Tom ten Voorde is de Kroonjuweel van Borne
BRANDWEERMAN REDT BUURVROUW MET REANIMATIE NA HARTINFARCT

Tom ten Voorde is de Kroonjuweel van Borne

Op 18 juli 2020 zat Sandra Einhaus ’s avonds rustig thuis op de bank aan de Emmastraat. Plots voelde ze een enorme druk op de borst. Even later viel ze weg, om pas een week daarna weer wakker te worden in het ziekenhuis. “Tom, mijn achterbuurman, bleek mijn reddende engel te zijn”, vertelt ze. Toen het Oranjecomité kortgeleden een oproep deed om een Bornenaar voor te dragen die de titel Kroonjuweel van Borne verdient, aarzelde Sandra dan ook geen moment. En het lukte. Haar voordracht werd gehonoreerd en rond de middag kreeg de hoogst verbaasde Tom ten Voorde uit handen van Martin Reesink een oranjetaart én de trofee die behoort bij de bijzondere titel aangereikt.

 

‘Levend naar het ziekenhuis’

Voor Sandra en haar man heeft de gebeurtenis een enorme impact gehad. “We wonen hier pas enkele jaren en je weet niet wat er ineens allemaal gebeurt. Je belt 112 en voor je het weet staat er politie en een ambulancewagen voor de deur. Ondertussen was er al iemand aan het reanimeren”, vertelt haar echtgenoot. Tom, die iets verderop woont, was op dat moment feest aan het vieren op het pleintje aan de overkant van de straat. Plotseling kreeg hij een melding via hartslagnu.nl en hij aarzelde geen moment. Even later nam hij de reanimatie over. En met succes. “Tom zorgde ervoor dat ik nog levend naar het ziekenhuis kon”, aldus Sandra.

 

Ondertussen is ze helemaal hersteld van haar hartinfarct en voelt ze zich weer helemaal de oude. Ook voor Tom is het inmiddels weer business as usual. De brandweerman bij het korps in Borne heeft wel voor hetere vuren gestaan. Afgelopen zaterdagnacht verleende hij nog assistentie bij de dramatische brand in Delden waar twee dodelijke slachtoffers vielen. “Ja, dan is dit toch wel wat leuker”, zegt hij, terwijl hij nog steeds verbouwereerd met de prijzen in de hand staat.

 

‘Snelheid is de key

Tom: “Ik ben blij dat het toen goed is gegaan. En dan is het ook nog eens een bekende van je. Zo zie je maar: snelheid is de key. Maar deze huldiging en deze prijs had ik niet verwacht. En eigenlijk is het ook niet nodig.” Sandra corrigeert hem direct. “Jawel hoor, jij bent mijn held en dat zul je altijd blijven.” Een ovationeel applaus van de toegestroomde omstanders stijgt dan op.

 

Voor het Oranjecomité is het de eerste keer dat de prijs wordt uitgereikt. Volgens Diane Demmer van het comité is het een schot in de roos gebleken. “Er gebeurt zoveel hartverwarmends in ons dorp. Dan is het goed iemand, die zich geheel belangeloos inzet voor een ander, symbolisch in het zonnetje te zetten. Voor het comité is de Kroonjuweel van Borne dan ook een blijvertje. “Ja hoor, dit houden we erin”, zegt ze resoluut. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Hans Hobert — 27 apr 2021
Geweldig Tom. Verdiend
Wim Grootenhaar — 27 apr 2021
Knap werk wat mij eigenlijk, hem kennende, niet verwondert. Respect. Diep respect.

Twence en buurt willen natuur op de vuilstort...

Door alle nieuws over de nieuwe mestverwaardingsinstallatie en de aanleg van een groot zonnepark...
29-09-2023

Wie doet er mee aan belevingsronde door Borne?

Van 2 tot en met 7 oktober is het de Week van de toegankelijkheid. In Borne organiseert de...
28-09-2023

Philip en Marijke openen De Eschhof

“Al in 2011 spraken we de wens uit om te komen tot nieuwbouw”, vertelt een trotse...
14-09-2023

Opnieuw vandalisme bij de Mariakapel

Zaterdagmorgen ontdekte de werkgroep Mariakapel dat er gisteravond of vannacht opnieuw ongewenst...
09-09-2023

Overwegstoring aan Bornerbroeksestraat

De spoorwegovergang aan de Bornerbroeksestraat ligt sinds zondagmorgen ongeveer 09.30 uur in...
28-08-2023

Jong Hertme timmert er weer op los

Terwijl de bouwvakkers in onze regio weer van een welverdiende vakantie genieten, wordt er in...
10-08-2023