Aanhaken bij Jannie Prigge in Borne
WELBIONS KIJKT EVEN BINNEN BIJ HAAR HUURDERS

Aanhaken bij Jannie Prigge in Borne

ADVERTORIAL • “De televisie staat bij mij alleen maar aan om naar te luisteren”, lacht Jannie Prigge (77 jaar). “Ja, want ondertussen moet ik de gedachten bij m’n haakwerk houden.” Voor haar staat een enorme ring met een doorsnee van een meter. Langs de rand bevestigt ze de zoveelste mandala die ze haakte voor een liefhebber. En die zijn er veel. Jannie woont in een appartement van Welbions aan de Schoener in Borne. De woningcorporatie mocht even bij haar binnenkijken.

 

“Het begon in coronatijd met het haken van een rood kleed voor op m’n eettafel. Die had ik even daarvoor op de kop getikt bij de kringloop. Mooie tafel, maar die kon wel iets fleurigs gebruiken. De buurvrouw vond het gehaakte kleed prachtig en volgens haar was het patroon zeer geschikt voor een mandala. Die heb ik voor haar gemaakt, en daarna één voor een vriendin van een vriendin. Toen volgde Yvonne, Marian, Marriet...,” en zo telt Jannie Prigge op haar andere hand vrolijk verder. “Als ik even tijd heb, haak ik weer een paar rondjes. Leuk werk en nog gezond ook. Want als ik aan het haken ben, kan ik niet roken. Ha, ha…”

 

Van Drenthe naar Twente
Jannie Prigge woont alweer drie jaar in Borne. “Het is hier zooo fijn wonen. Ik geniet van m’n balkon en ik woon dichtbij het Dr. Stompspark.” Ze groeide op in een groot Drents gezin met 14 kinderen. “Toen we naar Borne verhuisden, noemden we onszelf ‘gastarbeiders’. Zo voelde het ook echt, want een Drent is geen Tukker!”, knikt ze betekenisvol. “Op m’n 15de ging ik aan het werk in de fabriek van Spanjaard. Ik trouwde in Hengelo, maar nog voordat m’n tweede zoon geboren werd in 1976, kwam ik er alleen voor te staan. Een paar jaar ben ik volledig thuisgebleven om te zorgen voor de jongens. Ondertussen volgde ik een opleiding om zo snel mogelijk m’n eigen boontjes te kunnen doppen.”

 

Jannie haalde haar diploma MBO sociale dienstverlening en vond een baan. “Ik had een koopwoninkje waaraan de laatste jaren steeds meer mankeerde. Dan waren het de kozijnen, dan weer was het dak lek. “M’n oudste zoon, die nu ook in Borne woont, attendeerde me op deze mooie appartementen. Ik was al een tijd ingeschreven bij Welbions, en had geluk. Helaas ben ik afhankelijk van anderen voor vervoer, maar… m’n vrienden- en kennissenkring is groot.”

 

Klaar staan voor anderen
De computer kent geen geheimen voor Jannie. “Al in 1995 volgde ik m’n eerste computercursus. Dat vond ik belangrijk, want ik merkte toen al wel dat ik ‘m ook nodig zou gaan hebben in m’n werk en privé. Ja, ik houd van vooruit kijken en aanpakken.” YouTube, Facebook en Pinterest zijn haar favoriete vormen van social media. “Daar doe ik inspiratie op voor m’n mandala’s. Ik vind er mooie patronen. Soms zijn ze uitgeschreven in Russisch, maar daar schrik ik inmiddels niet meer voor terug. Met m’n brilletje op, een loep erbij en soms ook nog een sterke lamp, zet ik de patronen om naar iets, dat leesbaar is voor mij. En zo verveel ik me geen moment.”

 

Met haar handwerk staat Jannie ook graag klaar voor anderen. “Ik heb al van alles gemaakt voor mensen om me heen. Van babyslofjes tot warme truien. Kijk, dit vest wat ik draag, is ook een eigen creatie. Gemaakt van garen dat al jaren bij een vriendin op zolder stond. Soms geven mensen mij materiaal of ik vraag een vergoeding voor de aanschaf ervan. En als ik een aardigheidje krijg voor de uren die ik erin steek, dan maak ik de mooiste dingen voor mensen en ben ik dik tevreden.”

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024