Anders boeren op de Zenderense Es
DE NATUURINCLUSIEVE MISSIE VAN WINNY EN ARJEN VAN BUUREN

Anders boeren op de Zenderense Es

Vorig jaar is er op 16 hectare al begonnen om op de Zenderense Es op een meer duurzame en minder intensieve manier van landbouw te realiseren. Sinds kort pachten Winny en Arjen van Buuren 50 hectare van landgoed Twickel om hun ideeën en idealen nog verder vorm te kunnen geven. “Waar het ons om gaat is hoe ga je met de grond om en hoe kun je de biodiversiteit vergroten? Als je de focus legt op kwaliteit in plaats van kwantiteit, kan het ook anders”, legt Winny uit.
 

Natuurinclusief

In Lochem wordt vanuit deze filosofie op Landgoed Velhorst door hen een biologisch gemengd bedrijf gerund, waarbij het leveren van gezonde biologische producten, zorgdragen voor het landschap, bodem en natuur de uitgangspunten vormen. “We willen ook mensen meenemen in het verhaal, bewust maken, inspireren en laten zien dat het ook anders kan.” Twickel was gecharmeerd van de resultaten in Lochem en benaderde het echtpaar om iets soortgelijks in Zenderen te gaan doen op Erve Groot Leferink aan de Vaaltweg.
 

Lokale samenwerking

“Wat we heel belangrijk vinden is goed zorgen voor de bodem en de natuur. Dat kun je niet alleen doen, maar vooral door samenwerken en verbinden. Met onderwijs, maar ook met lokale partijen.” Zo leveren de lokale boeren Wout Kuiphuis en Gerrit Beltman de biologische mest en zijn er gesprekken over samenwerking met Ronald Helder van het GezondheidHuis (voorheen De Zwanenhof). “Via verschillende wegen zijn we met Ronald in contact gekomen. Gezondheid vinden we beiden heel belangrijk. Bij gezondheid hoort ook gezond voedsel. De Zenderense Es gaat gezond voedsel leveren aan het GezondheidHuis en deelnemers van het huis betrekken bij de werkzaamheden in de groentetuin, kas, et cetera.”
 

Proeverij, winkel, bierbrouwerij ....

“Er staat nog een mooie Twickelschuur. De bedoeling is om daar een proeverij en winkel van te maken. We zijn ook in gesprek met Marcel Bergboer van Bierbrouwerij Borne over een bierbrouwerij met lokaal bier op het erf.” De eerste producten van het land worden vooralsnog via Landgoedwinkel Twickel verkocht. “Maandag gaat onze website online en dan zal ook een ambachtelijke gebakken Twickel-brood, gebakken door bakker Jan Meen geïntroduceerd worden.”
 

Experimenteren

Plannen genoeg en enthousiasme te over. “Het is gewoon mooi om dingen te doen die je leuk vindt. We zitten helemaal in een flow en het gaat eigenlijk allemaal vanzelf.” Experimenten worden niet geschuwd. “Quinoa gaan we zeker mee door. Daarvan zijn we nu de eerste telers in Overijssel. Maar een gewas als sorghum is ook heel mooi én goed voor de bodem. Of silphie. Dat zaai je eenmalig, blijft dertig jaar staan en heeft hele mooie gele bloemen. Je kunt het gebruiken om duurzame verpakkingen van te maken.” Niet alles lukt, want soja bleek geen succes. “Door de vorst was in Lochem 8 hectare zo weg en hier in Zenderen vonden de hazen het heel lekker. Ach, een gewas moet je ook liggen.”
 

Winny en Arjen willen niet alleen zelf veel leren, maar via onderwijs en wetenschappelijke instituten ervaring delen. En toegankelijk zijn. “Hoe mooi is het als mensen hier komen voor een wandeling, in de winkel of voor een bijeenkomst?” (AJ/BM)

 

Website (vanaf 1 maart online): www.zenderensees.nl

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Johan Wierda — 28 feb 2021
Zonder subsidies geen levensvatbare landbouw en veeteelt in Nederland.
bert beltman — 28 feb 2021
subsidie is heel belangrijk
Johan Wierda — 28 feb 2021
Een mooi initiatief, hopelijk slaagt men er ook in de verloren gegane houtwallen weer in ere te herstellen.
Op de getoonde foto zijn de zichtlijnen nog zichtbaar.
Met behulp van Twinkel zijn er vast subsidiekanalen aan te boren.
Veel succes gewenst.

Zondag koeiendans bij Bonthuis

Het begint nu toch zo zoetjesaan lente te worden, mensen trekken er op uit met de wandelschoenen...
16-04-2021

‘Hier woon je toch nog niet?’

Ruim 18 jaar bleef het pand leeg en zes lange jaren stond het zelfs te koop, het voormalige...
15-04-2021

Zeldzame grote vos gesignaleerd

Een lange rij eiken aan de Stroom-Eschlaan, versierd met een zo overbekend waarschuwingslint...
14-04-2021

Vaccinfeestje bij Fleminghof

Dinsdagmiddag om 14.00 uur ging de deur bij huisartsenpraktijk Fleminghof aan de Stationsstraat...
13-04-2021

Zwembad nog tot zeker woensdag gesloten

Maandag en dinsdag kunnen er nog geen zwemlessen gegeven worden in het zwembad. Men hoopt...
12-04-2021

Politieke vragen over viskraam Toren

Het na 37 jaar verdwijnen van vishandel Toren uit het straatbeeld van Zenderen roept vragen op...
11-04-2021