Anders boeren op de Zenderense Es
DE NATUURINCLUSIEVE MISSIE VAN WINNY EN ARJEN VAN BUUREN

Anders boeren op de Zenderense Es

Vorig jaar is er op 16 hectare al begonnen om op de Zenderense Es op een meer duurzame en minder intensieve manier van landbouw te realiseren. Sinds kort pachten Winny en Arjen van Buuren 50 hectare van landgoed Twickel om hun ideeën en idealen nog verder vorm te kunnen geven. “Waar het ons om gaat is hoe ga je met de grond om en hoe kun je de biodiversiteit vergroten? Als je de focus legt op kwaliteit in plaats van kwantiteit, kan het ook anders”, legt Winny uit.
 

Natuurinclusief

In Lochem wordt vanuit deze filosofie op Landgoed Velhorst door hen een biologisch gemengd bedrijf gerund, waarbij het leveren van gezonde biologische producten, zorgdragen voor het landschap, bodem en natuur de uitgangspunten vormen. “We willen ook mensen meenemen in het verhaal, bewust maken, inspireren en laten zien dat het ook anders kan.” Twickel was gecharmeerd van de resultaten in Lochem en benaderde het echtpaar om iets soortgelijks in Zenderen te gaan doen op Erve Groot Leferink aan de Vaaltweg.
 

Lokale samenwerking

“Wat we heel belangrijk vinden is goed zorgen voor de bodem en de natuur. Dat kun je niet alleen doen, maar vooral door samenwerken en verbinden. Met onderwijs, maar ook met lokale partijen.” Zo leveren de lokale boeren Wout Kuiphuis en Gerrit Beltman de biologische mest en zijn er gesprekken over samenwerking met Ronald Helder van het GezondheidHuis (voorheen De Zwanenhof). “Via verschillende wegen zijn we met Ronald in contact gekomen. Gezondheid vinden we beiden heel belangrijk. Bij gezondheid hoort ook gezond voedsel. De Zenderense Es gaat gezond voedsel leveren aan het GezondheidHuis en deelnemers van het huis betrekken bij de werkzaamheden in de groentetuin, kas, et cetera.”
 

Proeverij, winkel, bierbrouwerij ....

“Er staat nog een mooie Twickelschuur. De bedoeling is om daar een proeverij en winkel van te maken. We zijn ook in gesprek met Marcel Bergboer van Bierbrouwerij Borne over een bierbrouwerij met lokaal bier op het erf.” De eerste producten van het land worden vooralsnog via Landgoedwinkel Twickel verkocht. “Maandag gaat onze website online en dan zal ook een ambachtelijke gebakken Twickel-brood, gebakken door bakker Jan Meen geïntroduceerd worden.”
 

Experimenteren

Plannen genoeg en enthousiasme te over. “Het is gewoon mooi om dingen te doen die je leuk vindt. We zitten helemaal in een flow en het gaat eigenlijk allemaal vanzelf.” Experimenten worden niet geschuwd. “Quinoa gaan we zeker mee door. Daarvan zijn we nu de eerste telers in Overijssel. Maar een gewas als sorghum is ook heel mooi én goed voor de bodem. Of silphie. Dat zaai je eenmalig, blijft dertig jaar staan en heeft hele mooie gele bloemen. Je kunt het gebruiken om duurzame verpakkingen van te maken.” Niet alles lukt, want soja bleek geen succes. “Door de vorst was in Lochem 8 hectare zo weg en hier in Zenderen vonden de hazen het heel lekker. Ach, een gewas moet je ook liggen.”
 

Winny en Arjen willen niet alleen zelf veel leren, maar via onderwijs en wetenschappelijke instituten ervaring delen. En toegankelijk zijn. “Hoe mooi is het als mensen hier komen voor een wandeling, in de winkel of voor een bijeenkomst?” (AJ/BM)

 

Website (vanaf 1 maart online): www.zenderensees.nl

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Johan Wierda — 28 feb 2021
Zonder subsidies geen levensvatbare landbouw en veeteelt in Nederland.
bert beltman — 28 feb 2021
subsidie is heel belangrijk
Johan Wierda — 28 feb 2021
Een mooi initiatief, hopelijk slaagt men er ook in de verloren gegane houtwallen weer in ere te herstellen.
Op de getoonde foto zijn de zichtlijnen nog zichtbaar.
Met behulp van Twinkel zijn er vast subsidiekanalen aan te boren.
Veel succes gewenst.

Groen licht voor de Vloedbeltverbinding

Woensdag stemde Provinciale Staten in grote meerderheid voor het vaststellen van het Provinciaal...
27-03-2024

Lente: met een gevoel van zekerheid er weer op uit

ADVERTORIAL. Het is lente en het kriebelt weer. Zo ook voor John (echte naam bij redactie...
21-03-2024

Plaatje wordt weer compleet

Het Witte Huis aan de Grotestraat is een van de meest markante gebouwen in Borne. Hier woonde...
20-03-2024

Smartfloor meet risico om te vallen

“Een enkelband … Dat ik dat op mijn leeftijd nog mag meemaken”, grapte de...
13-03-2024

Chaos aan de Oonksweg

Sinds maandag voerde Enexis reguliere werkzaamheden uit aan de Oonksweg. Daarvoor was een...
01-03-2024

Stichting zoekt onderdak voor vluchtelingen

Afgelopen zaterdag was het precies twee jaar geleden dat de oorlog uitbrak in Oekraïne. Al...
29-02-2024