Geen bezwaar tegen zonnepark Twence
WEL OPROEP OM BESTEMMING STORTPLAATS DEFINITIEF TE VERWIJDEREN

Geen bezwaar tegen zonnepark Twence

De gemeenteraad blijkt unaniem wel in te kunnen stemmen met de bouw van een zonnepark van 10,5 hectare op de locatie Elhorst-Vloedbelt in Zenderen. Het past in het raadsakkoord en het idee om een energiepark ter plekke te realiseren. Het lijkt ook nog mooi inpasbaar in de omgeving en aan het zicht onttrokken. Het voorliggende ontwerp ‘verklaring van geen bedenkingen’ (VVGB) kon dan ook op goedkeuring rekenen. Dat is de weg, want niet de gemeente maar de Provincie gaat over het stuk grond in Zenderen, omdat Zwolle vanwege de mestverwerker de regie over het terrein middels een provinciaal inpassingsplan heeft overgenomen.

 

'Bestemming 'stortplaats' eraf'

Maar ‘er zit wel een addertje onder het gras’, zoals Herald Lucas (CDA) het omschreef. De omgevingsvergunning voor het zonnepark zou voor 25 jaar gelden en theoretisch gesproken zou er daarna weer afval gestort kunnen worden, want dat is de bestemming die er nog steeds onder ligt, hoewel daar al jaren geen gebruik van gemaakt wordt. Haal die bestemming er dan ook maar meteen af, was het algemene gevoel in de raad.

 

De VVD kwam daartoe met een amendement en CDA en Borne-Nu met een motie met dezelfde strekking. Achter de schermen kon men kennelijk niet tot een eensluidend iets komen, want tussen met name VVD en CDA botert het al lange tijd niet.

 

Haken en ogen

Volgens wethouder Michel Kotteman was het allemaal nog niet zo eenvoudig. “We zijn in gesprek met Twence over de bestemming ‘vuilstort’.” Twence zou er ook niet onwelwillend tegenover staan, maar dat heeft te maken met een aantal zaken. Ten eerste een mogelijke afwaardering van de grond. Daarnaast heeft Twence te maken met aandeelhouders, die er ook wat van moeten vinden en ten slotte maakt de Elhorst-Vloedbelt kennelijk deel uit van een soort landelijk afvalplan. Allemaal zaken die ‘in kaart gebracht moeten worden’, voordat zo’n bestemmingsplanwijziging een feit zou kunnen worden.

 

Volgens Henk van den Berg (Borne-Nu) moest Kotteman de motie vooral zien als een steun in de rug in die discussie. De gemeenteraad ging er uiteindelijk unaniem mee akkoord. De verklaring van geen bedenkingen tegen het zonnepark komt in mei nog eens terug in de gemeenteraad, nadat er ook de mogelijkheid van zienswijzen is geboden. (AJ))

 

Foto boven © Dirk de Graaf

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Ron Hartman — 25 mrt 2021
Kernenergie is heel verleidelijk. Waarom in hemelsnaam stopt Duitsland dan? Ingrijpend voor ons als Lingen sluit, want we raken dan heel veel energie kwijt vanaf die kerncentrale vanaf de grens. Kernenergie heeft zeker voordelen, maar ook nadelen. Zou jij hier in de nabije omgeving aan het (koel)water, een plek weten die aanvaardbaar is voor velen? Idem waar we het afval gevaarloos kwijt kunnen?
Lichtgeel hesje — 25 mrt 2021
Misschien moeten de dames en heren afgevaardigden van provinciale staten van Overijssel eens contact opnemen met de collega's in Noord Brabant. Daar kiest men de route voor kernenergie in plaats van ruimteslurpende en landschapsvervuilende zonnepanelen en windmolens. Goed voorbeeld doet immers goed volgen in plaats van deze heilloze weg ....
Ron Hartman — 24 mrt 2021
Soms kom je bij gebrek aan transparantie in de RES rapportages aan het complotdenken Lichtgeel hesje; nog veel sluipender waart het fenomeen dat warmtenetten van de commerciele tak van Twence steeds verder het achterland ingaan. Dat kan natuurlijk niet alleen vanaf Boeldershoek, maar heeft onderweg steeds meer nieuwe Biomassa centrales nodig (incl. bomenstook). Het gas van de vergister is niet voldoende. Er ligt nog veel brandbaar restafval daar. En giftig brandbare massa inkopen gaat vaker met geld toe. We zijn graag in voor gratis. Op die plek een leuke verbrandingsinstallatie erbij? Toch maar een paar windmolens tpv het oude AZC en langs het Vloedbelttraject? Linksom of rechtsom moeten we wel zorgen voor nieuwe energie.....
wgkub — 24 mrt 2021
en al die bomen die reeds gekapt zijn voor deze onzin ter plekke!!!
Lichtgeel hesje — 24 mrt 2021
Wellicht is het raadzaam voor de dames en heren politici in Borne om de serie "de Vuilnisman" op NPO 2 te volgen cq eens terug te kijken, en dit mee te nemen in haar standpuntbepaling. Hierin wordt duidelijk uit de doeken gedaan hoe er in Nederland op bijna criminele wijze met het begrip afval wordt omgegaan, om maar vooral het imago te creëren in Nederland dat we met zijn allen zo goed en verantwoord bezig zijn met de recycle-afval economie. De realiteit toont echter iets totaal anders. We zijn namelijk namelijk simpelweg letterlijk het afvoerputje van Europa geworden...

‘Hoezo ‘persoonlijk’ verzoek van de...

In een officieel persbericht van de gemeente Borne over het aanstaande besluit om 300 Afghaanse...
22-09-2021

Anti-windmolen actiegroepen trekken samen op

Bewoners van Twickel, Hengelo en Borne slaan de handen ineen om de plaatsing van 250 meter hoge...
22-09-2021

‘Nee’ tegen ministerie lijkt geen verstandige...

Formeel neemt het college vrijdag een besluit over het verzoek van staatssecretaris...
22-09-2021

Azelo opnieuw overrompeld

Toen vanmiddag de omwonenden in Azelo geïnformeerd werden door het college over het verzoek...
21-09-2021

Plan om (weer) asielzoekers in Azelo op te vangen

Volgende week dinsdag is er een ingelaste raadsvergadering, voorafgegaan door een Politiek...
21-09-2021

Inloopbijeenkomst Vloedbeltverbinding

Op woensdag 29 september vindt bij Erve Hondeborg in Zenderen een inloopbijeenkomst plaats over...
15-09-2021