kan doen.”

 

Lancering Twente tegen Kanker

Zoals gezegd gaat komende zaterdag haar nieuwe website www.twentetegenkanker.nl online. Vanaf dan kan er ook worden gedoneerd. Daarnaast wil ze ergens de komende maand een grote online charity avond organiseren, met een loterij en veiling. Een van de eerste projecten die ze wil realiseren is een nieuwe ontmoetings-, ontspannings- en beleeftuin bij de oncologiepoli van het ZGT in Hengelo, bedoeld voor de patiënten, maar zeker ook voor hun naasten. Een initiatief dat door ZGT en MST inmiddels op handen wordt gedragen. “Er is zoveel mogelijk”, zo besluit ze. “Maar je moet het wel doen. Ook voor jezelf. Grijp die kans dus, met een hoofdletter G. Ik kan het niet vaak genoeg roepen.” (AJ/BM)

 

Angélique is te bereiken via info@twentetegenkanker.nl of 06 5788 5660.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Joke geerdink — 20 feb 2021
Wat ‘n kanjer! Sterkte hoor !!
Kelly — 19 feb 2021
Je blijft verbazen met je ongelooflijke kracht en positiviteit!
Veerle — 18 feb 2021
Schitterend, helemaal zoals we je kennen: sterk, vol moed en inzet voor anderen! Veel succes met je initiatief, onze steun heb je alvast.
Harold — 18 feb 2021
Kracht en liefde. In combinatie met jouw bevlogenheid wordt dit natuurlijk ook een succes. Net als zoveel dat al door jouw handen ging. Kom op Twente! Knallen voor Angèlique en alle anderen die dat nodig hebben en verdienen.
Lydia — 18 feb 2021
Angelique, wat ben je een sterke vrouw.
Hettie Schuring — 18 feb 2021
Wat een fantastisch initiatief. Angelique wat ben ik trots op jou!

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024

Brand in de afzuigkap

Tegen 18.00 uur woensdag werd de brandweer opgeroepen voor een melding aan de Struisgras. Ter...
10-04-2024