Kareltje zet dorp op z’n kop
SLAG OM BORNE MONDT UIT IN MEGA-SPEKTAKEL MET BIJNA DUIZEND SPELERS

Kareltje zet dorp op z’n kop

Vooraf werd de Slag om Borne, een dorpsspel dat het midden zou houden tussen een pubquiz, een kennis- en doe spel, een escaperoom en een speurtocht, aangekondigd als een ‘dampend slagveld’. Zaterdagavond bleken deze stemming makende woorden niets te veel gezegd. Want een slagveld werd het. Bijna tachtig teams met vaak meer dan tien spelers werkten zich vanaf 18.30 uur tot 23.00 uur in het zweet om antwoorden te zoeken op vragen, die zowel waren neergeschreven in een strijdboek, alsook met grote regelmaat al dan niet cryptisch via WhatsApp werden aangereikt.

 

De doeners op de fiets

Niet zelden werden teams opgeroepen om een of twee van hun leden op pad te sturen. Naar de Watertoren, naar Sushi Direct, naar de Beeldentuin, de Lemerij, het Kulturhus en het station bijvoorbeeld. Het gevolg liet zich raden. Terwijl de denkers achterbleven op hun diverse tijdelijke bases, stapten de doeners op de fiets om binnen de daarvoor gestelde tijd op de aangegeven locaties te zijn en daar naar de verstopte jokers te zoeken. Op sommige momenten leek het wel alsof de Wielerronde van Borne weer van start was gegaan. Vaak uitgedost met een pruik, ballonnen aan het fietsstuur, speciaal vervaardigde T-shirts of wat dan ook, trapten ze bijkans de ketting van hun fiets om de race tegen de klok én tegen elkaar maar te kunnen winnen.

 

Het spel, bedacht en ontwikkeld in coronatijd, groeide op deze wijze uit tot een spektakel waarin het risico op grote toelopen heel geraffineerd werd omzeild. Sterker nog, het bleek de sleutel tot een geweldige saamhorigheid op de bijna tachtig verschillende locaties waar de teams, vaak met ludieke namen, waren neergestreken: Nu Deurdonderen, Oma & consorten, de Nazareners, Linkse Directe, de Spanjaarden en RABO RNE is oké. Het is zomaar een greep uit de lange, lange lijst met deelnemers. Enkele van hen vonden een plek in het Kulturhus, in de Oude Deldensestraat verscheen een partytent, weer een ander vond een plek ergens op de Molenkamp en in de Spanjaardswijk werd een mega-tent tot tijdelijk crisiscentrum gebombardeerd, inclusief computers, een tv, natuurlijk bier en hapjes, alsook een knapperend houtvuur.

 

‘Dit kán gewoon niet eenmalig zijn’

Fanatisme en gezelligheid gingen bij de deelnemers hand in hand, soms werd er onbedaarlijk gevloekt vanwege de lastige opdrachten, maar tegelijkertijd was de euforie over wat hen feitelijk overkwam voelbaar en hoorbaar. “Dit is geweldig”, aldus een van hen. “Wát een vermaak, en wat hébben we met elkaar op deze wijze een geweldige avond! Ik weet zeker dat Borne er vanaf nu een jaarlijks evenement bij heeft, want dit kán gewoon niet eenmalig zijn”. Even later is het Kareltje zelf die aan de Morseltoven en staand op een hoogwerker de toegesnelde deelnemers toespreekt en hen uitnodigt bij De Lemerij naar de verborgen jokers te zoeken. Ben Ellenbroek van het verhuurbedrijf kan er wel om lachen en is graag bereid op deze zaterdagavond zijn pand daarvoor open te stellen.

 

En zo gebeurde er nog zoveel meer. Wat te denken van enkele levende standbeelden die plots in de Beeldentuin bleken te staan, of Herman Lansink Rotgerink die de deelnemers op commando een muzikale mini pub-quiz voorschotelde in de theaterzaal van het Kulturhus? Om precies 23.00 uur is het voorbij. Het is de deadline voor de teamcaptains om hun strijdboek met de bijbehorende antwoorden weer bij de organisatie in het Kulturhus in te leveren. Daarna zal er op de locaties ongetwijfeld nog even worden nageborreld, geëvalueerd en gelachen. Voor de bedenkers van dit alles breekt vanaf morgen het grote nakijkwerk aan. "En daar zal nog wel enige dagen overheen gaan, zo klonk het al zuchtend", maar met een meer dan tevreden blik.

 

Volgende week de uitslag

Vooralsnog is de eerste Slag om Borne in elk geval gespeeld. En zijn er eigenlijk louter en alleen maar winnaars. Natuurlijk de organisatie, die erin slaagde een verrassende en spectaculaire avond in elkaar te zetten, maar zeker ook alle deelnemers die er - naar de geluiden te oordelen - enorm veel plezier aan beleefden en er met elkaar een waar spektakel van maakten. En dan zijn er nog de diverse goede doelen, de uiteindelijke lachende derden. Want voor enkele van hen ligt er volgende week bij de prijsuitreiking immers een mooi geldbedrag te wachten. Wordt vervolgd dus… (BM)

 

reageren op deze pagina

Slag om Borne

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

Tribute Festival terug in Hertme

Na het daverende succes van vorig jaar is het tijd voor de tweede editie van het Tribute...
15-02-2024

Hees maar voldaan doven carnavalisten het vuur

Zo fris en monter als alle carnavalshoogheden vrijdagavond nog in de raadszaal van het...
13-02-2024

Zware dobber voor jury optocht Zenderen

Voor sommigen proeft het weleens als een beetje mosterd na de maaltijd. De carnavalsoptocht in...
11-02-2024

Kleurrijk lint trekt door Borne

“Het lijkt wel zomercarnaval te worden”, opperde Laurens Oude Breuil van de...
10-02-2024

Stadsprins Edwin heeft zijn sleutel

Met veel beloftevolle woorden vond vrijdagavond de sleuteloverdracht plaats in de raadszaal van...
09-02-2024

Kinderen kerkdorpen bijten carnavalsspits af

Regen of niet… het is carnaval en dát moeten worden gevierd. Aan de kinderen die...
09-02-2024