Romy opnieuw naar Tanzania
SAMEN MET DRIE STUDIEVRIENDEN VERRICHT DE BORNSE RUIM VIER MAANDEN VRIJWILLIGERSWERK IN WEESHUIZEN

Romy opnieuw naar Tanzania

Vorig jaar zou de Bornse Romy Kolkhuis Tanke in het kader van haar stage drie maanden naar Tanzania om te helpen in een ziekenhuis in Arusha. De drie maanden werden echter slechts vijf weken, want ook daarginds sloeg de pandemie toe. De grenzen sloten en voordat ze goed en wel haar werk was begonnen, zat ze dus alweer thuis. Inmiddels is ze wel als HBO-Verpleegkundige afgestudeerd. Toch bleef het Afrikaanse land haar jeuken. Komende woensdag stapt Romy daarom opnieuw in het vliegtuig om, wederom in Arusha, ruim vier maanden lang in twee weeshuizen hulp te bieden.
 

Voor eigen rekening en risico

De reis en het avontuur gaat ze overigens niet alleen aan, want net zoals vorig jaar trekken haar studievrienden Wouter Kok, Britt Olde Engberink en Sophie Heesink weer met haar mee. Gevieren hebben ze hele mooie herinneringen aan die eerdere korte periode. “Het is er allemaal heel primitief, de mensen zijn arm, maar hebben een enorm warm hart. Toen we plotseling onze stage moesten afbreken hebben we geld achtergelaten, waarvoor toen veel handgel is gekocht”, aldus de 21-jarige Romy. “We hebben het gevoel er nog niet klaar te zijn, vandaar dat we besloten voor eigen rekening en risico terug te gaan.”
 

Daarop legden de vier contact met een organisatie die onder meer verantwoordelijk is voor twee weeshuizen in Arusha. Bij de een zijn baby’s van 0 tot 36 maanden ondergebracht; bij de andere wonen kinderen van 2 tot 6 jaar. Hier gaan ze de komende vier maanden de helpende hand bieden. Ook is er een lodge geregeld dat hun tijdelijke onderkomen zal worden.
 

Doneeractie

Daar blijft het echter niet bij, want kortgeleden is het viertal via de website doneeractie.nl https://www.doneeractie.nl/inzameling-weeshuizen-arusha/-55592 nog eens een inzamelingsactie begonnen voor lesmateriaal, speelgoed, kleding en schoeisel, dat in enkele koffers meegaat in het vliegtuig. Ook hebben ze inmiddels bijna 700 euro bij elkaar gesprokkeld, zodat ze ook daar nog vele materialen kunnen aanschaffen. “We willen echt gaan bijdragen aan het welzijn in dat land”, klinkt het gemotiveerd.
 

Voor wat betreft de coronagevaren maakt Romy zich niet zoveel zorgen. “Ze zijn daar inmiddels ook met de vaccinaties begonnen. Bovendien zijn we zelf gezond en ook alle vier gevaccineerd. Het zal dus wel goed gaan.” Natuurlijk hoopt het stel tijdens de komende maanden ook veel andere indrukken van het land op te doen. “Cultuur ervaren vinden we nu eenmaal belangrijk, in oktober willen we de Kilimanjaro nog beklimmen.” Echt vastomlijnde plannen voor een baan ná haar terugkeer begin volgend jaar heeft Romy nog niet. “Ach, in de zorg is er werk genoeg, ik denk dat ik me dan om te beginnen maar eens aanmeld bij de ZGT-flexpool. En dan zien we wel weer verder.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Energie-bespaarmarkten in Borne

Energie van Borne organiseert in oktober en november samen met gemeente Borne vier...
18-10-2021

Verkeersinfarct door sinkhole

Vrijdagmiddag ontstond er plotseling een diep gat in de Grotestraat ter hoogte van restaurant...
15-10-2021

Cadeautje voor de Verjaardagsbox

De Rabobank Centraal Twente gaf dit jaar voor het eerst alle leden van de Ledenraad 500 euro om...
14-10-2021

Kitty wandelt in Toscane 3.132 euro bij elkaar

Vorige week zondag bereikte de Bornse Kitty Wals glunderend de eindstreep van een...
14-10-2021

‘Schoef mer an’ smaakt naar meer

De belofte werd al in 2019 gedaan, maar nu - bijna twee jaar verder - kwam het er eindelijk echt...
11-10-2021

Hoge vaccinatiegraad in Borne

In Borne heeft inmiddels 89 procent van alle volwassenen een eerste prik gehad tegen COVID-19....
09-10-2021