Lokaal Fonds wil verbinden, versterken en versnellen
NIEUWE STICHTING BIEDT DE HELPENDE HAND IN BORNE

Lokaal Fonds wil verbinden, versterken en versnellen

Vanaf vandaag, 1 juni, treedt de nieuwe stichting Lokaal Fonds Borne officieel naar buiten. Voor de bestuursleden Ton Tammerveld, Louis Oosterik, Jan Reitsma en Herman Ellenbroek vormt deze stap de afronding van een lang traject van voorbereiding en afstemming. “Vanaf nu gaan we de tweede fase in”, aldus voorzitter Tammerveld “en willen we steeds meer de voordeur worden voor allerlei goede doelen en initiatieven in ons mooie en bruisende dorp. Niet alleen als het gaat om financiering, maar zeker ook door kennis en ervaring te delen en mensen de weg te kunnen wijzen.”

 

Borns Noaberschap

Penningmeester Louis Oosterik is trots op de nieuwe stichting: ”Dat wat er in het verleden nooit was, is nu gerealiseerd. Zo werden tot op heden overal stichtingen voor opgericht die allemaal hetzelfde wiel dienden uit te vinden. Een mooi voorbeeld daarvan is de recente oprichting van Borns Noaberschap, de stichting die noodlijdende ondernemers de helpende hand wil bieden. De huidige wet- en regelgeving maakte het haar echter onmogelijk op korte termijn een bankrekening te openen. Door een interventie van ons Lokaal Fonds Borne werd het probleem getackeld en kon de stichting van start.”

 

Een van de belangrijkste opdrachten die het nieuwe stichtingsbestuur voor zichzelf ziet is het reguleren van dergelijke initiatieven. “We werken voorwaardenscheppend, hebben ideeën, het netwerk en de menskracht. De rol van het Lokaal Fonds Borne is dan ook vooral verbindend, versterkend en versnellend”, aldus Oosterik. Een rol die de stichting Borne-breed wil vervullen, of het nu gaat om projecten op sociaal, cultureel, educatief of duurzaam gebied.

 

Schenkingen en donaties

Het Lokaal Fonds Borne heeft van de Provincie Overijssel en de Gemeente Borne inmiddels de eerste subsidies ontvangen om een vliegende start te kunnen maken. De financiële buffer zal in de toekomst verder gevormd moeten worden via schenkingen en donaties. “Schenkingen zijn van oudsher een lastige materie”, weet de penningmeester. “Er is nauwelijks infrastructuur om op eenvoudige wijze gelden te kunnen schenken. Allerlei hobbels doemen daarbij op. In onze nieuwe stichting is dit van meet af aan gelukkig wel allemaal goed geregeld.”

 

Het idee van een lokaal, overkoepelend fonds voor een gemeente is overigens niet nieuw. Overal in het land worden dergelijke fondsen opgericht die voor een betere stroomlijning moeten zorgen. Een ervan is het Torenfonds in Zutphen dat al vijf jaar geleden werd opgericht en haar bestaansrecht inmiddels meer dan bewezen heeft. Niet verwonderlijk dus dat het Lokaal Fonds Borne daar met enige regelmaat haar licht heeft opgestoken in de aanloopperiode.

 

Win-win situatie

De komende tijd zal vooral worden besteed aan het verfijnen van de organisatie en aan het geven van voorlichting aan en begeleiden van de betrokken organisaties. Zo staat er na de zomerperiode een overleg met alle goede doelen stichtingen in onze gemeente op de agenda. “Ik ben ervan overtuigd dat er sprake is van een win-win situatie, waarin de Bornse gemeenschap uiteindelijk de lachende derde zal zijn”, zo besluit Tammerveld. Meer info over het Lokaal Fonds Borne is te vinden op www.lokaalfondsborne.nl en www.borneboeit.nl/lokaalfondsborne. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Siny Boer — 11 jun 2021
👍
Loek Diemel — 02 jun 2021
Wat een super initiatief!! Voor een ieder die donateur wil worden, maak het bankrekening nummer bekent.
SUCCES!!!
Paul Cohn — 02 jun 2021
revival van door jarenlang economy-driven politiek 'weggesaneerd' Noaberschap, hulde

De drijfveer van Sander Borst

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
23-06-2024

Een speld in de hooiberg

Thijmen Knulst (8 jaar) wandelt graag en veel. Onder andere in de Harz in Duitsland heeft hij...
22-06-2024

Bertil Meyer (72) plotseling overleden

Op dinsdag 11 juni is Bertil Meyer vrij plotseling op 72-jarige leeftijd overleden. Bertil was...
11-06-2024

Brand in coniferen aan Tichelkampweg

Aan de Tichelkampweg heeft door nog onbekende oorzaak een coniferenhaag vlamgevat. De brandweer...
09-06-2024

Getuigen gezocht van incident met fakkels

FC Twente kan zich plaatsen voor het Europees Voetbal en wordt door vele fans uitgezwaaid op...
04-06-2024

Principeverzoek voor windturbine op grens met...

De twee beoogde windmolens bij knooppunt Buren, op grondgebied van de gemeente Hof van Twente,...
31-05-2024