Actie SP Borne op Rheineplein
‘MUUR VAN STEUN’ MOET SLACHTOFFERS TOESLAGENAFFAIRE HART ONDER DE RIEM STEKEN

Actie SP Borne op Rheineplein

‘Volhouden’ en ‘Sed libara nos a malo’ (Verlos ons van het kwaad, red.) zijn enkele van de hartenkreten die zaterdagmorgen met viltstift op het bord werden geschreven door passanten op het Rheineplein. Het bord moet een onderdeel gaan vormen van de ‘Muur van steun’ voor slachtoffers van de toeslagenaffaire, die ergens in september bij de Tweede Kamer zal worden geplaatst. De Muur van steun is een actie van de SP, een symbolisch appel aan de beleidsmakers én tegelijkertijd een signaal dat de partij de vele slachtoffers nog steeds niet vergeten is.
 

‘Het is een schandaal’

In Borne zijn het zaterdagmorgen SP-fractievoorzitter Mieke Visser en enkele partijgenoten die voorbijgangers oproepen hun steun te betuigen. “We willen de aandacht vasthouden in Den Haag”, aldus Visser. “Het duurt allemaal veel te lang voordat alle betrokken gezinnen hun geld krijgen. Dat is buitengewoon triest.” Haar oproep vindt weerklank. Geen lange rij sympathisanten, maar toch raakt in de loop van de ochtend het bord aardig vol. En bovendien ontlokt de actie de nodige reacties van mensen die zich net als de SP boos maken over het gedraal. Een van hen is een ietwat oudere man die het tafereel vanaf een afstandje bekijkt en na enkele minuten naar voren stapt. “Ze moesten al die mensen in Den Haag opsluiten. Leijten en Omtzigt zijn de enigen die het aandurven om de belastingdienst aan te pakken. Het is een schandaal!”, zegt hij. Een krabbel plaatsen doet ‘ie echter niet. “Het zal allemaal wel”, besluit hij berustend.
 

Ook schrijnende gevallen in Borne

Mieke Visser blijft echter hoopgevend. “Er wordt positief gereageerd op de actie, die deze weken in het hele land plaatsvindt en daar is het ons ook om te doen. We hopen over enkele maanden een meer dan 100 meter lange muur met hartenkreten in Den Haag te kunnen plaatsen”, zegt ze. Ook in Borne is er een aantal schrijnende gevallen. Hoeveel precies en wie het betreft weet ze niet. “De belastingdienst houdt nog steeds de gegevens achter.” Wel weet ze dat wethouder Michel Kotteman inmiddels inzage heeft in de Bornse situatie en dat hij probeert de slachtoffers waar mogelijk te helpen.
 

Iets verderop op het Rheineplein staat intussen een kleine draaimolen haar rondjes te draaien. Eén ukkie geniet er van het vermaak. Het is een wrange combi, de mallemolen van het leven. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Johan Wierda — 18 jul 2021
Mooi artikel, de actie uit mijn hart gegrepen!

Herontwikkeling azc volgens planning door

Volgende week maandag moeten de vier initiatienemers, die wel iets zien in de herontwikkeling...
18-05-2022

Hoe staat het met de coalitievorming?

De verkiezingen zijn inmiddels bijna twee maanden geleden, maar vanuit het gemeentehuis blijft...
13-05-2022

Flexwonen op locatie Ridderspoortje...

Het plan om een aantal tijdelijke woningen te bouwen op de locatie van het Ridderspoortje aan de...
10-05-2022

Regeling Energietoeslag bekend

Vanaf maandag 9 mei kunnen Bornse huishoudens met een laag inkomen de eenmalige Energietoeslag...
06-05-2022

Het showrijden gaat erin als koek

Het was in 2018 dat de tweejaarlijkse autotoertocht voor cliënten van Aveleijn voor de...
30-04-2022

Donkere wolken boven Borne

De politiek timmert op dit moment aan een raadsprogramma en nieuwe coalitie. Om dat niet...
28-04-2022