Jessica Mensink is de Bornse wijk-GGD’er
EERSTE RESULTATEN, ONDANKS CORONA, HOOPGEVEND. PILOT VERLENGD

Jessica Mensink is de Bornse wijk-GGD’er

Sinds september vorig jaar is Jessica Mensink 16 uur in de week als wijk-GGD’er actief in de gemeente Borne. Het betreft een pilotproject, waarvan de looptijd eigenlijk op 15 mei zou zijn geëindigd. De resultaten zijn hoopvol, terwijl de mogelijkheden vanwege corona beperkt waren. Het college wil daarom de proef in ieder geval voortzetten tot eind dit jaar, zodat een goede evaluatie plaats kan vinden en er eventueel een besluit genomen kan worden om de functie structureel te maken.
 

Laagdrempelig

“Een wijk-GGD’er opereert op het snijvlak van zorg en veiligheid”, legt wethouder Martin Velten uit. “Normaal wordt er bij problemen pas gereageerd als er een melding is. Wat je nog te veel ziet is dat zorgverleners staan te wachten tot er een hulpvraag komt en ondertussen niets (kunnen) doen. Met een wijk-GGD’er kunnen we eerder signalen opvangen. Het is ook heel laagdrempelig en geeft meer het gevoel van bezorgdheid dan dat iemand direct het idee heeft dat hij of zij meteen van alles moet.”
 

'Contact is het belangrijkste'

“Vaak hebben buurt, politie of woningbouwcorporatie wel het vermoeden dat er met iemand iets meer aan de hand is”, weet Jessica Mensink. Zij probeert dan met de persoon in contact te komen en te achterhalen wat er speelt. “Vaak zit er een heel verhaal achter. Contact is het belangrijkste en van daaruit gaan we verder.”

 

Soms blijkt er iets niet goed in de samenwerking tussen verschillende zorgpartijen en gaat ze samen met de cliënt met hen in gesprek. “De zorg is ook wel complex en ingericht in strakke zorgpaden. Juist de groep met complexe problematiek wordt wel eens van het kastje naar de muur gestuurd. Bovendien wordt er in onze samenleving van mensen verwacht dat ze zelf actie ondernemen, maar er blijft altijd een groep die dit niet kan en iemand nodig heeft die ze aan de hand neemt.”
 

De mensen waar Jessica mee in aanraking komt zijn heel verschillend. “Het kan gaan om iemand die dementerend is, een verslaafde of ook wel een echtpaar dat in een nare scheiding verwikkeld is en waar dingen geroepen zijn waar de politie op aanslaat.” Het kan allemaal aanleiding zijn om even achter de deur te kijken en te vragen of er hulp nodig is. Maar het kan ook zijn dat de politie een beroep op Jessica doet als ze twijfelen of ze met een ‘gewone boef’ te maken hebben of met iemand die zorg nodig heeft.
 

Zorgpaden

Als sociaal psychiatrisch verpleegkundige heeft Jessica inmiddels veel ervaring opgedaan en kan ze bovendien steunen op brede kennis van collega’s bij de GGD. De rol als wijk-GGD’er ligt haar wel. “Ik hou eigenlijk wel van rare mensen en wil graag snappen waarom iemand is zoals ‘ie is. Het geeft veel voldoening om contact te kunnen krijgen, waar dat anderen niet lukt en vervolgens te doen wat nodig is. Ook als dat buiten de bestaande zorgpaden is.”
 

Martin Velten is blij dat de pilot nu verlengd is en hoopt dat de functie ook op langere termijn haalbaar blijft. “Het is helaas altijd een geldkwestie, maar het zou een gemis zijn als we het niet voort kunnen zetten.”
 

Jessica Mensink is bereikbaar ‘voor iedereen die zich om iemand zorgen maakt’ op 06-5006 7248. Bellen met het Meldpunt Verward gedrag kan ook, 053-487 6969. Na kantooruren is er de mogelijkheid een digitale melding te doen via de website van de GGD Twente. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ronald Lassche — 13 nov 2021
Jessica, vertouw de politie hier niet. Wat een volk in dit dorp.
Fręke van de Woord — 14 jun 2021
Heel goed dat iemand die “ van alle markten thuis is” eerst eens kijkt wat er aan de hand kan zijn.

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024