Borne brengt zorgen over bij buurgemeenten
OVER PLAATSEN WINDTURBINES BIJ DE GEMEENTEGRENZEN

Borne brengt zorgen over bij buurgemeenten

Met 11 stemmen voor en zes tegen werd dinsdag een motie aangenomen, waarin het college wordt opgeroepen om de ‘ernstige zorgen’ van inwoners met betrekking tot het plaatsen van windmolens aan de gemeentegrenzen over te brengen aan de gemeenten Hengelo en Hof van Twente. De VVD nam het initiatief voor de motie, vanwege de onrust in de samenleving en de vele onduidelijkheden rondom de gezondheidsrisico’s en de lopende discussie over onder andere afstandsnormen. Leo Graafhuis meende dat het goed was dat Borne stelling nam tegen plaatsing van windmolens, zoals daarvan sprake is bij knooppunt Buren en langs de grens met Hengelo.
 

Medestanders

Graafhuis (foto in tekst) vond de fracties van D66, Voor-Borne, Borne-Nu en het CDA aan zijn zijde. Van Borne-Nu was dat zeker geen verrassing. “Ons standpunt over windmolens is bekend. Daar zijn we tegen en dat geldt ook voor windturbines over de grens met de buren”, gaf Arthur Lammers aan. Herald Lucas (CDA) gaf aan ook liever een pas op de plaats te maken en nieuwe onderzoeken te willen afwachten. Met de plannen in Hof van Twente en Hengelo was hij ook niet blij. “Daarvan hebben de buren zelf nagenoeg geen overlast, maar wij wel.” Verder gaf Lucas aan zich gestoord te hebben aan de uitspraak van wethouder Michel Kotteman op BorneBoeit, dat Borne in ieder geval al informeel bij Hengelo had aangegeven grote moeite te hebben met de zoekgebieden voor windturbines vlakbij de Bornsche Maten. “Bij Wind voor Buren in de Hof van Twente wilde u het participatietraject niet frustreren. Dat lijkt op willekeur.”

 

Geen officieel bezwaar, wel brief

Kotteman zag dat laatste anders. “Bij de Bornsche Maten gaat het om een afstand van 300 meter tot de wijk, dat is nog binnen de nu geldende norm. Maar het is gelijke monniken, gelijke kappen.” Hij gaf verder aan dat officieel bezwaar indienen op dit moment niet kon, omdat in geen van de gevallen er een formele vergunningsaanvraag ligt. “We delen wel de zorgen en ik ben bereid dit ook specifiek, schriftelijk, te delen met Hengelo en Hof van Twente.”
 

Dat was voldoende voor de SP en GB90. Daarnaast gaf Roelof-Jan Naaktgeboren (GB90) aan op voorhand geen technieken te willen uitsluiten. “We wachten liever op de uitkomst van de lopende onderzoeken.” Maar de motie kon op voldoende steun rekenen uit de rest van de gemeenteraad en werd dus aangenomen. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Hans — 02 sep 2021
Ik lees hier alleen maar verzet en tegenstand. Vanuit het verleden kunnen we leren dat voor elke vooruitgang ook offers moeten worden gebracht. En nu roept iedereen; "maar niet ik". De wal zal het schip keren maar Nederland kan niet op grote school energieverslindende datacenters bouwen zonder een fatsoenlijk energiebeleid. Afhankelijk zijn van Poetins gas lijkt me een gruwelijk vooruitzicht.
Paul Cohn — 29 jul 2021
Gronings gas (met die verzakkende huizen daar) wordt ontgonnen door de NAM. Een historische waarheid, @lampje, maar bijna 90% van uw gas komt al lang niet meer uit Groningen: ook u bent sponsor van Noorwegen en Rusland, die ons elk bijna 2x méér gas leveren dan ‘Groningen’:
https://media.nu.nl/m/17zx0hbahnv5_wd640.jpg
Siny Boer — 16 jul 2021
Dank Ron Hartman voor het bijzonder interessante filmpje over het opslaan van giftig afvalwater in de bodem van Twente.
Ron Hartman — 13 jul 2021
Voor meer inzicht over de gevolgen van fossiele brandstoffen in onze eigen Twentse bodem:

https://www.youtube.com/watch?v=67wePX2mTCg
Lampje — 12 jul 2021
Het Groningse gas (met die verzakkende huizen daar) wordt ontgonnen door de NAM.
De NAM is voor de helft eigendom van het Nederlands-Britse Royal Dutch Shell en voor de helft van het Amerikaanse bedrijf ExxonMobil.
Lampje — 11 jul 2021
Oliesjeiks en ook de oliemaatschappijen, hebben zich buitensporig verrijkt. Het gevolg is klimaatverandering.
windenergie is oplichterij — 11 jul 2021
Minister Wiebes onthult buitensporige zelfverrijking windmoleninvesteerders
https://www.climategate.nl/2020/02/87154/
Ton Huiskes — 08 jul 2021
Nergens lees ik het aandragen van alternatieven voor deze windmolens. @Gerda en @Helmie hebben gelijk. Alles op een rijtje zetten en dan tot een evenwichtig besluit komen.
Maar niets doen is geen optie - die CO2 moet wel omlaag!
HS — 08 jul 2021
Hier praten wel heel domme mensen opzouten met die windmolens dit kan niet in een te veel te drukke Borne
Johan — 08 jul 2021
Er zouden 2 windturbines geplaatst moeten worden. hiervoor zijn er 2 opties.
Optie 1: 1 in het parkje naast Borus, want Borus is toch in verval en 1 op het Dorsetplein ter vervanging van de fontein......
Als alternatief zouden er 2 op de Vloedbeld geplaatst kunnen worden. Laten we in Borne maar een participatie proces hierover starten i.p.v. een briefje naar de buren te sturen.
windvaan — 08 jul 2021
Dank je Paul Cohn.
Deze ga ik gebruiken en ik vermoed ook aanbevelen.
Paul Cohn — 08 jul 2021
Prima advies, Windvaan, maar dan wel een serieus programma aanbevelen voor het berekenen van de ecologische voetafdruk; de meeste vergeten meer dan de helft. Een mijns inziens vrij complete is die van het World Wildlife Fund, Zwitserse editie:
www.wwf.ch/de/nachhaltig-leben/footprintrechner
Zelfs die vraagt niet eens of u kleding koopt van kunststof, katoen of wol, wat een enorm verschil maakt in uw ecologische belasting van de aarde
windvaan — 08 jul 2021
Google eerst even op
"beleving grote windmolens"
en lees een verscheidenheid aan resultaten. Breng vervolgens je eigen energiegebruik en uitstoot, door vervoer, verwarming en aankoop sterk terug, zet je geld bij Triodos of ASN, en denk nog eens aan de recordtemperaturen. Nu ben je klaar voor evenwichter commentaar
Herman — 07 jul 2021
Nederland is te klein en te vol voor windmolens.
Gerda — 07 jul 2021
Er zullen over dit onderwerp altijd voor en tegens zijn. Een windmolen heeft positieve en negatieve gevolgen. Laat die eens uiteengezet worden en degelijk onderzocht! We kunnen er van alles over bedenken en roepen.
HS — 07 jul 2021
Aan de reacties te zien heeft niemand er verstand van Zoals schaduw is er wel degelijk en geluidsoverlast en ziek wordt je er ook van dus laat u zich eerst eens bijpraten door deskundigen dan praten jullie wel anders dit is niks voor in een woonwijk ga ermee naar zee voor iedereen het beste
windvaan — 07 jul 2021
Ga gewoon zelf kijken, luisteren, voelen, logeren, praten waar die dingen wel staan, of lees/kijk de onderzoeken van anderen. Als ze er eenmaal een paar maanden staan vinden heel weinig mensen het nog vreselijk. Slagschaduw wieken is bijna nul, want na maximum van slechts paar uur per jaar gaat ie automatisch uit.
Helmie — 07 jul 2021
Iedereen wil wel windmolens, maar niet in ?z?n eigen achtertuin?. Zo wordt er nooit iets aan het milieu gedaan en krijgen we steeds meer hittegolven en regenbuien zoals afgelopen week. We moeten echt wat doen voor onze (klein)kinderen! Met dit geneuzel wordt het nooit wat.
Op de karavaan van maandag vond ik trouwens dat er zeer minieme informatie gegeven werd.
Laat er duidelijke informatie komen, zoals wat moet de minimale afstand zijn tussen woningen en windmolen, wat is de last die je ervan kunt krijgen. Volgens mij hitst iedereen elkaar op met allerlei fabels, zonder dat er concrete klachten zijn.
hitteschild — 07 jul 2021
VVD die het om gezondheid gaat ...
Weet je wat slechts is voor gezondheid 50 graden Celsius, afgebrande of weggespoelde oogst, etc.

Geen sticker, geen reclame

Dinsdagavond werd in de gemeenteraad een motie aangenomen om over te gaan op het zogenaamde...
28-03-2024

Arthur Lammers geïnstalleerd als wethouder

Er werd door de gemeenteraad dinsdagavond één blanco stem uitgebracht en...
26-03-2024

Borne is (voor even) weer schoon

Deze zaterdagmorgen stond voor velen weer in het teken van Borne Schoon, de plaatselijke en...
23-03-2024

‘Groet vanuit mijn Bornse paleisje’

De woorden van de 73-jarige mevrouw uit Hengelo komen binnen. Ze verblijft nu zo’n...
22-03-2024

Kosten Huis van Borne vallen mee

De inschrijvingen van aannemers voor de bouw van het Huis van Borne zijn sinds vorige week...
21-03-2024

Afscheidsreceptie Martin Velten

Komende dinsdag, 26 maart, zal de laatste raadsvergadering zijn van wethouder Martin Velten. Na...
20-03-2024