Plan om (weer) asielzoekers in Azelo op te vangen
COLLEGE PEILT DRAAGVLAK IN GEMEENTERAAD EN BIJ OMWONENDEN

Plan om (weer) asielzoekers in Azelo op te vangen

Volgende week dinsdag is er een ingelaste raadsvergadering, voorafgegaan door een Politiek Beraad, met als onderwerp het toch weer (tijdelijk) in gebruik nemen van het complex Maria Mediatrix in Azelo als opvanglocatie voor asielzoekers. Dat zou dan de vierde keer zijn dat het COA gebruik maakt van het gebouw, dat inmiddels in eigendom is van de gemeente Borne. Vorige week zou het COA het verzoek aan de gemeente Borne gedaan hebben om het voormalige azc weer te mogen gebruiken.

 

Burgemeester Jan Pierik deelde dinsdagavond de gemeenteraad mee dat er voor het weekend een voorstel van het college ligt, waarmee de raad wordt gevraagd in te stemmen. “Wij achten het belang zo groot en van zoveel gewicht, dat wij instemming van de raad willen hebben, hoewel het een collegebevoegdheid betreft.” Tijdens het Politiek Beraad, van 18.30 tot 20.00 uur, kunnen insprekers hun mening geven. Na een uur schorsing zal de gemeenteraad vervolgens besluiten over het verzoek van het COA.
 

Historie

Dat er naar Azelo wordt gekeken om het urgente capaciteitsprobleem van het COA te verlichten lijkt niet onlogisch. Eind 2019 vertrokken de laatste asielzoekers. Het gebouw kan bij wijze van spreken binnen een mum van tijd weer geschikt gemaakt worden om als azc te dienen en er zo’n 375 asielzoekers te huisvesten. Maar het ligt in Borne gevoelig. Niet eens zozeer vanwege een mogelijke aversie tegen vluchtelingen, drie keer eerder immers was er nauwelijks sprake van protest, maar vanwege de onberekenbaarheid van de situatie.

 

Het COA vertrok drie keer om er niet meer terug te keren. Maar telkens werd het toch weer anders, omdat de omstandigheden het weer noodzakelijk maakten het verouderde gebouw in gebruik te nemen. Iedere keer een volslagen verrassing. Omwonenden en gemeenteraad hadden er genoeg van en de raad besloot het gebouw aan te kopen om er zeker van te zijn dat er geen vierde periode zou komen en er gewerkt kon worden aan een nieuwe invulling van het terrein.
 

Ophef

Groot was de consternatie toen vorig jaar het college plotseling aankondigde Maria Mediatrix toch weer voor drie jaar aan het COA te gaan verhuren, tegen de afspraken in. Omwonenden en gemeenteraad op de achterste benen. Men voelde zich gepasseerd, geschoffeerd en ‘besodemieterd’ en de kwestie werd hoog opgespeeld. Het college moest diep door het stof, was genoodzaakt het plan weer van tafel te halen en beloofde te werken aan herstel van vertrouwen.
 

Het lijkt erop dat het college zich niet weer aan dezelfde steen wil stoten en eerst draagvlak wil zoeken bij raad en omwonenden, die inmiddels geïnformeerd zijn. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Cees Brekelmans — 22 sep 2021
Gewoon meewerken aan het verzoek van het COA lijkt mij nodig en terecht.
wgkub — 22 sep 2021
Het Bornsche college en gemeenteraad zijn totaal onbetrouwbaar geworden, gelijk de Haagse trend!! weg ermee!!
Lichtgeel hesje — 22 sep 2021
BB 8/5/2020: ‘Geen grootschalige opvang asielzoekers mogelijk’. ' Het opnieuw heropenen van Azelo zal op groot verzet stuiten van buurtbewoners en de geloofwaardigheid en het vertrouwen in een betrouwbare gemeentelijke overheid danig aantasten”, schrijft het College in een memo aan de gemeenteraad. Kortom, men ziet geen mogelijkheden om op korte termijn in bestaande gebouwen binnen de gemeente aan de vraag van het COA te voldoen. Ook voor de langere termijn voorziet men niet direct een geschikte locatie, maar Borne wil wel meedenken in regionaal verband over een structurele oplossing voor de fluctuerende capaciteitsvraag van het COA en dat is als zodanig ook teruggekoppeld aan de commissaris van de Koning'. Los van zaken als draagvlak willen zoeken bij Raad en omwonenden, begint de Bornse politiek een afspiegeling te worden van de landelijke politiek. Toezeggingen aan cq afspraken met burgers worden met het grootste gemak "vergeten". Mooi onderwerp voor de cursus "politiek actief".....
Bornenaar — 21 sep 2021
Prachtig dit. Het COA een huur laten betalen die de komende tekorten opvangt, of nog beter ten gunste komt aan Azelo. Of is het COA degene die de huursom bepaalt?
Ron Hartman — 21 sep 2021
Als het, zoals beloofd, afgebroken was ipv gelegenheid te geven aan plotseling (maar te laat) opduikende plannetjes, had er nu in een snuf, door defensie een giga demontabel noodkamp kunnen worden gebouwd dat nog 10 tallen jaren gebruikt had kunnen worden. Nu gaat er weer opnieuw veel geld in de bodemloze sloopput.

Azc wordt ‘Landgoed Groot Azelo’

Van de vier projectontwikkelaars die wel iets zagen in de herontwikkeling van het Maria...
04-07-2022

Wethouders in de startblokken

Als het aan de partijen VVD, CDA en Borne-Nu ligt dan worden dinsdagavond Michael Geerdink...
04-07-2022

Borne start met was- en strijkservice

In navolging van meerdere Twentse gemeenten krijgt ook Borne een was- en strijkservice. Met deze...
30-06-2022

Nieuw zeer in de gemeenteraad

Na de verkiezingen waren alle partijen eensgezind in het voornemen om voortaan beter met elkaar...
23-06-2022

Subsidie voor afkoppelen regenwater

Gemeente Borne wil inwoners stimuleren om regenwater af te koppelen van het riool en stelt...
23-06-2022

Flink meer lucht in de begroting

Het financieel perspectief voor de gemeente Borne ziet er een stuk rooskleuriger uit dan de...
22-06-2022