Gedenkpark: ‘Plek om trots op te zijn’
VERNIEUWINGEN GAAN OOK NA DE OFFICIËLE OPENING DOOR

Gedenkpark: ‘Plek om trots op te zijn’

“Dit is een fantastisch mooie plek; een plek om trots op te zijn”, aldus wethouder Michel Kotteman vrijdagmorgen, vlak voordat hij de vernieuwde begraafplaats officieel zou gaan openen. De dodenakker - waar inmiddels zo’n 6.500 mensen begraven liggen - heeft de afgelopen jaren een ware metamorfose ondergaan en is stilaan meer een bezinningstuin geworden. “Vandaar ook dat nu voor een nieuwe naam is gekozen: Gedenkpark, veel beter passend bij de functie en beleving ervan”, zo zei hij.

 

Verscholen in het groen

Zo’n dertig mensen waren getuige van de opening, waaronder architectenbureau Te Kiefte, bouwbedrijf Ter Brugge en Twente Milieu, die alle een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het nieuwe entreegebouw, het visitekaartje en de oogappel van het park. “Toen ik in 2018 hier kwam, lag de begraafplaats nog verscholen in het groen”, vertelt Peter Woolderink, de beheerder. “We hebben nu samen een geweldig mooi nieuw gebouw gecreëerd, met ontvangstruimte, kantoor én toiletten, want ook die ontbraken gewoon.”
 

Kotteman steekt niet onder stoelen of banken dat de aloude begraafplaats in verval raakte. “Dat had alles te maken met de bezuinigingen die doorgevoerd moesten worden. Er kwam veel kritiek, vooral ook vanuit de Bornse samenleving. En gelukkig heeft de raad deze bezuinigingen daarop deels teruggedraaid. Vandaar dat het nu, met het realiseren van het nieuwe gebouw, een mooi moment is om hier samen te komen en de vernieuwing te vieren.” Daarna kreeg hij van Woolderink de sleutel van het nieuwe poorthek om deze vervolgens officieel te openen.
 

Dodenhuisje wordt urnenplek

Tijdens een rondleiding over het park vertelde Woolderink meer over hetgeen er de afgelopen jaren zoal is gerealiseerd en nog op stapel staat. Zo noemde hij het Poortgebouw vlak achter de ingang van het park, dat helemaal vrij in het groen is komen te staan en door vele vrijwilligers een steeds mooiere invulling krijgt. Daarnaast wees hij op een geheel nieuwe opslag voor materialen en machines en kon hij vertellen dat er plannen zijn om de opslagschuur in het hervormde deel van de begraafplaats (in de wandelgangen het dodenhuisje genoemd) om te bouwen tot een nieuwe urnenplek.
 

Bovendien leven er voorzichtige ideeën om het stukje natuur aan de kant van de Rondweg op termijn voor natuurlijk begraven te gaan inzetten. “Een heel nieuwe ontwikkeling. We willen wel meegaan met de ontwikkelingen op dit gebied en dit stuk grond zou daarvoor uitstekend geschikt kunnen zijn. Zonder gebruikmaking van grafmonumenten, maar bijvoorbeeld met zwerfkeien als markering.” (AJ/BM)
 

Meer over het nieuwe entreegebouw in ons eerdere bericht: ‘Moderne entree voor gedenkpark’

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Goedheiligman — 10 sep 2021
T'was idd een puinhoop aan het worden , door de bomen zag je het bos niet meer .
Nu ? Gaat de juiste kant op , goed bezig zo maar nog even de puntjes op de i zetten .
lidy — 10 sep 2021
een mooi gedenkpark met een mooi functioneel gebouw .
een aanwinst voor Borne.
Ton Huiskes — 10 sep 2021
Ik heb reeds het Gedenkpark en ook het gebouw bezocht en dit is duidelijk een aanwinst voor het gehele park. Mijn oprechte felicitaties voor deze opening!
Marja Zandjans — 10 sep 2021
Ook vanuit Verbonden in Licht zijn we blij met deze ontwikkelingen.

Smartfloor meet risico om te vallen

“Een enkelband … Dat ik dat op mijn leeftijd nog mag meemaken”, grapte de...
13-03-2024

Chaos aan de Oonksweg

Sinds maandag voerde Enexis reguliere werkzaamheden uit aan de Oonksweg. Daarvoor was een...
01-03-2024

Stichting zoekt onderdak voor vluchtelingen

Afgelopen zaterdag was het precies twee jaar geleden dat de oorlog uitbrak in Oekraïne. Al...
29-02-2024

Coaching en begeleiding bij verlies en rouw

ADVERTORIAL • Sinds mei 2023 heeft praktijk ‘Verbinding’ in Borne de deuren...
27-02-2024

Hondenkar, vertrouwd straatbeeld in Borne

Het idee van een op wielen rijdend voertuig om goederen of mensen in te vervoeren, stamt uit de...
23-02-2024

‘Dit wil je niet meemaken’

‘Aan de Ambachtstraat kunnen we de wereld aan’, zei Peter Korf in september vorig...
22-02-2024