Intrekken bij Kulturhus lijkt (nog steeds) beste optie
TWEE MOGELIJKE VARIANTEN VAN BIJBOUW OP TAFEL

Intrekken bij Kulturhus lijkt (nog steeds) beste optie

Eén van de grote projecten waar de gemeente Borne voor staat is de huisvesting van de gemeentelijke organisatie. Het huidige gemeentehuis is aan het einde van z’n Latijn. De technische staat is belabberd en daarnaast maakt nieuwe wetgeving investeringen in arbeidsomstandigheden én verduurzaming noodzakelijk. De keuze is: oplappen, flink verbouwen, nieuwbouw of intrekken bij het Kulturhus.

 

Over de laatste optie was men ambtelijk bij de vorige presentatie het meest enthousiast, want men zag vooral veel synergievoordelen met het Kulturhus en de jaarlijkse lasten zouden aanmerkelijk minder worden voor een kleinere ruimte, die bovendien duurzaam wordt uitgevoerd. Het Kulturhus ziet het ook helemaal zitten, omdat veel ruimtes nu overdag leeg zijn en het Kulturhus zich liever concentreert op de basistaken dan de ruimtes commercieel te verhuren om de begroting rond te krijgen.

 

Vooral voordelen

Dat enthousiasme is nog geenszins geluwd, bleek tijdens de informatieavond dinsdagavond. De andere scenario’s kwamen praktisch niet meer aan bod en er was al verder nagedacht over hoe de bijbouw er dan uit zou kunnen komen te zien. Daarvoor zijn twee mogelijkheden: een praktisch identieke kantoorvleugel naast de bestaande zetten of de kantoorvleugel verlengen aan voor- en achterzijde. Dat laatste lijkt de voorkeur te hebben, maar is wel weer wat duurder, 4,8 miljoen ten opzichte van 4 miljoen in het geval van de eerste optie. Jaarlijkse besparingen zouden kunnen oplopen tot zo’n twee ton, in vergelijking met de huidige situatie. Nadelen werden er niet genoemd. Kortom: de keuze lijkt te gaan tussen verhuizen naar het Kulturhus en verhuizen naar het Kulturhus.

 

Zorgen

Diverse raadsleden waren nog niet direct overtuigd. “Er wordt wel heel gemakkelijk gesproken over synergie met het Kulturhus. Is er wel voldoende kritisch gekeken?”, vroeg bijvoorbeeld Leo Graafhuis (VVD) en zowel Harry Schothuis (CDA) als Mieke Visser (SP) maakten zich zorgen over wat dat allemaal betekende voor het weerstandsvermogen.

 

Die financiële consequenties worden binnenkort in relatie gezet met andere grote uitgaven. “Dit is nog maar een voorportaal”, zei voorzitter Henk van den Berg. “Het komt allemaal weer aan de orde als we een financiële doorkijk krijgen.”

 

Na de digitale presentatie over het gemeentehuis ging de camera uit. Het gedeelte over ’t Wooldrik werd niet in de openbaarheid besproken. Ook dat is één van de grote ambities van de gemeente. (AJ)

 

De presentatie van dinsdagavond is hier te downloaden (PDF)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Ron Hartman — 26 feb 2021
Het bedrijf functioneert niet goed en daardoor komt de politicus niet uit de verf.
Johan Wierda — 25 feb 2021
@Ron, Het is inderdaad een slecht ontworpen gemeentehuis, ontworpen in een tijd waarin een een esthetisch bouwwerk ook een zekere functionaliteit moest hebben, waarin echter esthetiek de boventoon voerde, waardoor de functionaliteit daaraan ondergeschikt was.
Ook het begrip duurzaamheid, zoals wij dat nu definiëren speelde in die tijd geen rol, de gedachte was gebruik maar veel beton want dat is duurzaam. Intern hebben er in de loop van de tijd diverse verbouwingen plaatsgevonden, niet vanwege duurzaamheid, het verhogen van de oodzakelijke functionaliteit gaf daartoe aanleiding, gedreven door de tijdgeest.
Inmiddels is gebleken dat de rek eruit is en dat een grondige verbouwing noodzakelijk is.
Een raad met lef moet dan kiezen en prioriteiten stellen, tot nu toe lukt ze dat niet en dat gaat ze waarschijnlijk ook niet lukken aangezien de burger, tevens kiezer dit als geldsmijterij ervaart en het koppelt aan de diverse andere zaken in dit mooie dorp die ook van belang zijn, hoef ze niet allemaal op te noemen, de lijst is bij iedereen bekend.
Zolang populistisch tendensen in de raad de boventoon voeren stelt deze raad zich niet in de gelegenheid de noodzakelijke beslissingen te nemen omdat steeds meer burgers/kiezers niet van de noodzaak overtuigd zijn of nimby gedrag vertonen danwel het alleen maar geldverspilling vinden vanwege de voortdurende WOZ verhogingen die dit met zich meebrengt.
Toch wens ik het college en de raad veel wijsheid toe de harde noten te kraken die op hun bordje liggen.
Ron Hartman — 24 feb 2021
@Johan. Het gemeentehuis is een slecht energetisch ontwerp en doorgedrukt onder leiding en verantwoordelijkheid van een partij die zich alsnog daarvoor moet schamen. Het is en blijft een schande dat er geen verbetering plaatsvindt omdat het pand zo slecht is (onderhouden) maar wat cynisch stelde ik vast dat de waarde van de vrijkomende - en de aanliggende grond, financieel wat goedmaakt. Of het een Rheinehof zal worden of een Rheinestaete? Subsidie mag natuurlijk geen rol spelen bij de beste keus. Eerst de keus, daarna evt. Subsidie
Hubert — 24 feb 2021
Ja ja gezien de commentaren toch maar hopen dat de raadslieden en BenW deze lezen , ook al zijn dit enkele burgers die een andere visie aandragen. Het is te hopen dat onze burgervader meer op de portemonee let . Het is van den zotte dat het gemeente huis na 40 jaar wordt afgedankt. En is deze nu al rijp voor de sloopkogel??? Ik zou me doodschamen als raadslid! Is er dan nooit voldoende onderhoud gepleegd? Of is het alleen maar om niet achter te blijven bij HENGELO of ALMELO? Laat BenW samen met de raad eerst eens zorgen dat er weer voldoende miljoenen, geschreven in zwarte cijfers en niet in rode cijfers, op de bankrekening staan en de burgers niet steeds maar meer belasting moeten betalen. Laten we hopen dat het gezonde verstand in de raadszaal weer mag zegevieren. Pluimpje voor de bezorgde raadslieden.
Johan Wierda — 24 feb 2021
@ron, het afbreken van het bouwval achter het Dorset Mansion House, bedoel het huidige gemeentehuis, hoe sneller hoe beter lijkt mij.
De ambtenaren kunnen deels in het Kulturhus en de huidige Rabobank terecht, ervan uitgaande dat er hooguit een pinautomaat overblijft van deze bank.
Het verder verrommelen van het centrum met hoogbouw van 3 tot 4 woonlagen lijkt mij geen optie, tenzij de hoogbouw boven de grootgrutter wordt gesloopt en het vrijkomende gebied van een ruime ondergrondse parkeergarage wordt voorzien.
De vrijkomende vierkante meters door een creatieve ontwikkelaar te laten ontwikkelen van een moderne en tevens duurzame en niet te vergeten betaalbare woongelegenheid voor jong, oud en behoeftig, waarbij op de begane grond ook nog plaats is voor de grootgrutter.
De huidige parkeervlakte komt daarbij tevens te vervallen. Het ontstane middengebied zou als marktplein en kleinschalig evenementen terrein kunnen dienen.
Als dit met name volkomen duurzaam wordt gebouwd is er denk ik voldoende subsidie binnen te halen vanuit de centrale- en provinciale overheid en mogelijk ook uit Brussel.
Welke partij in de huidige raad durft dit aan?
Paul Cohn — 24 feb 2021
@Ron Hartman: ”het gedeelte over ’t Wooldrik niet in de openbaarheid te bespreken”? Nee, Ron, want dan zouden ze met de billen bloot moeten waarom ze op de inrit van de Bijenkorf geen 90% energie (dus kosten!) wilden besparen door niet elektrisch te verwarmen. Onze energie behoort tóch al tot de minst duurzame in de EU: https://ec.europa.eu/eurostat/cache/infographs/energy/bloc-4c.html
Ik stelde een beproefd systeem voor: warme lucht van koelapparatuur en fornuis uit de keuken niet direct naar buiten blazen, zoals helaas nog steeds gebeurt, maar éérst koelen met een radiateur.
Dan houden radiateur en conventionele vloerverwarming de oprit 24/24, 7/7 vorstvrij.
Een 36 W circulatiepomp gebruikt circa 300 kWh/j
https://vloerverwarmingtips.be/wp-content/uploads/2018/03/opritverwarming-helling.jpg
1.000-en uren/j enkele kW elektrische verwarming neemt 6-10 MWh/j.
https://heatinggroup.be/wp-content/uploads/2019/08/Sporen-klinkers.jpg
Politici in Borne die energie en geld besparen ?
Ron Hartman — 24 feb 2021
Over de plannen voor het intrekken van de deelgemeente; aantrekkelijk lijkt het. Stel je eens voor als Boris nog wat opschuift, hoe er dan een nieuw centrum kan groeien op de plek van het huidige gemeentehuis en de omgeving. Kassa als je als gemeente, die grond duur kunt verkopen. De Rheinehof kan ook, maar liever de lucht in?
Opa81 — 24 feb 2021
Beste gemeenteraad,ga toch solliciteren bij Hengelo.
Wat jullie doen en willen kan niet en gaat niet.
Dit wordt een debacle.Rudie — 24 feb 2021
Te zielig voor woorden.
Jos Kok — 24 feb 2021
Dat wordt dan een korte vergadering. Een rode streep door alle ambities en plannen, want het geld is er simpelweg niet.
Johan Wierda — 24 feb 2021
Met verbazing bovenstaand verslag gelezen, het is duidelijk en "to the point"
Ik snap ook dat de burgemeester, nu hij is ingewerkt, spijkers met koppen wil slaan, dat is naar mijn mening ook nodig in Borne.
Echter, we staan nu 1 jaar voor de gemeenteraad verkiezingen.
Het zou van GROOT respect voor de kiezer getuigen indien de huidige raad van de onderhavige zaken nog eens goed tegen het licht houdt en voorsorteert, daarentegen de besluitvorming over laat aan de nieuw te kiezen raad.
Na minimaal 7 jaren moeizaam modderen kan er nog wel een jaartje bij lijkt mij.
En dan heeft de heeft de kiezer iets te kiezen, volkomen legitiem en democratisch!
T Huiskes — 24 feb 2021
Het tweede deel van de presentatie over 't Wooldrik was niet te volgen - schandalig! Nog eens een keer 4m of 4,8 m euro uitgeven? Het geld is er niet, kan dit echt niet wachten?
wgkub — 24 feb 2021
fuck off gemeente borne, ozb aanslag ontvangen!!! zijn dat jullie ambities?! stop met die onzin!!
Hans — 24 feb 2021
Kunnen we niet veel verstandiger meerdere van de plannen in de koelkast zetten, of nog liever in de vriezer? Onze bestuurders en hun ambtenaren verdienen geen nieuwe behuizing in Borne na de zooi die er de laatste jaren van gemaakt is.
Er is geen geld, bestuurders!! Wanneer komt jullie verstand eens boven drijven?
En de burger pikt die ongecontroleerde ozb-verhogingen ook niet meer.
Ron Hartman — 23 feb 2021
Lees ik nu echt BorneBoeit-redactie in de laatste alinea dat het één van de grote ambities van de gemeente is om het gedeelte over ’t Wooldrik niet in de openbaarheid te bespreken? Zucht; het Carnavalsvirus al net zo gevaarlijk als Covid?
Fons Lohuis — 23 feb 2021
Waarom in vredesnaam de grote ambitie Wooldrik in beslotenheid bespreken? Welk belang wordt hiermee gediend? Als je vertrouwen van de inwoners wilt terugwinnen werkt deze aanpak averechts! Misschien wel een BOPonderzoek waard.
Christian Sand — 23 feb 2021
“Dit is nog maar een voorportaal”, zei voorzitter Henk van den Berg. “Het komt allemaal weer aan de orde als we een financiële doorkijk krijgen.”

Deze doorkijk wordt ongetwijfeld weer opgefleurd met allerlei florissante berekeningen die nadien ongetwijfeld weer 30% duurder zullen uitpakken. De inwoners van de Gemeente Borne zullen zeker weer moeten bloeden om de financiële flaters recht te trekken.

Er is niet eens geld om het huidige beleid volgens wens uit te voeren. Ben erg benieuwd hoe men de inwoners nu weer stroop om de mond gaat smeren om de volgende OZB-verhoging te verantwoorden.
Jan — 23 feb 2021
1. Wat levert de verkoop op aan een aannemer de er koop - woonunits voor starters van maakt?
2 . Ter aanvulling. In koopcontract clausule opnemen dat kopers GEEN bezwaar hebben tegen de evenementen in het centrum en daarover NIET mogen klagen of vergunningen tegen dat soort evenementen mogen dwarsbomen.
Goedheiligman — 23 feb 2021
Hebben ze daar geldpers in de kelder staan ? Of zijn de inwoners van de gemeente WEER de dupe ?!
Lichtgeel hesje — 23 feb 2021
En onze 'gekozen' vertegenwoordigers vinden het kennelijk akkoord dat de betalende burgers niet mogen meekijken met de presentatie over een megalomane ambitie 't wooldrik. Lekker transparant en geeft de inwoners ook een goed gevoel over het besluitvormingsproces. Niet dus, deze vorm van College cq Raads-doctrine!!

Provincie verkiest tracé langs A1/A35

Het college van burgemeester en wethouders heeft de Milieueffectrapportage (PlanMER) van de...
02-03-2021

SP in de strijd voor een eerlijke overheid

ADVERTORIAL • De SP heeft speciaal voor de kiezers in de gemeente Borne 5 campagnefilmpjes...
01-03-2021

Vloedbeltverbinding stuk voordeliger dan...

Als de gemeenteraad besluit om medewerking te verlenen aan de aanleg van de Vloedbeltverbinding,...
25-02-2021

Keuzes zijn nu echt aanstaande

“Volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen en dat is over het algemeen niet de meest...
23-02-2021

Nog 2,5 ton beschikbaar voor coronakosten 2021

Het college van burgemeester en wethouders zal aan de raad voorstellen om de van het Rijk...
11-02-2021

Concept ontwerpen Europastraat

Zoals bekend wordt de Europastraat opnieuw ingericht. In april konden omwonenden en gebruikers...
03-02-2021