Geen appeltje voor Zelfregieteam Borne
01-06-2021
KONINGIN MÁXIMA TEGEN DE 12 GENOMINEERDEN: ‘JULLIE HEBBEN ALLEMAAL GEWONNEN’

Geen appeltje voor Zelfregieteam Borne

Dinsdagmiddag vond in Paleis Noordeinde in Den Haag de finale uitreiking plaats van de jaarlijkse Appeltjes van Oranje. Twaalf genomineerden kwamen er tijdens een feestelijke - en deels online - bijeenkomst samen om te vernemen wie van hen de ultieme drie hoofdprijzen in de wacht zouden slepen. Een van de twaalf was het Zelfregieteam Borne, dat zich uit de maar liefst 233 aanmeldingen had weten te onderscheiden en via de voorrondes in de uiteindelijke finale belandde. Winnen deden ze niet, maar de tevredenheid achteraf overheerste. “We deden het hartstikke goed en hebben met onze focus op de naasten onze organisatie toch geweldig op de kaart gezet”, aldus een tevreden Henk de Jonge na afloop.
 

Uit het niets

Voor het Zelfregieteam Borne was de afgelopen tijd een spannende periode. Uit het niets werden ze ineens uitgenodigd om deel nemen aan de prestigieuze Appeltje. “We bestaan pas vijf jaar”, vertelde Marie-José Eenkhoorn van de Bornse stichting in januari. Het thema van de verkiezing ‘mentale kracht’ paste echter naadloos bij de activiteiten van het Zelfregieteam en dus gingen ze ervoor. Het team richt zich namelijk op de opvang en begeleiding van naasten. Op ouders, partners en familie van kwetsbare mensen. “Daar zit een enorme leemte. Deze mensen kunnen nergens terecht met hun vragen en gevoelens”, zei ze toen.
 

En zo kon het gebeuren dat het Bornse team uit maar liefst 233 aanmeldingen werd geselecteerd, waarna er 48 initiatieven overbleven, die zich mochten presenteren. Maar liefst 60.000 stemmers velden vervolgens hun oordeel. Dick Benschop, de voorzitter van het Oranje Fonds, repte er vanmiddag over tijdens de uitreiking. ”Jullie behoren tot de top-12 in ons land en zijn eigenlijk alle twaalf prijswaardig.” Ook Koningin Máxima stak haar loftrompet niet onder stoelen of banken. “Jullie verrichten geweldig werk en vaak zelfs achter de schermen. Het is daarom meer dan verdiend dat jullie vandaag allemaal even mogen schitteren”, zo zei ze.
 

Koning en koningin

En schitteren deden ze. Ben van der Weide van het Zelfregieteam Borne mocht er zelfs voor naar het Haagse paleis komen om de jubel van de koning en de koningin in ontvangst te nemen, terwijl Henk de Lange en wethouder Martin Velten de uitreiking online volgden in De Letterbak aan de Clematishof. Tot een van de drie winnaars uitgeroepen werden ze jammer genoeg niet. Die eer was weggelegd voor Ixta Noa in Arnhem, de Zelfregiecentra van Vriendendiensten in Deventer en Expertise Center Education Care op Saba.
 

“Terechte winnaars”, aldus een nuchtere Henk de Jonge na afloop. “Al was het jammer dat de prijzen alleen maar gingen naar organisaties die zich richten op de patiënten zelf en niet op de naasten.” En Martin Velten ten slotte: “Ik vind het een hele prestatie dat het Zelfregieteam zover is gekomen. Zo’n finale is toch de ultieme waardering dat we hier goed bezig zijn in Borne.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Na 50 dagen Sara is het vandaag écht zover

Een Sara als je 50 wordt. Zo vreemd is het allemaal niet en bijna dagelijks kun je dergelijke -...
13-06-2021

Dreigende ijsco-oorlog bijgelegd

Al enkele jaren komt Frank Boereboom uit Hengelo met zijn Franky’s IJs op de...
09-06-2021

Nieuwe speeltuin Cor Hilbrinkstraat

“Het heeft veel doorzettingsvermogen gekost”, aldus voorzitter Eduard Ponten van de...
05-06-2021

Jessica Mensink is de Bornse wijk-GGD’er

Sinds september vorig jaar is Jessica Mensink 16 uur in de week als wijk-GGD’er actief in...
04-06-2021

Bernadet Wieffer Ridder van Oranje-Nassau

Totaal verbouwereerd stapte Bernadet Wieffer donderdagavond naar binnen bij het Spookhoes in...
03-06-2021

Lokaal Fonds wil verbinden, versterken en...

Vanaf vandaag, 1 juni, treedt de nieuwe stichting Lokaal Fonds Borne officieel naar buiten. Voor...
01-06-2021