Rode beuk Loodijk op lijst Bijzondere Bomen
EERSTE PARTICULIERE VERZOEK GEHONOREERD

Rode beuk Loodijk op lijst Bijzondere Bomen

Een rode beuk aan de Loodijk krijgt een beschermde status. De boom mag niet zomaar gekapt worden, want sinds kort prijkt deze op de lijst ‘Bijzondere Bomen’ van de gemeente Borne. Deze lijst is nog in ontwikkeling en bedoeld om in het algemeen het kappen van bomen met minder (kostbare) regelgeving te omgeven, tenzij dus de betreffende bomen onderdeel worden geacht te zijn van onmisbare groenstructuur. De rode beuk aan de rand van Borne is de eerste boom op eigen terrein die op de lijst komt na een particulier verzoek, te weten van Martin Tikken.
 

“Mijn vader heeft deze boom begin jaren zestig geplant en we hebben hem altijd gekoesterd. Ik vind het belangrijk dat deze boom er altijd blijft staan, ook als ik hier niet meer woon”, verklaart Tikken. Het commissielid van de gecombineerde lijst GroenLinks/PvdA maakt zich al langer sterk voor het behouden en uitbreiden van het bomenbestand in de gemeente. “In Borne hebben we maar 1,6 boom per inwoner, terwijl dat er 20 zouden moeten zijn. We zijn daarmee nog niet eens de slechts presterende gemeente in Twente, maar wel bijna. Ik erger me soms groen en geel aan wat er in Borne gebeurt. Neem nu de Zuidelijke Randweg. Daarvoor zijn heel veel bomen gekapt, maar er is geen sprake van herplant geweest.”
 

Inhaalslag

Uit een onlangs gehouden inventarisatie bleek dat Borne nog een achterstand heeft van zo’n 400 bomen, die eigenlijk als compensatie hadden moeten worden geplant. “Ik hoop dat ze de inhaalslag snel gaan maken. Bomen zorgen voor zuurstof, bevorderen biodiversiteit, absorberen fijnstof én verminderen hittestress. Tien bomen zijn één airco!” Bewustwording vindt Tikken belangrijk en hij ziet ook wel een kanteling. “Er zijn mensen die zich ergeren aan vallende blaadjes, maar je ziet ook dat jonge mensen zich steeds meer druk maken over het klimaat. Op zich ben ik wel positief gestemd over die verandering.”
 

Bomenplan

Bij de gemeente ligt er inmiddels ook een bomenplan. Behalve de achterstallige herplant wil de gemeente de komende jaren nog zo’n 23.000 bomen extra planten. Daar hangt wel een prijskaartje aan. Tijdens de komende begrotingsbehandeling zal de gemeenteraad moeten besluiten of er structureel en incidenteel geld beschikbaar moet worden gesteld om het ambitieuze plan te verwezenlijken. Geld, dat er momenteel niet in overvloede is en dus ten koste van iets anders moet gaan. “Er is altijd een spanningsveld. Dat wil ik zeker niet wegwuiven. Maar ik hoop dat er straks in de gemeenteraad een meerderheid voor te vinden is.”
 

Zijn eigen rode beuk is een klein stapje in de goede richting. “Ik heb emotionele gevoelens bij deze boom, maar ik voel ook wel de verantwoordelijkheid om een goed leefklimaat achter te laten voor volgende generaties. Ik hoop dat meer inwoners dit voorbeeld volgen, zodat we veel meer van die grote jongens op de lijst krijgen en in ieder geval behouden wat er nu is!” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Paul de Wit — 07 aug 2021
Een heel mooi initiatief. Ik hoop dat er gauw meerdere volgen!
Harmen Govaert — 31 jul 2021
Ook ik hoop dat steeds meer mensen overtuigd raken van de noodzaak om ons groen te behouden en ook uit te bereiden. ook het groen houden van tuinen hoort daarbij. Jammergenoeg is het nu in de mode om de tuin te verstenen. Hierdoor zal de wateroverlast toenemen en krijgen ook vlinders en vogels het steeds moeilijker. Ook weten veel mensen niet dat het onder bomen vaak veel koeler is. Tot wel 10 graden, vergeleken met een grotere parkeerplaats.
Het zou mooi zijn als alle gemeenteraadsleden door in te stemmen met de vergroening van Borne het goede voorbeeld geven. Voor elke inwoner dus een boom het liefst binnen vijf jaar en niet pas na tien jaar, zoals nu in het voorstel staat.
Jan de Vries — 30 jul 2021
Een leuk en goed initiatief Martin. Bomen en natuur in algemene zin is letterlijk een levensbehoefte. Voor nu en zeker ook in de toekomst!
Paul Cohn — 30 jul 2021
Wie ‘monumentale bomen’ telt op https://www.atlasleefomgeving.nl/kaarten ziet dat de kom van Borne Anno 2021 per 1.000 inwoners 3 x minder monumentale bomen telt dan Stad-Delden.
Satelliet-data op sww.globalforestwatch.org/map/ tonen aan dat in Borne alleen al in de 21e eeuw 6 ha bos ‘verdwenen is’, in tegenspraak met de woorden van de verantwoordelijke wethouder in de raadszaal naar aanleiding van burgerinspraak.

Steentjesactie Hospice Borne slaat aan

Op zondag 29 augustus startte de werkgroep Hospice Borne haar oproep aan bezoekers van de...
15-09-2021

Fietsmaatjes Borne verder als stichting

Dinsdagmiddag werden bij notariskantoor KW&DK (Kuhlmann Westerhof & De Kok) aan de...
14-09-2021

Gedenkpark: ‘Plek om trots op te zijn’

“Dit is een fantastisch mooie plek; een plek om trots op te zijn”, aldus wethouder...
10-09-2021

Kloostergaarde en gemeente verlengen samenwerking

Onder het toeziend oog van een stralende zon ondertekenden wethouder Arno Spekschoor en Frank...
09-09-2021

Bornse Barry schittert op Boerenkalender

Het begon allemaal een beetje als grap, maar als op 1 oktober de vierde editie van de...
08-09-2021

Johan Meijer in gesprek met Rita Vingerling

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
05-09-2021