‘Hier woon je toch nog niet?’
15-04-2021
GERTJAN EN INGRID KREIJENVELD HUIZEN SINDS ENKELE WEKEN OP VOORMALIGE PLEK VAN ’T GRUTJE

‘Hier woon je toch nog niet?’

Ruim 18 jaar bleef het pand leeg en zes lange jaren stond het zelfs te koop, het voormalige ’t Grutje aan de Marktstraat in Borne. Sinds enkele weken is de door velen als rotte kies geziene plek in Oud Borne echter opnieuw bewoond. Gertjan en Ingrid Kreijenveld zijn de gelukkigen. Van de grond af aan dienden ze hun nieuwe onderkomen op te bouwen, slechts een enkele buitenmuur bleef staan. “Maar de lange periode van drie jaar voorbereiding voor het verkrijgen van de definitieve vergunning was het meer dan waard. Het is exact geworden zoals we hoopten en verwachtten. Dit voelt heel goed,” klinkt het in koor.
 

‘Het moest een industriële uitstraling hebben’

Toch zijn de meningen van voorbijgangers over het resultaat heel wisselend. “Een deel van hen had liever een historiserende bouw gezien”, aldus Gertjan. “Maar dat strookte niet met de eisen van de gemeente en de Monumenten- en erfgoedcommissie.” De nieuwbouw diende een industriële uitstraling te hebben, passend bij het verleden van dit stukje Oud Borne. Immers, machinefabriek Bons & Evers was ooit op deze plek gevestigd en zo was er meer industriële bedrijvigheid in deze hoek. “Vandaar dat we onze plannen moesten aanscherpen en in gezamenlijkheid tot dit resultaat kwamen.”
 

De benedenbouw lijkt aan de buitenkant daardoor sterk op de oude gevel. Daarachter is echter een compleet nieuwe ruimte ontstaan, die maar voor een beperkt deel is ingevuld met een gastenkamer, kantoorruimte en berging. Ingrid: “We zien nog wel wat we er mee gaan doen, maar ik kan me voorstellen dat er op tijd en plaats eens een expositie wordt gehouden of dat er workshops worden gegeven. Het moeten dan wel plaatselijke initiatieven zijn en een beetje passen in de sfeer van Oud Borne.”
 

Cortenstaal

Een lift en trap brengen de bezoeker vervolgens naar de geheel nieuw verschenen bovenwoning, met een prachtig uitzicht op de toren van de Oude Kerk. De in cortenstaal opgetrokken buitengevel lijkt op het eerste oog wat vreemd, maar daar heeft Kreijenveld wel degelijk een verklaring voor. “Dit huis heeft zijn eindfase nog niet bereikt. Het staal moet nog verder roesten. Dat kan nog een half jaar tot een jaar duren, waarna het geheel een duidelijke harmonie gaat vertonen.”
 

Eigenlijk zouden de nieuwe bewoners al rond de jaarwisseling hun verhuisdozen pakken. Maar dat werd toch al met al drie maanden later. “In de aanloop naar de nieuwbouw kwamen we nogal wat problemen tegen. Zo werd er relatief veel asbest aangetroffen en bleek de bodem ook nog eens behoorlijk verontreinigd. Bovendien zat de vaste grond zeker 2 meter dieper dan verwacht. En daarin kwamen we dan nog eens machinefundaties tegen van de voormalige fabriek. Misschien kunnen we er nog iets mee.”
 

‘Dit pand heeft een geschiedenis en dat moet je koesteren’

Datzelfde geldt overigens voor een deel van het Grutje-interieur. “Zo proberen we enkele karrewielen opnieuw te gebruiken als statafel, terwijl een deel van het barblad ook nog eens opnieuw als tafel dienst zal doen. En verder overwegen we een grote fotocollage aan de benedenwand te maken met beelden van vroeger. Dit pand heeft een geschiedenis en dat moet je koesteren.” Volgens de nieuwe bewoners zal de gewenning bij voorbijgangers vanzelf wel komen. Laatst kwam er iemand voorbij die me naar binnen zag gaan en riep: ‘Hier woon je toch nog niet?’. Simpelweg omdat het op de begane grond in niets op een woning lijkt. Ja, wat dat betreft is de missie geslaagd en hebben we met veel partijen iets gerealiseerd, waarvan we allemaal gelukkig zijn geworden.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Ron Hartman — 16 apr 2021
De disco voor de jeugd start eerdaags weer onder de nieuwe raadszaal van de toekomst. Mooie combinatie.
Goedheiligman — 15 apr 2021
In de jaren 80 veel plezier beleeft daar . Soms ook roerige momenten . Enfin nu nieuwe bestemming .
Maar waar moet de huidige jeugd nu naar toe?
Luc — 15 apr 2021
Ziet er geweldig uit, mijn complimenten voor jullie inzet en lef om het oude pand op deze wijze te vervangen. Veel woonplezier en succes met alles wat jullie verder met het pand gaan doen.
Mazzeltov:
www.ad.nl/wonen/weer-rijtjeshuis-van-1-5-miljoen-euro-in-amsterdam-topinvestering-van-belegger~ac45497b/
Lida Hofte — 15 apr 2021
Het mooi geworden, maar een ding verbaasd me, er liggen grote keien op de stoep, zodat ik en anderen als voetganger op de straat moet lopen, dit is te gek voor voor woorden, en verwacht dus ook dat deze verwijderd worden.

De bijen zijn weer thuis

De bij is onlosmakelijk verbonden met Borne. Het nijvere diertje maakt immers deel uit van het...
07-05-2021

Aanhaken bij Jannie Prigge in Borne

ADVERTORIAL • “De televisie staat bij mij alleen maar aan om naar te...
07-05-2021

Gratis coronatest bij de grens

Ook inwoners uit Borne die voor hun werk, voor zorg of voor onderwijs naar Duitsland moeten,...
06-05-2021

Nieuwbouw Grotestraat zo goed als afgerond

Komende maand is het precies twee jaar geleden dat de handtekeningen werden gezet die tot de...
01-05-2021

NEO neemt afscheid van Peter Annink

Op maandag 26 april overleed, na een kort ziekbed, onverwacht Peter Annink op 55-jarige...
30-04-2021

Heuse kraamkamer bij De Bonte Koe

Het lijkt deze weken wel een kraamkamer, de plek van dierenparkje De Bonte Koe bij Het Dijkhuis....
28-04-2021