Zeldzame grote vos gesignaleerd
14-04-2021
AANPASSING BESTRIJDINGSREGIME EIKENPROCESSIERUPS STROOM-ESCHLAAN

Zeldzame grote vos gesignaleerd

Een lange rij eiken aan de Stroom-Eschlaan, versierd met een zo overbekend waarschuwingslint ‘Pas op! Eikenprocessierups’. Het zal toch niet? Is het alweer zo laat? Maar nee, het zit allemaal iets anders in elkaar dan het op het eerste gezicht lijkt. De linten zijn niet aangebracht om passanten te waarschuwen tegen de jeukrups, maar om aan de bestrijders aan te geven dat hier iets bijzonders aan de hand is en dat er met de aanstaande campagne tegen de eikenprocessierups op deze plekken even wat omzichtiger te werk moet worden gegaan en een aangepast plan moet worden getrokken. Een ander soort lint dan het ‘processie-lint’ was voor dit doel even niet voorhanden. Eind van de week worden de linten weer verwijderd.
 

Beschermde vlinder

Wat is er aan de hand? Het blijkt dat op de hoek Hebbrodweg/Zenderensestraat een bijzondere en beschermde vlinder is gesignaleerd: de grote vos. Het zeldzame broertje van de veel voorkomende kleine vos was met uitsterven bedreigd, maar komt sinds een paar jaar weer iets vaker in Nederland voor.

 

De vlinder nestelt zich over het algemeen op iepen of wilgen. “Onder de eiken in de buurt zijn dergelijke waardplanten aanwezig”, legt een medewerker van de gemeente uit. “Binnenkort, als de temperatuur het toelaat, beginnen we met het preventief behandelen van eiken tegen de processierups. Daarbij loop je de kans dat het bestrijdingsmiddel ook op de onderbeplanting terecht komt en dat willen we voorkomen. De grote vos is een mooie vlinder, die de moeite van het beschermen waard is. Je wilt overlast van processierupsen voorkomen, maar tegelijkertijd ook goed zijn voor de natuur.”
 

Bestrijding eikenprocessierups

Het bespuiten met nematoden van de eiken zal zorgvuldiger moeten gebeuren. “We kunnen er ook voor kiezen om deze bomen als eerste te behandelen, zodat we wel de processierups aanpakken, maar de rupsen van de grote vos ongemoeid laten. Die zijn namelijk wat later.” En daarnaast is curatief behandelen – nesten eikenprocessierupsen wegzuigen als ze ontstaan – ook een effectief middel om overlast te voorkomen.
 

De eikenprocessierupsen zijn al gesignaleerd. Bestrijding zal op dezelfde manier plaatsvinden als vorig jaar. Bespuiten met nematoden (aaltjes) in de bebouwde kom en langs drukke fiets- en wandelpaden. Bij scholen en sportvelden met Xentari. (AJ)

 

Foto grote vos © Albert Vliegenthart - www.vlinderstichting.nl

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
wgkub — 16 apr 2021
Evenals de grote vos, is ook een meedenkende ambtenaar zeer zeldzaam!!
Henk — 16 apr 2021
Complimenten voor de meedenkende bornse ambtenaar. Het blijft mooi om te wonen in deze schitterende omgeving

De bijen zijn weer thuis

De bij is onlosmakelijk verbonden met Borne. Het nijvere diertje maakt immers deel uit van het...
07-05-2021

Aanhaken bij Jannie Prigge in Borne

ADVERTORIAL • “De televisie staat bij mij alleen maar aan om naar te...
07-05-2021

Gratis coronatest bij de grens

Ook inwoners uit Borne die voor hun werk, voor zorg of voor onderwijs naar Duitsland moeten,...
06-05-2021

Nieuwbouw Grotestraat zo goed als afgerond

Komende maand is het precies twee jaar geleden dat de handtekeningen werden gezet die tot de...
01-05-2021

NEO neemt afscheid van Peter Annink

Op maandag 26 april overleed, na een kort ziekbed, onverwacht Peter Annink op 55-jarige...
30-04-2021

Heuse kraamkamer bij De Bonte Koe

Het lijkt deze weken wel een kraamkamer, de plek van dierenparkje De Bonte Koe bij Het Dijkhuis....
28-04-2021