Anders boeren op de Zenderense Es
DE NATUURINCLUSIEVE MISSIE VAN WINNY EN ARJEN VAN BUUREN

Anders boeren op de Zenderense Es

Vorig jaar is er op 16 hectare al begonnen om op de Zenderense Es op een meer duurzame en minder intensieve manier van landbouw te realiseren. Sinds kort pachten Winny en Arjen van Buuren 50 hectare van landgoed Twickel om hun ideeën en idealen nog verder vorm te kunnen geven. “Waar het ons om gaat is hoe ga je met de grond om en hoe kun je de biodiversiteit vergroten? Als je de focus legt op kwaliteit in plaats van kwantiteit, kan het ook anders”, legt Winny uit.
 

Natuurinclusief

In Lochem wordt vanuit deze filosofie op Landgoed Velhorst door hen een biologisch gemengd bedrijf gerund, waarbij het leveren van gezonde biologische producten, zorgdragen voor het landschap, bodem en natuur de uitgangspunten vormen. “We willen ook mensen meenemen in het verhaal, bewust maken, inspireren en laten zien dat het ook anders kan.” Twickel was gecharmeerd van de resultaten in Lochem en benaderde het echtpaar om iets soortgelijks in Zenderen te gaan doen op Erve Groot Leferink aan de Vaaltweg.
 

Lokale samenwerking

“Wat we heel belangrijk vinden is goed zorgen voor de bodem en de natuur. Dat kun je niet alleen doen, maar vooral door samenwerken en verbinden. Met onderwijs, maar ook met lokale partijen.” Zo leveren de lokale boeren Wout Kuiphuis en Gerrit Beltman de biologische mest en zijn er gesprekken over samenwerking met Ronald Helder van het GezondheidHuis (voorheen De Zwanenhof). “Via verschillende wegen zijn we met Ronald in contact gekomen. Gezondheid vinden we beiden heel belangrijk. Bij gezondheid hoort ook gezond voedsel. De Zenderense Es gaat gezond voedsel leveren aan het GezondheidHuis en deelnemers van het huis betrekken bij de werkzaamheden in de groentetuin, kas, et cetera.”
 

Proeverij, winkel, bierbrouwerij ....

“Er staat nog een mooie Twickelschuur. De bedoeling is om daar een proeverij en winkel van te maken. We zijn ook in gesprek met Marcel Bergboer van Bierbrouwerij Borne over een bierbrouwerij met lokaal bier op het erf.” De eerste producten van het land worden vooralsnog via Landgoedwinkel Twickel verkocht. “Maandag gaat onze website online en dan zal ook een ambachtelijke gebakken Twickel-brood, gebakken door bakker Jan Meen geïntroduceerd worden.”
 

Experimenteren

Plannen genoeg en enthousiasme te over. “Het is gewoon mooi om dingen te doen die je leuk vindt. We zitten helemaal in een flow en het gaat eigenlijk allemaal vanzelf.” Experimenten worden niet geschuwd. “Quinoa gaan we zeker mee door. Daarvan zijn we nu de eerste telers in Overijssel. Maar een gewas als sorghum is ook heel mooi én goed voor de bodem. Of silphie. Dat zaai je eenmalig, blijft dertig jaar staan en heeft hele mooie gele bloemen. Je kunt het gebruiken om duurzame verpakkingen van te maken.” Niet alles lukt, want soja bleek geen succes. “Door de vorst was in Lochem 8 hectare zo weg en hier in Zenderen vonden de hazen het heel lekker. Ach, een gewas moet je ook liggen.”
 

Winny en Arjen willen niet alleen zelf veel leren, maar via onderwijs en wetenschappelijke instituten ervaring delen. En toegankelijk zijn. “Hoe mooi is het als mensen hier komen voor een wandeling, in de winkel of voor een bijeenkomst?” (AJ/BM)

 

Website (vanaf 1 maart online): www.zenderensees.nl

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Johan Wierda — 28 feb 2021
Zonder subsidies geen levensvatbare landbouw en veeteelt in Nederland.
bert beltman — 28 feb 2021
subsidie is heel belangrijk
Johan Wierda — 28 feb 2021
Een mooi initiatief, hopelijk slaagt men er ook in de verloren gegane houtwallen weer in ere te herstellen.
Op de getoonde foto zijn de zichtlijnen nog zichtbaar.
Met behulp van Twinkel zijn er vast subsidiekanalen aan te boren.
Veel succes gewenst.

Aanrijding op net geopende Europastraat

Vrijdagmiddag vond er een aanrijding plaats tussen een fietser en een auto op de Europastraat...
13-05-2022

Borne in Overijsselse top vijf aantal woningen...

Overijsselaars kiezen steeds vaker voor zonnepanelen. Inmiddels zijn er op 20,3 procent van de...
13-05-2022

Defecte goederentrein tussen Zenderen en Borne

Een defecte goederentrein zorgt voor ontregeling van het verkeer op het spoor en gesloten...
11-05-2022

Beekparkfestival laat wijk weer bruisen

De Bornsche Maten heeft er twee jaar op moeten wachten, maar op zaterdag 11 juni is het dan toch...
11-05-2022

Hulpkaart nu breed uitgerold

Het is inmiddels een jaar geleden dat de hulpkaart in Borne werd geïntroduceerd. In eerste...
09-05-2022

Motor uit de bocht gevlogen

Zondagmiddag werden de hulpdiensten opgeroepen voor een eenzijdig ongeval op rotonde Bonte Koe....
08-05-2022