Romy opnieuw naar Tanzania
SAMEN MET DRIE STUDIEVRIENDEN VERRICHT DE BORNSE RUIM VIER MAANDEN VRIJWILLIGERSWERK IN WEESHUIZEN

Romy opnieuw naar Tanzania

Vorig jaar zou de Bornse Romy Kolkhuis Tanke in het kader van haar stage drie maanden naar Tanzania om te helpen in een ziekenhuis in Arusha. De drie maanden werden echter slechts vijf weken, want ook daarginds sloeg de pandemie toe. De grenzen sloten en voordat ze goed en wel haar werk was begonnen, zat ze dus alweer thuis. Inmiddels is ze wel als HBO-Verpleegkundige afgestudeerd. Toch bleef het Afrikaanse land haar jeuken. Komende woensdag stapt Romy daarom opnieuw in het vliegtuig om, wederom in Arusha, ruim vier maanden lang in twee weeshuizen hulp te bieden.
 

Voor eigen rekening en risico

De reis en het avontuur gaat ze overigens niet alleen aan, want net zoals vorig jaar trekken haar studievrienden Wouter Kok, Britt Olde Engberink en Sophie Heesink weer met haar mee. Gevieren hebben ze hele mooie herinneringen aan die eerdere korte periode. “Het is er allemaal heel primitief, de mensen zijn arm, maar hebben een enorm warm hart. Toen we plotseling onze stage moesten afbreken hebben we geld achtergelaten, waarvoor toen veel handgel is gekocht”, aldus de 21-jarige Romy. “We hebben het gevoel er nog niet klaar te zijn, vandaar dat we besloten voor eigen rekening en risico terug te gaan.”
 

Daarop legden de vier contact met een organisatie die onder meer verantwoordelijk is voor twee weeshuizen in Arusha. Bij de een zijn baby’s van 0 tot 36 maanden ondergebracht; bij de andere wonen kinderen van 2 tot 6 jaar. Hier gaan ze de komende vier maanden de helpende hand bieden. Ook is er een lodge geregeld dat hun tijdelijke onderkomen zal worden.
 

Doneeractie

Daar blijft het echter niet bij, want kortgeleden is het viertal via de website doneeractie.nl https://www.doneeractie.nl/inzameling-weeshuizen-arusha/-55592 nog eens een inzamelingsactie begonnen voor lesmateriaal, speelgoed, kleding en schoeisel, dat in enkele koffers meegaat in het vliegtuig. Ook hebben ze inmiddels bijna 700 euro bij elkaar gesprokkeld, zodat ze ook daar nog vele materialen kunnen aanschaffen. “We willen echt gaan bijdragen aan het welzijn in dat land”, klinkt het gemotiveerd.
 

Voor wat betreft de coronagevaren maakt Romy zich niet zoveel zorgen. “Ze zijn daar inmiddels ook met de vaccinaties begonnen. Bovendien zijn we zelf gezond en ook alle vier gevaccineerd. Het zal dus wel goed gaan.” Natuurlijk hoopt het stel tijdens de komende maanden ook veel andere indrukken van het land op te doen. “Cultuur ervaren vinden we nu eenmaal belangrijk, in oktober willen we de Kilimanjaro nog beklimmen.” Echt vastomlijnde plannen voor een baan ná haar terugkeer begin volgend jaar heeft Romy nog niet. “Ach, in de zorg is er werk genoeg, ik denk dat ik me dan om te beginnen maar eens aanmeld bij de ZGT-flexpool. En dan zien we wel weer verder.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Kat laat redders blauwtje lopen

Zondagmiddag rond 14.00 uur kreeg de Brandweer een melding dat er een ‘dier op...
16-01-2022

Kerken trekken samen op

Terwijl de klokken van de St. Stephanus in Borne uitbundig luiden, beklimmen pastoor Jurgen...
16-01-2022

Boa’s uitgerust met bodycams

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in Borne worden uitgerust met een bodycam. De...
13-01-2022

Boerderijwinkel Hertme dicht vanwege vogelgriep...

Bij een pluimveehouderij in Bentelo is vogelgriep geconstateerd. Onduidelijk is nog of het een...
04-01-2022

Brandlucht in Kloosterhof

UPDATE 10.42 UUR   Zondagmorgen spoedde de brandweer zich met drie voertuigen naar de...
02-01-2022

Ondanks vuurwerkverbod knallend het jaar uit

De jaarwisseling in de gemeente Borne ging gepaard met veel vuurwerk, ondanks het geldende...
01-01-2022