Herenboeren Twente zoekt ‘medeboeren’
26-06-2021
INITIATIEF OM OOK IN TWENTE COÖPERATIEVE BOERDERIJEN TE STICHTEN

Herenboeren Twente zoekt ‘medeboeren’

Een groep enthousiaste Twentenaren heeft het initiatief genomen om één of meerdere zogenaamde Herenboerderijen in Twente te stichten. Een Herenboerderij is een kleinschalige coöperatieve boerderij in eigendom van ongeveer 200 huishoudens die de aangesloten leden voorziet van groente, fruit, aardappelen, vlees en eieren. Samen hebben ze een boer in dienst die op een duurzame en natuurvriendelijke manier kwalitatief hoogwaardig voedsel produceert dat de leden-Herenboeren en -Herenboerinnen willen eten. In Nederland zijn er al een stuk of negen van dergelijke boerderijen en de hoop van de groep Twentenaren is dat er op korte termijn ook één of meerdere in de regio zullen ontstaan.

 

‘Als niemand broccoli wil, komt er geen broccoli’

Eén van die Twentse kartrekkers is Bornenaar Christian Bos. In maart dit jaar volgde hij een webinar van Herenboeren Nederland en hij is ervan overtuigd dat het initiatief ook in Twente van de grond kan komen. “Ik durf wel haast te wedden dat er een komt. Hopelijk hier in de buurt. Zodra er meer dan 200 aanmeldingen zijn voor onze nieuwsbrief, dan gaan we fanatiek op zoek naar grond.”

 

De bedoeling is dat deelnemers eenmalig inleggeld betalen, om de eerste investeringen te kunnen doen en zodat het terrein kan worden ingericht. Na de eerste oogst betaalt ieder huishouden een maandelijkse contributie en neemt het ‘t geproduceerde voedsel af. Samen beslissen ze wat er wordt verbouwd, hoeveel varkens, kippen en runderen er worden gehouden en welke investeringen nodig zijn. “Als niemand broccoli wil, dan komt er geen broccoli. Allemaal heel democratisch”, vindt Bos.

 

Eerlijk en gezond voedsel

“De achterliggende gedachte is dat je zelf invloed hebt op je voedsel en niet afhankelijk bent van massaproducten. Allemaal biologisch geproduceerd, hoewel het dat label niet mag hebben, omdat het niet buiten de coöperatie wordt verkocht. Voedsel moet goed zijn en het liefst van dichtbij. Dat is gezond, maar ook goed voor het milieu.”

 

Voor Christian Bos is ook de gemeenschapsgedachte belangrijk. “Zo’n boerderij wordt een centraal ontmoetingspunt waar je gelijkgestemden kunt ontmoeten of mee kunt helpen met de oogst. Wij vinden het ook belangrijk om onze kinderen wat te leren over goed, eerlijk en gezond voedsel.”

 

Bijeenkomsten

De kartrekkers van Herenboeren Twente willen nu op korte termijn zoveel mogelijk geïnteresseerden werven. Daartoe worden de komende maanden voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd. De eerste vindt plaats op donderdag 1 juli in de Centrale Bibliotheek Enschede. Het betreft een fysieke bijeenkomst met maximaal 30 belangstellenden. De tweede bijeenkomst, op donderdag 8 juli, wordt gehouden in de vorm van een webinar via internet. Beide bijeenkomsten starten om 19.30 uur en eindigen rond 21.00 uur. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden op: www.herenboeren.nl/twente. Daar is ook meer informatie te vinden over het initiatief van Herenboeren Twente. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Rode beuk Loodijk op lijst Bijzondere Bomen

Een rode beuk aan de Loodijk krijgt een beschermde status. De boom mag niet zomaar gekapt...
30-07-2021

Van bovenkruier tot windturbine

Windmolens zijn landschapsvervuilend, kunnen geluidsoverlast veroorzaken en leveren bovendien...
26-07-2021

Johan Meijer in gesprek met Jurre Nijhuis

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
25-07-2021

Participatieproces Wind voor Buren afgerond

Begin februari 2020 begon het participatieproces ‘Wind voor Buren’. Op een zeer druk...
21-07-2021

Ab Weinreder overleden

Afgelopen woensdag is Ab Weinreder overleden. De Bornenaar was tientallen jaren marktmeester op...
20-07-2021

Toetje van Lions voor Dreamteam Borne

Nog geen week geleden waren het Hospice Borne, het Spanjaardgemaal én de Verjaardagsbox...
08-07-2021